3 Nisan 2014 Perşembe

Samsun Öğrenci Meclisi

Dün Öğretmenevi’nde  Samsun Öğrenci Meclisi’nin toplantısına tanık olduk. Okul Öğrenci Meclisleri, demokrasi bilincinin geliştirilmesi amacıyla 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ile Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi ve TBMM Başkanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan “Demokrasi Eğitimi ve Okul  Meclisleri projesi” protokolüne dayanarak  oluşturulmuştur.

Her okulun öğrencileri kendi başkanlarını, ilçelerdeki Meclisleri ilçe başkanlarını, ilçe meclisleri  il başkanını, İl Meclisleri de Türkiye Meclis Başkanını seçer. Buraya kadar olan kısım yönetmelik boyutunu oluşturur. Asıl bundan sonrası önemlidir.

Tanık olduğumuz toplantı fevkalade olgunluk ile birlikte yapıcı eleştirel olmuştur. Öğrencilerimiz sorunlarını çözümleriyle birlikte sunmuşlardır. Bazı siyasiler gibi yalnız sorunları dile getirip çözüm üretmeden oy talebinde bulunmamışlardır.

Öğrenciler, “ her şeyi hazır beklememeleri, kendilerinin de projeler üretip onay aldıktan sonra uygulama ya koymaları” gerektiğine işaret ederek birbirlerine tavsiyelerde bulunmuşlardır. Öğrenciler konuşmalarında , “ Yaşadıkları kenti tanımadıklarını, bunun için de 8. Ve 12. Sınıflar için tanıtım gezilerinin tertiplenmesini” istemişlerdir.

Öğrenciler, “sosyal etkinlik yetersizliğinden dolayı arkadaşlarının istenmeyen davranışlar sergilemelerine ve bu boşluğun Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafında kapatılmasına” dikkat çekmişler, hatta ilgili bakanlığa teşekkür etmişlerdir. Terme temsilcisi konuşmasında ; “ Eğitimin olduğu her ortamda demokrasi, demokrasinin var olduğu her ortamda da eğitim kendiliğinden doğmaktadır”  diyerek eğitimin ve demokrasinin ayrılmazlığına işaret etmiştir.

Öğrenciler konuşmalarında eğitimin hemen hemen her sorunu ile ilgili görüşlerini dile getirmişlerdir. TMM.’DEN FARKLI DİLLE GETİRMİŞLERDİR. Sizce bu fark nedir? Bu Meclis’te kavga yoktu. Öğrencilerimizi, oturumu yöneten başkan ve katipleri  kutluyorum. İnşallah yarının Türkiye’sini de böyle güzel ve kavgasız bir şekilde yönetirler.

Selam ve sevgi ile…

/Mustafa GENÇ
03.04.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder