22 Nisan 2014 Salı

Taflana Kadar Uzanan Kumsalımız Ve Sahil Yolu…

Dünyanın birçok ülkesinde, Kentimizde bulunan ve Taflana kadar uzanan,20 kilometrelik bir sahili ile insanları denizle kucaklaştıran kumsal yoktur. Taflana kadar uzanan 20 kilometrelik bu sahil şeridindeki kumsal,  sahil yolu yapımı nedeni ile yok ediliyor. Yapılan bu yol nedeni ile sahildeki kumsalın yok edilişini anlamaya çalışıyorum. Belki diyorum, yapılan sahil yolu bittiğinde güzel olacak ama Doğanın kendi güzelliğini yok etmeden, yeni güzellikler orta çıkartılamaz mıydı diye düşünmeden de edemiyorum.

Keşke o sahil yolu projesi için bir yarışma açılsaydı, bu projelerin değerlendirmesini, belediyeler tek başlarına yapmasalardı. Aralarında Mimar Mühendisler odası temsilcilerinin, bazı çalışma guruplarının ve Samsun platform üyelerinden de temsilcilerin bulunduğu jürilerden yararlanılarak, sahil projesinin ne olacağı belirlenebilseydi. Taflana kadar uzanan, bu sahilimizdeki kumsal yok edilmeseydi.

Samsun sahillerinden yükselen, bu feryada kayıtsız kalamayız. 2o kilometrelik sahilin yok edilişine, duyarsız kalamayız.  Bu kadar acımasız davranamayız.  Kimse bize, size ne oluyor diyemez, o sahil tüm Samsunluların ortak kullanım alanlarıdır. Doğa, bu tahribatların acısını bizlerden almasa da, çocuklarımızdan alacaktır bunu unutmamalıyız.

Yılanlı dere diye anılan dere yatağının kenarına hiç düşünmeden ve hiçbir önlem almadan yapılan konutlarda boğularak ölenlerin acısı hala içimizde. Yaptığımız yanlışların bedelini doğa bizlere ödetiyor. Hala doğa ile zıtlaşmayı anlamakta zorlanıyorum. Bizler yaşam alanlarının, daha güzel hale getirilmesinden rahatsızlık duymayız. Yerel yöneticilerimizde yatırımlarını yaparken doğaya zarar vermemeye özen göstermelidirler.

Sosyal belediyecilikten dem vururken, bu kenti birlikte yöneteceğiz diye vaatlerde bulunurken, bu kentte yaşayanlara hiçbir şey sormadan bu işleri yapmanın manasını anlayamıyoruz. Kutuplarda Sopalarla kafalarına vurularak öldürülen fok balıklarının feryatlarına, çılgınca karşı çıkan çevreciler ve hayvan severlerin duyarlılıkları aklımdan hiç çıkmamaktadır. Samsunun 20 kilometrelik sahilinde yapılan tahribatlara da, bizlerden kayıtsız kalmamız beklenmemelidir. Taflana kadar uzanan bu kumsalın yok edilmesi konusunda, yerel yöneticileri uyarmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.  20 kilometrelik bu sahil şeridi ve o güzelim kumsal için başka projeler bulunabilmeliydi. Hani bu kenti birlikte yönetecektik? Samsunlulara hiçbir şey sormadan, Sivil toplum örgütlerinin düşünceleri alınmadan bu kenti birlikte yönetiyoruz diyebilir miyiz?

Bu kentte yaşayan yurttaşların yarıya yakınının oyunu almak, sizlerin başına buyruk hareket edebileceğiniz anlamına gelmez. O kumsalı, o sahil şeridini bu şekilde yok etme hakkınız olmamalı.  İnsanın yüreği sızlıyor.

/Tekin AKIN
22 Nisan 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder