16 Şubat 2013 Cumartesi

Saathane Meydanı Projesi

Bugünlerde kent gündemimizi işgal eden önemli konuların başında Saathane Meydanı’nun kentsel dönüşüm çerçevesinde Büyükşehir Belediyesince hazırlanan düzenleme çalışmaları ve söz konusu projeler ile ilgili bölge esnafının gösterdiği tepki gelmektedir.

Büyükşehir Belediyesinin çıkış noktası özellikle kentin ortasındaki çarpık yapılaşma yerine modern bir mekan yaratılmasıdır. Ancak Tarihi mekanları kentten çeşitli yapılanmalar ile kopartır iseniz, kentte yaşasanız dahi o mekanların varlığını sadece ansiklopedilerden öğrenebilirsiniz. Tarihi eserleri koruyamamak ve ortaya çıkmasına engel teşkil edecek yapılar ile donatmak,  ortak kültürümüze ve tarihi miraslarımıza sahip çıkamamak anlamını taşır.Bölgede yıllardır faaliyet gösteren ve buradaki mekanlarda ticaret yapan esnaflar da bu oluşuma tepki göstermektedirler. Bu çerçevede bölgenin yıkılmadan restore edilerek tarihi mekanların korunmasının mümkün olabileceği  ve diğer alanların da ticaret alanları olarak düzenlenmesi halinde varlıklarını sürdürebilecekleri taleplerini yetkililere iletmişler ve İdari Mahkemelere başvurmuşlardır.

Bilindiği üzere gerek Samsun’da ve gerekse ülkenin çeşitli illerinde yapılan tüm istimlak çalışmalarında buna benzer çatışmalar yaşanmıştır. Örneğin kentimizde Kemal Vehbi Gül döneminde kentin tam ortasından geçen 1. Bulvarın istimlak çalışmalarında ortaya çıkan kabus dolu günleri Samsun’lular bugün dahi unutmamışlardır. İstimlak edilerek yıkılan her binanın etrafını polisler kuşatmak zorunda kalmışlar ve yıkımlar ancak emniyet tedbirleri alındıktan sonra gerçekleştirilebilmiştir. Ama bugün 2.bulvar yolu açılması dahi kent trafiğine yeterli olmayıp, yarınlarda 3.bir bulvara daha ihtiyaç duyulacaktır.Bölgede ticaret yapan esnaf elbette mağdur edilmemelidir. Asıl tepki ise kendilerine şehir dışında tahsis edilecek  yeni  yerler için kendilerinden % 40 katılım ortaklık payının kesilecek olmasıdır. Ayrıca terk edilen yaklaşık 6.500 m2’lik alan için kendilerine 1450 m2’lik bir alan tahsisinin de yeterli olmayacağı iddia edilmektedir.

Proje,  tarihi eserlerin ortaya çıkarılması için yeşil alanlar ve rekreasyon alanları oluşturularak bölgede tarihi ve  turizm merkezi oluşturulması temeline dayanmaktadır. “Çarşı” kimliği ile ülke genelinde pek çok ilde tarihi miraslar günümüze kadar taşınmıştır. Örneğin İstanbul’da Mısır Çarşısı ve Kapalı Çarşı gibi mekanlar çarşı kimliğinin en bariz örnekleridir. Ancak Saathane Meydanının bugünkü hali ile bir çarşı kimliğinde olduğu söylenemez. Çeşitli mimari çarpıklığı hemen tüm binalarda görmek mümkündür. Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen projede, bölgenin yerleşik ticari potansiyelini muhafaza etmesi adına, mevcut 4 adet tarihi mirasımız mimarisine uygun yeşil alanyeni bir çarşı yapılması mümkün olabilir mi idi. Veya proje ticari aktiviteleri de barındırabilecek bir mahiyete taşınabilir mi idi? Bu veya benzeri görüşler elbette tartışılabilirdi.

Ancak bana göre mevcut proje üzerinde bugün bu tartışmaların veya görüşlerin taraftar bulması mümkün değildir.  Yani geç kalınmıştır. Samsun’da eksik olan diyalog eksikliği ne  yazık ki bu projede de bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bölgede mağdur olan esnaflar, STÖ’leri, tarihçiler, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Samsun Valiliği bir araya gelerek ortak bir akıl geliştirilebilirdi. Bu gerçekleşmediği için bugün 90 esnaf mağdur oluyor ise, 90 değişik akıl ve fikrin ortaya çıkması doğaldır. Bence 4 tarihi mekanın ortaya çıkarılması ve bölgenin modern bir mimari ile yeniden şekillenmesi Samsun kentine yeni bir silüet kazandıracaktır. Elbette her istimlak aşamalarında mağdur bir kesim oluşacaktır. Büyükşehir Belediyesinin de bu mağduriyetleri ortadan kaldırabilecek önlemleri alması gerekir. Örneğin % 40 ortaklık katılım payı bedellerinde esneklik sağlanabilir mi? Oranlar konusunda esnaf lehine gelişebilecek bir şeyler üretilebilir mi? Gibi ilk aklımıza gelen çözümler, belki oluşan ve oluşacak tepkileri kısmen de olsa frenleyebilir.

Dün Sahil Bandında yer alan kamyoncular, balıkçılar  ve muhtelif işyerlerinin kaldırılarak kentin denize kavuşturulması ile insanlar nasıl mutlu oldu ise, Saathane meydanında uygulanacak proje nedeniyle Samsunlular yine mutlu olabilir. Ancak bu mutluluk başkalarının mutsuzluğu üzerine inşa edilmemeli, ve mağdur olan her esnafın  ve hatta o bölgede yıllardır hamaliye işlerini yapanların dahi mağduriyetleri giderilmelidir.

/Süleyman SALUR
16 Şubat 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder