12 Nisan 2014 Cumartesi

Ağabeysiz Samsun…

Bizde ağabey önemlidir. Ağabey olabilmek de. Ağabey dedirtebilen. Ağabey olabilen daima başarılı olmuştur. Uzak kalan ise başarısız. Samsun’un efsane belediye başkanlarından merhum Muzaffer Önder herkesin ağabeyi idi. Alt belde belediye başkanlarıyla olan uyumu unutulamaz.

Farklı partilerden olsalar da özellikle alt belde belediye başkanlarıyla uyumlu çalışarak başarıya ulaşmışlardı. İlkadım’da Ahmet Okuyucu. Atakum’da Metin Burma. Gazi’de Vedat Yılmaz. Canik’te Şefik Yazgı Başkan idi. Dördü de ağabey dedikleri Muzaffer Önder ile uyum içinde çalışmıştı. Merhum Önder partilerine bakmaksızın adaletli bir yol izlemişti. Sonrasındaki seçimde değişim oldu.

Yusuf Ziya Yılmaz ANAP’tan Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti. İlkadım’da ANAP’tan Necmi Akkoyunlu. Gazi’de ANAP’tan Nihat Batur kazanmıştı. Metin Burma ile Şefik Yazgı yerlerini korumuştu. Bu seçimlerle birlikte var olan uyum yerini uyumsuzluğa bırakmıştı. Önce partilileri Necmi Akkoyunlu ile Nihat Batur Yusuf Ziya Yılmaz ile ters düştü. Ardından Şefik Yazgı. Metin Burma ile ‘şöyle-böyle’ denilebilecek türden diyaloglar kaybettirene dek sürmüştü. Başkanlar ağabeysiz kalmış, ağabey konumundaki başkan kentin mimari olması gerekirken, kavganın mimari olmuştu.

Kavgalı-gürültülü bir beş yıl sonrası Şefik Yazgı bıktırıldığından olsa gerek aday olmadı. Necmi Akkoyunlu, Nihat Batur seçim kaybetti. Kaybedenlere Metin Burma ‘da eklenmişti. Kazananlar Canik’te Osman Genç, İlkadım’da Erdoğan Tok, Gazi’de Süleyman Kaldırım, Atakum’da Adem Bektaş olmuştu. AK Parti hakimiyeti ile uyum da sağlanması bekleniyordu. Olmadı. Zira Yusuf Ziya Yılmaz, Adem Bektaş’ı beğenmedi. Osman Genç’i sevmedi. Erdoğan Tok ile ters düştü. Anlaşabildiği tek kişi Süleyman Kaldırım’dı.

Kelimenin tam anlamıyla Muzaffer Önder dönemindeki ağabeylik Yusuf Ziya Yılmaz ile ayaklar altındaydı. Dört belde de uyum oranı yüzde 25 idi. Şimdi 17 ilçeli Büyükşehir’de 16’sı AK Parti’li. Sizce uyum oranı ne olabilir? Zaman gösterecek. Bizden sadece hatırlatması.

/Avni DEMİR
12.04.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder