9 Şubat 2013 Cumartesi

Samsun’un Dereleri…

Samsun’un dereleri vardı, yok edildi. Yok edilen derelerin intikamı acı oldu.  Sadece geçen yaz 14 can verdik. Bu acı ders, akılları başa getirdi. Şimdi önlemler alınmaya çalışılıyor. Temennimiz önlemler alınırken, yeni yeni hatalara meydan verilmemesi. Bu dereler konusunu çok kez bu köşede dile getirdim. Hataları anlatmaya çalıştım. Görünen gerçeği sizlerle paylaşmaya gayret ettim. Zira görüneni aktarmak uzmanlık gerektirmez.

Bugün bir uzmanın açıklamalarını ele alalım istedim. Embiya Sancak. Yüksek mimar, mühendis. Bilgi ve tecrübesine itiraz edilemeyen bir isim. Geçen yazki afeti sel olarak adlandırırken, Erenköy Deresi’nden Büyüklü Deresi’ne kadar 41 derenin afet riski taşıdığını söyledi. Ardından da ekledi:

“Yılanlıdere seli öngörülmemiş, belediyeler sanki bilerek adam öldürmüş gibi duruma düşmüştür. Kuzey Yıldızı’na itiraz ettik. Lovelet’in olduğu yere bina olmaz dedik. Oralarda her zaman afet riski olacaktır. Binalar yapıldıktan sonra tasfiye edilmesi gerekirken, yasal düzenlemeler yapılarak durum kurtarılmaya çalışıldı ama sonuç aynı. O bölgede halen büyük risk var. Çünkü dere genişliği 30 metre olmadan oralarda bu tür yapıların her zaman risk tehlikesi vardır. Samsun’u geçmişte sel almadıysa var olduğu belirtilen ve yok edilen derelere borçluydu. Şimdi o derelerin tümüne ihtiyaç var. İhtiyaç duyulan bu derelerin kapatılması, belki zor olmadı ama açılması zor olduğu kadar da masraflı. Yazık değil mi; tüyü bitmemiş yetimin hakkı bilinçsizce kapatılan bu derelere şimdi harcanıyor. Bu dereler kapatılırken hiç mi uzmanlarına sorulmadı? Mutlaka sorulmuştur.

İzin de verilmemiştir ama seçilmişlerimiz çok bildiklerinden olsa gerek emir verip kapatmışlardır.
Bu dereler kapatılırken, öyle sanıyorum ki uyaranlardan biri de Embiya Sancak’tır. Dinlenmemiştir.
Hatta uzaklaştırılmıştır. Samsun son yıllarda kayıplara uğradıysa bildiğini okumakta ısrar eden seçilmişlerin bildiğinde ısrar etmesidir. Faturası ağır oldu. Yaptıkları yanlıştan dönmekten başka çareleri kalmadı. Şimdi sormak istiyorum bu dereleri kapatan, milyonlarca lira zarara Samsun’u uğratan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ı halen başarılı buluyor musunuz? Ne dersiniz?

09.02.2013
/Avni DEMİR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder