20 Şubat 2013 Çarşamba

İlkadım Belediyesi’nin Samsun 1919 Projesi

Hastanebaşı ve Unkapanı mahallelerinde doğup büyüyen bir kişi olarak,özellikle gecekondulaşmanın yoğun olduğu hastane mahallesinde yapılacak projeler ile kentin en prestijli mekanlar haline gelebileceğini, 15 yıldan buyana çeşitli gazetelerimizdeki yazılarımda gündeme taşıyan ilk köşe yazarlarından biriyim.

Bu nedenle bugün de  İlkadım Belediyesinin üretmiş olduğu kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde 14 katlı ve 20 bloktan oluşan 1120 dairelik projeyi canı gönülden desteklemekteyim. Proje toplu konutların yanı sıra ayrıca villa tarzında da geliştirilebilecek mimariler ile bu bölgelerde denizimiz balkonlarımıza taşınacaktır. Kuşbakışı muhteşem bir deniz manzaralı daireler  ile doğal olarak önemli bir katma değer yaratılacak ve bölgede arsa fiyatları bugünkü değerlerin 10 katı hatta daha fazlası meblağlara ulaşabilecektir. Belediye başkanı Necattin Demirtaş , bölgede yaşayan insanlar ile karşılıklı görüşmeler yapılarak, mevcut evin günümüz şartlarına göre ne kadara mal edilebileceği, vatandaşın binayı yaparken ne kadar harcadığı, ve arsa değerinin de üzerine konularak hesaplar yapılacağı şeklinde açıklamalar yapmıştır.

Hastane mahallesinde öylesine yerleşim alanları mevcuttur ki, bugünkü  fiyatlar ile bile arsa payı hariç 10 bin TL. gibi düşük maliyetler ile inşa etmek mümkündür. Çünkü bölge  Samsunda ilk gecekondulaşmanın yoğunlaştığı bölge niteliğini taşımaktadır.  Köylerimizden kente gelenlerin ilk tercih ettiği yerleşim birimlerinden biri olan mahalle sakinleri, genelde çok düşük gelirler ile çalışan ve pek çoğu da vasıfsız işsiz olan kişilerden oluşmaktadır.

Şimdi bölgede evi olan bir vatandaşımızı karşınıza aldınız. Evinin m2’sine göre bugünkü maliyetler ile bir rakam ortaya çıktı. Bölgedeki arsa rayicine göre arsa payını da koydunuz. Karşılığında vatandaşa bir daire vereceksiniz. Vatandaşın evinin maliyeti ve arsa değeri ile sizin verdiğiniz dairenin maliyeti ve arsa bedeli arasında bir uçurumun olmaması mümkün değil. Bu denklemi nasıl yerine oturtacaksınız. Bu konuda yıllar önce Gaziantep’e Samsunspor ile bir müsabakaya gittiğimizde, başkan Celal Doğan’a “Gaziantepspor’u belediye olarak nasıl finanse edebiliyorsunuz” şeklinde bir soru yönelttiğimizde, başkan Doğan “özellikle gecekondulaşmanın yoğun olduğu bölgelerde müteahhitler ile anlaşarak kat karşılığı toplu konutlar yaptırıyoruz, örneğin bölgede 1000 gecekondu var ise buraları yıkıyoruz ve çok katlı binalara bu insanları yerleştiriyoruz. Geriye kalan arsa bedelleri doğal olarak müthiş bir şekilde yükseliyor. Buraları  değerlendirerek  cok önemli  gelirler  elde ediyoruz. Hem Gaziantepspor’a ve hem de belediyemize önemli gelirler sağlamış oluyoruz” şeklinde cevaplamış idi.

İlkadım Belediyesi’nin ürettiği proje kapsamında da yıkımlar sonrasında önemli bir arsa stoku oluşacaktır. Dolaysıyla bu arsaların değeri bugünkü değerinden çok daha fazla bedellere ulaşacaktır. Yani siz vatandaşın arsalarını bugün m2”sini 100 TL.ye alırsanız, proje bitirildiğinde bu bedeller 1000 ve hatta 1500 TL. civarlarına kadar yükselebilecektir. Bugün evlerinizi istimlak edeceğiniz kişilere, “bakın size modern binalar yapacağız, evinizin değeri bu kadar, arsanızın ise şu kadar, devlete de bu kadar borcunuz var” dediğinizde tek kuruş tahsil edemezsiniz. Çünkü burada yaşayan insanlar hala köylerinden getirdikleri odunlar ile ısınma ihtiyacını gidermektedirler. Modern yaşam onlara bir yük getirecektir. Kaloriferli evler ile tanışacaklardır. Evlerine ekmek  götüremeyecek durumdaki kişilere sağlayacağınız müreffef bir yaşam şekli ekmek, aş yerine geçmeyecektir.

İlkadım Belediyesi’nin Samsun 1919 adlı kentsel dönüşüm  projesine kesinlikle toplumun her kesimi katkı vermelidir. Ancak evleri ellerinden alınan kişilerden para tahsilatının yapılabilmesi mümkün olamayacağından, yapılacak konutlar bila ücret olarak vatandaşa  sunulmalıdır. Çünkü söz konusu  proje sonucunda ortaya çıkacak arsa stoku değerlendirildiğinde, toplu konutlara yapılacak inşaat maliyetleri fazlası ile çıkarılabileceği gibi, belediye bütçesine de  önemli bir gelir kaynağı sağlanmış olacaktır. Gaziantep kenti bu konuda iyi bir örnektir.

/Süleyman SALUR
20 Şubat 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder