22 Nisan 2014 Salı

“Samsun Cennetin Alel!..”

Bundan yıllar önceden haber yapmak için görüş aldığımız turizmciler iklimsel açıdan Karadeniz'in Araplar için ideal bir turizm bölgesi olduğunu " Adamlar zaten sıcak ülkede Akdeniz veya Ege’yi ne yapsınlar. Biraz tanıtımla Karadeniz’e gelmeleri sağlanabilir" sözleri ile dile getirirlerdi. Aradan yıllar geçti. Ama bu ifadeler hiç yok olmadı. Karadeniz'in biraz yapılacak yatırım, birazda tanıtımla arap ülkelerine açılabileceği hep söylendi ama öylece de kaldı.

İşte yıllar öncesinin bu söylemi şimdi hayat buluyor gibi.  Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın çabası  ile işadamı, gazeteci, turizmcilerden oluşan bir Suudi heyeti Samsun'da.  Bir hafta boyunca bölgeyi gezerek, değerlerini görecek Samsun'u tanıyacaklar. Karadeniz'i Arap turistlere açma yolunda yapılan bu ilk girişim ve ilk hareket umarız bir neticeye ulaşır. Çünkü burada kazanacak olan fertler değil. Samsun olacaktır. Başkan Yılmaz’ın bu düşüncelerle davet ettiği Araplar, ilk olarak Samsunum-1  ile deniz turu attı.   Amazon Köyü'nü gezdi. Amisos Tepesi'ne çıkıp Samsun'u kuşbakışı izledi. Kentin turizm, sosyal yaşamı, ticaret, eğitimi, gelişmişlik düzeyi gibi pek çok konuda bilgi aldılar.

Bu arada Samsun’a en önemli uyarı Mekke’deki Türk hacılardan sorumlu Ahmet Halebi’den geldi. Halebi, "Bizlere İstanbul, Bursa, İzmir, Muğla, Antalya gibi şehir seçenekleri sunuluyor. Samsun, doğal güzellikleri bakımından diğer şehirlerden farkı yok. Buranın dünyaya daha yakından tanıtılması gerek" diyerek yıllardır hepimizce bilinen büyük bir  eksiğimize önemli bir vurgu yaptı. Yani ne yaparsanız yapın tanıtım olmadan hiçbir şey olmuyor. Demek ki artık konuşmaktan ziyade  çok çalışmak gerekiyor. Bu bakımdan Halebi'nin söylemi  önemli.

Bu arada Samsun ile Suudi Arabistan arasında turizm gelişmesinde hiç kuşkusuz en büyük görev  iki ülke basın mensuplarına düşecektir. İki günlük gezi ardından konuk meslektaşlarımızın ilk haberlerini ülkelerine   ‘Samsun Cennetin alel'  ( Samsun cennetten köşe) diye yazdıklarını  Basın Ateşesi  Bahattin Akyön’ün  ağzından duyduk. Karşılıklı ilişkinin bundan sonra  Samsun'dan  basın mensuplarının götürülerek sürdürülmesinde fayda olacağına kuşku yok. Evet; Samsun Arap turistler için ideal bir turizm yeri ve bunu ülkelerine gönderdikleri ilk haberlerinde  Samsun Cennetin Alel, diye  yazarak duyuran Arap meslektaşlarımıza  kocaman şükran diyoruz.

/Salim SÜRMELİ
22.04.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder