18 Şubat 2013 Pazartesi

Samsun Zincirlerini Kıramıyor

Bu sözler bana değil; bir iktidar milletvekiline, AK Parti Samsun Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır’a ait. Sayın Bakır, KADEF(Kavak Dernekler Federasyonu)’i ziyaretinde söylemiş bu sözleri. “Son on yılda ülke olarak büyük adımlar attık. Yatırımların büyük çoğunluğu İstanbul ve bölgesine gidiyor. Bizim bölgemizde az değişiklikler oldu.  Çorum ve Tokat yavaş yavaş zincirini kırıyor. Samsun diyemiyorum. Samsun da biliyorum ki layık olduğu yere gidecektir” demiş.

Samsun’un kırılması en öncelikli ve en zor olan zinciri; ne yazık ki “yalan” zinciridir. Bu kent yıllarca tek hünerleri geçmişi karalamak ve geleceğe yönelik hayaller pazarlamak olan bir kısım siyasetçi, makamını onlara yakın olmak için kullanan bazı sivil toplum ve meslek örgütü başkanı ve yağcı yalaka markacı basın mensuplarınca aldatılmıştır. Bu kent; uydurulmuş yalanların, akşam rüyada görülüp sabah proje diye sunulan hayallerin ve yanlış yatırımlarla harcanan mali kaynak, zaman ve enerjinin acısını çekmekte ve faturasını ödemektedir.

Tülay Bakır’ın sözleri; bugüne kadarki inkarların, karalamaların ve kandırmaların karanlık ortamına atılmış bir aydınlatma fişeğidir. Sağlıklı tedaviye giden ilk adım, sağlıklı teşhisten geçer. Teşhisi doğru koymak yetmez, hastaya da hasta yakınlarına da gerçeği ve sadece gerçeği; hem de tüm çıplaklığıyla açıkça söylemek gerekir. Gerçeği bilmek, herkesten önce hastanın ve hasta yakınlarının hakkıdır. Bilecekler ki iyileşmek için gerekli tedbirleri bilinçli olarak alsınlar.

Ne yazık ki bu kentin kanaat önderleri, aydınları, yazarçizerleri ve hepsinden de önemlisi muhalefet partisi yöneticileri bu gerçeklere ilgisiz ve yabancıdır. İlgi duymaz, araştırmaz, bakmaz ve öğrenmezler. Bakanlar, görenler, duyanlar ve bilenler de söylemez ve yazmazlar. Halbuki çok da saklı gizli değildir bu bilgiler, isteyen her okuryazar kolaylıkla ulaşabilir bu bilgilere. Ulaşılmamasını nasıl açıklayacağız? Umursamazlık mı yoksa ne olur ne olmaz endişesinden beslenen bir tedbirlilik mi?

Samsun hakkındaki net bilgiler çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının internet sitelerinden derlenebilir ama bu zahmete katlanmak istemeyenler için hazır derlenmiş iki kaynağı söyleyelim. Birisi Samsun Valiliği tarafından bastırılan “İstatistiklerle Samsun” kitapçığı, diğeri de Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın yayınladığı "2012 Ekonomik Raporu" Bu raporların ortaya koyduğu gerçekler, Sayın Tülay Bakır’ın dilinde, “Samsun zincirlerini kıramıyor” olmuş.

Ben bu rakamları sizlerle zaman zaman paylaşıyorum, yine paylaşmaya devam edeceğim ama Sayın Bakır’ın bu sözünü herkesin hafızasının bir kenarına hassasiyetle ve bir daha kolay çıkmayacak şekilde yerleştirmesini istiyorum. Yerleştirelim ki, bizi nurlu ufuklar söylemleriyle uyutmaya kalkacak masalcıların ve yalakalarının yüzüne çarpalım.

18.02.2013
/Osman KARA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder