26 Nisan 2014 Cumartesi

Yaşadığınız Yerin Adını Hiç Merak Ettiniz Mi?

Samsun’un Badırlı Köyü ile Adıyaman’ın Badıllı Köyü arasındaki ilişkiyi biliyor musunuz? Peki ya kendilerini ‘Kürt’ sayan Adıyamanlı Badıllıların ‘dedelerinin’ Türkçe konuştuğunu… İşte Oğuzların 24 boyundan birisi olan Beydilliler ve Türk kökenli Kürtlerin hikayesi…

Yaşadığınız ülkenin, yaşadığınız şehrin isminin nereden geldiğini herkes merak eder... Peki ya yaşadığınız köyün, doğup büyüdüğünüz mahallenin adının nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi? Geçen hafta OMÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Şen ile bu konu üzerine görüşmek için üniversitede buluştuk.  Serkan Hoca, dil bilim uzmanı, daha doğrusu uzmanlık alanları Eski Türk Dili, Tarihi Türk Yazı Dilleri ve Türk Kültür Tarihi...

Yer Adları İçin Kitap Hazırlığı
Benim de uzun zamandır düşündüğüm ancak sürekli "ötelediğin" bu konuyu Serkan Hoca ile görüşme nedenim, kendisinin geçtiğimiz aylarda Samsun Türk Ocağı'nda benzer bir konferans  vermesi oldu. Konferansta Samsun'daki yer adları ve Türk boyları ilişkisini açıklayan Serkan Hoca, aynı zamanda da bu alanda çok ama çok değerli bir kitap çalışmasının içinde. İşte hem kitabı hem de yer adları ile merak edilenleri konuştuğumuz sohbetten notlar…

Türklerin “İsim Değiştirme” Huyu Yok
Bilinenlerin aksine, Türklerin yerleştikleri coğrafyalarda "isim değiştirme" huyu olmadığını anlatıyor ilk etapta Serkan Şen ve doğal olarak da bugüne kadar gelen yer isimlerinin (köyler ağırlıklı) Türk boy adları ile ilişkisini kuruyor: "Anadolu'da, göz ardı edilen hususlar; Türk boy adları yer adlarında çok belirgin olarak karşımıza çıkar: Mesela Türk Anadolu'ya gelir, bakar, eğer bir yerde yerleşim söz konusuysa yada oraya yerleşenler bir ad verdiyse onu hiç değiştirmez. Türk'ün yer adıyla sıkıntısı yoktur. Hiç ellememiştir. İstisna şudur, mesela Aksaray'da 'Akkisar' diye bir telafuz var; bunu tıpkı Müslüman olan gayri müslimler isimlerini değiştirirken 'Sahra'ysa 'Zehra' yapmış gibi, muadil kelimelerle yapılır ya 'Akkisar'a da 'Aksaray' demişler.

İttihat Dönemine Kadar Değişim Olmamış
Kısacası, Osmanlı döneminde İttihat'a kadar hiç Türklerin yer adı değiştirmek gibi derdi olmamış. Gelip yerleşmişler. Onların adıyla devam etmişler. Eğer adı yoksa kendileri vermişler. Bunu gösterecek, adının Türkçe olarak izah edebildiğimiz unsurların tamamı Türk'tür. İsmi onlar vermişler ama bu şu demek değildir, adı yabancı olduğu için, burada yaşayanlar 'yabancı'dır anlamına gelmiyor. İzah edemediklerimizin önemli bir kısmı da Türk'tür. Mübadele neticesinde nüfus gitmiş, tehcirde gitmişler oradaki nüfusta da bir Türk yapısı söz konusu"

Samsun’da ‘Türk Boy Adları’ Yoğun
Sohbetin ilerleyen bölümünde, özellikle Samsun'da Türk boy adlarının sıklığına ve günümüze kadar gelişine de değiniyor Serkan Şen:  "Samsun'da dikkati çeken şey Türk boy adlarından hareketle verilen yüksek düzeyde yerleşim birimi var. Özellikle köylerde çok. Merkezde pek yok. Orta Asya'dan gelenler, merkezi tercih etmemişler, pek elverişli bulmamışlar. Orta Asya'da tarım yapamazsınız. Ne yapacak? Hayvancılık yapacak. Türk geçim tarzı hayvancılıktır. Merkezde nerede yapacak? Dolayısıyla gelenler, göçü köylerde şekillendirdi.

‘Ahullu’, ‘Ahili Boyu’ndan Geliyor
Anadolu'daki şehir isimlerinde ilçe isimlerinde yabancı oranı biraz fazladır ama mesele köye geldiğinde Türk isimleri öndedir. Samsun'da Türk boy adlarından hareketle konulmuş çok yoğun yerleşim birimlerine rastlıyoruz. Ben dahi bilmiyordum. Ahullu diye köy var. Bu 'Ahullu' nedir derken, araştırıyorum. 'Ahu-ceylan' ya, oradan gelir deniliyordu. Dil bilim ve tarihe bakınca mesele şu,  adı 'Ahilü', bu aynı zamanda bir Türk boyunun adı. Kaynaklarda var. Biz kimseyi Türk yapmaya uğraşmıyoruz. Kaynaklarda bu var. 'Ahili, Ahüllü, Ahulu' diye bir boy varmış. Anadolu'da birbirinin aynı olan çok sayıda isim var. "Kavak" bir sürü vardır, "köseli" bir sürü vardır.  Bu bize neyi gösterir biliyor musunuz? Bir boy var, Anadolu'nun değişik yerlerine yerleşmiş; aynı addan izah edebileceğimiz, farklı coğrafyadaysa aynı boyun kolları yerleşmiş emektir. Ve bunlar yüzde 90-95 o kişilerle de akraba"

Göbek Adı Diye Bildiğimiz Şey Aslında…
Serkan Hoca, Türklerin isim verme süreciyle ilgili de detaylı bilgiler veriyor. Burada en dikkat çeken ayrıntı ise bizlerin yüzlerce yıldır uyguladığı "göbek adı" geleneğinin kökenini anlatıyor... Bilgiler ilginç ve bir o kadar da şaşırtıcı: "Türklerde ad verme üç aşamadır. Çocuk doğar, o çocuğa geçici bir ad verilir. O ad çocuk kendini ispatlayana kadar onda kalır. Meşhurdur, Boğaçhan, boğaya yumruğu çakmıştır onun için adını Dede Korkut 'Boğaçhan' koymuştur. Ama Boğaç oluşuncaya kadar onun çocukluk adı var.

Birinci Ad, “Oğlan” Adı
Birinci ad 'oğlan adı', ikinci adı 'er' adı, yiğitlik gösterecek, boğayı devirecek, bir şey icat edecek, bir meziyeti yada özelliği olacak... Kaşları çatık olacak, sakalı, bıyığı olmayacak 'köse' diyecekler. Üçüncüsü de tercihlidir. Devlette görevli iseniz 'ayak' adı denilen bir addır bu da... Mustafa Kemal Atatürk buna en güzel örnektir. Oğlan adı, Mustafa; Mustafa Kemal'dir. Savaşa katılır, Gazi olur 'Gazi Mustafa Kemal' denir, devleti kurduğu için de 'Atatürk' olur. Bu üç aşamadır. Geçici ad meselesi bizde bir yerde yaşar, nerede? Göbek adı müessesinde yaşar. Göbek adının dinle falan alakası yoktur, tamamen kültürle alakalıdır. Orta Asya'dan gelir.  Tabi kültür değişince, farklı şeyler üretilmiş vaziyette.

‘Çakallı’  Tescilli Bir Boy Adıdır
Er adına örnek olarak yine lakaplar gelir. Anadolu'da köyde herkesin bir lakabı vardır. Niye lakap var? Klasik Türk toplumunda  bazı isimler tekrar eder. Böyle dallanıp budaklanmamıştır. Yani, köyde onlarca "Ali, Mehmet, Mustafa" bulursunuz. Bizde isimlerin böylesinde dallanıp budaklanması,  Tanzimat’la başlar. Sonra edebi kahramanlarla batılılaşma maceramız vesaire... Aynı adı taşıyan pek çok zevatı ayırmak için lakaplar kullanılır.  Mesela sizin bir özelliğiniz "köselik" oluyor, yerleşiyorsunuz bir yere, sizin soyunuzdan olanlara ne diyorlar 'köse-li'.  Veya adam hayırsızın önde gideni, adama "çakal" diyorlar... Sizin soyunuza ne diyorlar, Çakallı... Aynen bugünkü "Çakallı" bir Türk boy adıdır, bu tespiti yapılmış yerlerdendir.   Böylelikle bir ip ucu vereyim, sonu 'li-lı' ile  biten bir sıfat, özellik belirten yer adlarının yüzde 95'i Türk boy adlarındandır.

Köseli Köyü Her Yerde Var
Bazen Anadolu'nun yerleştiği yer olarak ortaya çıkar. Köseli'den örnek verelim... Yine Gümüşhane'nin Köse Köyü var orası, Kösedir mesela oraya yerleşmiş kalınmış oradan dağılmış. Samsun'da da bunu çok sayıda gözlemleyebiliyoruz. Mesela Toybelen yapmışız eski adı Koymat bu da Türk boyu. Oymalı, Mahmutlu, Sürmeli, Sofular vesaire...

Adıyamanlı “Türk” Kökenli “Kürtler”
Bu bize bir şeyi gösteriyor, Karadeniz Türkleşme sürecini tamamlamış vaziyette. Mesela Badıllı'nın tarihine bakın... Badırlı’ya Samsun’la ilgili tutulan ilk kayıtlarda 1485 tarihinden başlayarak Bedirlü biçiminde rastlamak mümkündür. Türk'tür yani. Badırlı ve Bedürlü Osmanlı döneminde aşiret adlarına denk gelmektedir. Badıllı adıyla anılan konargöçer Türkmen taifesindendir. Badıllı Türkmenleri Çorum, Diyarbabakır, Sivas, Maraş gibi bir sürü yerde var. Oğuzların 24 boyundan biri olan 'Beydilli' boyundan gelir.  Çok ilginçtir, Adıyaman'da da Badıllı var Adıyaman'daki "Badıllılar", "Kürt'üz" diyor... Ama dedeleri Türkçe biliyor, konuşuyor... Çok ilginç ve çocuklar Türkçe bilmiyorlar... Bunun gibi çok örnek var"

İsim İsim Köylerin Adlarını Çıkardı
Serkan Hoca ile sohbetimiz Samsun'daki Türk boylarından gelen isimlerin hangileri olduğu yönünde devam ediyor ve Serkan Hoca başta Türk boyları olmak üzere, dini özelliklerden dolayı verilen isimlerle birlikte Samsun'da tespit edilebilen yerleri isim isim paylaşıyor:

Dini İsimler:
Hüseyinmescit, Ahmetbaba, Ahubaba, Ahulu, Aktekke, Alanşeyhi, Alidedebölmesi, Bahşi Mh., Bahşioymağı, Başfakı, Bektaş, Dededağı, Dedeli, Erenköy, Habibfakı, Hacıali, Hacıbattal, Hacıdede, Hacılı, HAcınabi, Hacınaipli, Hacıoğlu, Halilbaba, İmamlar, İmamlı, İmanalisi, Karaabdal (Valilik karaaptal demiş), Hüseyinmescit, Mescitli, Paşaşeyh,

Sarıışık(Sarışıh), Sofular, Sofular, Şeyhali, Şeyhgüven, Şeyhhabil, Şeyhkoyun, Şeyhler, Şeyhli, Şeyhli, Şeyhli (Valilik Şıhlı demiş), Şeyhören, Şeyhresul, Şeyhsafi, Şeyhulaş, Şıhlı, Tekkekıran, Tekkeköy, Tekke; dini isimler...

Türk Boy Adlarını Ve Konar Göçer Yörük Taifesinden İsmini Alan Yerler
Abdulgani Mh./Vezirköprü, Ahmetbey/Terme, Ahmetsaray/Ladik, Ahulumh/İlkadım, Ahurlu (Valilik Ahırlı)/Kavak, Akkuzulu/Çarşamba, Aktaş/Ladik, Alibeyli/Çarşamba, Alibeyli/Canik, Alişar/Asarcık, Allı/Çarşamba, Arımköseli/Bafra, Aşağıturgutlu/Çarşamba, Aşıklı/Çarşamba, Aydınlı/Vezirköprü, Ayvacık, Ayvalı/Ladik, Ayvalı/Vezirköprü, Azaklı/Kavak, Badırlı (Ataköy)/İlkadım, Bahşioymağı/Alaçam, Balcalı/Tekkeköy, Bayındır/Kavak, Bayramlı/Çarşamba, Bektaş/Vezirköprü, Beylerce/Çarşamba, Bilerce ~ Beylerce (Şenyurt)/Atakum, Boyacılı/Bafra, Boyalı/Havza, Büyüklü/Tekkeköy, Çakırlar/Atakum, Canikli (Taflan), Celallı/Kavak, Çal/Vezirköprü, Çakallı/Kavak, Çanakçı/İlkadım, Çanaklı Mahallesi/Vezirköprü, Çanaklı Terme, Çandır/Ondokuz Mayıs, Çandır/İlkadım, Çayırlı/Kavak, Çepniler/Ondokuz Mayıs, Çepni/Yakakent, Çerçiler/Çarşamba, Çobanlı/Atakum, Çulhaoğlu/Asarcık, Dedeli/Bafra, Değirmencili/Kavak, Deliahmetoğlu/Ladik, Değirmencili/Kavak, Demirci/Kavak/Canik, Demircili/Çarşamba, Doğanca/Bafra, Dura/Kavak, Dündarlı/Havza, Eğercili/Terme, Elaldı/Vezirköprü, Elbeği/Vezirköprü, Elifli7Bafra, Elmalı/Vezirköprü, Emenli/Bafra, Emirli/Kavak, Ereli/Havza, Etyemezli/Terme, Eymir/Havza, Geçmiş/Terme, Germiyan/Kavak,

Gidirli/Havza, Gödekli/Canik, Gökçeli/Çarşamba, Güder/Vezirköprü, Gündüzlü/Yakakent, Habilli/Alaçam, Hacı İsmail/Canik, Hacılı/Kavak, Hacılı/Vezirköprü, Halkahavlı/Vezirköprü, Hamzalı Mh./Tekkeköy, Hançerli/İlkadım, Hayranlı/Vezirköprü, Hüseyinbeyli/Bafra, İdrisli/Kavak, İğdir/Bafra, İmircik/Vezirköprü, İmircik/Havza, İlyaslı/Bafra, İmamlar/Bafra,

İmamlı/Asarcık, Kabalı/Vezirköprü, Kadıoğlu/Vezirköprü, Kalaycılı/Bafra, Kamberli/Bafra, Kapaklı İlkadım, Kapaklı Vezirköprü, Karaaslan Kavak, Karaburç Bafra, Karacalar mh Salıpazarı, Karacalı/Bafra, Karacaoğlu/Ondokuz Mayıs, Karahalil Havza, Karahüseyinli/Alaçam, Karaman/Salıpazarı, Karamustafalı/Bafra, Karantu (Kırantı) Kavak, Karayusuflu Kavak, Karga/Kavak, Kargılı/Tekkeköy, Karışlar/Tekkeköy, Karlı/Kavak, Karlı/Vezirköprü, Kayalı/Yakakent, Kayaköy (Kayı Köy) Kavak, Kaygusuz Bafra, Kazancı/Kavak, Kazancılı Ayvacık, Kerpiçli/Tekkeköy, Kethüda/Kavak, Kethüda (Gürgendağ) İlkadım, Kıran/İlkadım, Kırgıl/Salıpazarı, Kırma/Vezirköprü, Kıroğlu/Havza, Kısılkiese/Vezirköprü, Kocalar Salıpazarı, Kocaoğlu/Havza, Koşu/Bafra, Kovalı/Vezirköprü, Kozansıkı/Kavak, Kozlu/Canik, Kozluca/Havza, Köseli/Kavak, Köseli/Atakum, Köseli/Bafra, Köseoğlu/Ladik, Kumarlı Bafra, Kumral/Vezirköprü, Kurşunlu/Kavak, Kurtahmetli/Bafra, Kuşcular/Vezirköprü, Kuşculu/Terme, Kuşçular/Bafra, Kuşçulu/Bafra, Kuşçulu/İlkadım, Kuyaş/Vezirköprü, Kuyucak Ladik, Lengerli Bafra, Mahmatlı/Vezirköprü, Mahmutbeyli/Kavak, Mahmutlu/Bafra, Mahmutlu/Kavak, Mazlumoğlu/Ladik, Melikli/Vezirköprü, Muratlı/Bafra, Muratlı/Terme, Ovacık Vezirköprü, Ovacık/Bafra, Ozan Bafra, Sakarlı Terme, Salur Ladik, Sancaklı/Terme, Saraçlı/Çarşamba, Sofular Havza, Sofular Vezirköprü, Soğanlı/Ladik, Sungurlu/Bafra, Sürmeli Bafra, Şeyhli/Kavak, Şeyhli/Terme, Tatarkale/Vezirköprü, Tatarlı/Bafra, Tatarmuslu/Kavak, Terzili/Bafra, Toybelen (Koymat) İlkadım, Toygar, Turgutlu/Çarşamba, Tuzaklı/Bafra, Yamanlı Bafra, Yavaşbey/Salıpazarı, Yenikaracalı/Çarşamba, Yeniköseli/Bafra, Yeniömerli/Asarcık, Yörükler/Ondokuz Mayıs, Yukarıkoçlu/Alaçam, Yumaklı/Ladik"

Yapılardan Ve Bulundukları Konumlardan İsmini Alan Yerler
Ahmetsaray, Asarcık, Başkonak, Çiftlikköy, Çilhane, Fener, Hastane, Hisariye, İstasyon, Kışla, Kışlakonak, Köprübaşı, Köprübaşı, Liman, Mescitli, Rasathane, Saraycık, Saraykent, Sarayköy, Tabakhane, Taşkale, Taşköprü, Tatarkale, Tekkeköy, Türbe, Üçhanlar, Üçköprü, Vakıfköprü, Vezirköprü, Yalı, Yenicami

YARIN: Samsun’daki 35 mahallenin adı nereden geliyor? Küçük bir ‘Toponomi’ çalışması…

/Miraç ÖZTÜRK
26 Nisan 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder