1 Nisan 2014 Salı

Merhum Dr. Fevzi Birer Beyefendi ile ilgili anılarım.

 

Gençlik yıllarımıza yeni adım attığımız dönemdi. Bafra`mızda doktor olarak yaş itibarı ile kemale ermiş, temayüz etmiş, Bafralılık ruhu ile Bafralılara sağlık hizmeti veren iki dâhiliye doktorumuz vardı. Dr. Fuat Çağatay, Dr. Cahit Bey, bu iki doktorumuz Bafralılar tarafından sevilen sayılan güvenilen doktorlarımızdı. Bafra`ya İstanbul Tıp Fakültesi mezunu, ihtisasını Paris`te yapmış genç bir dâhiliye doktorumuzun geldiğini öğrendik. Genç uzun boylu, zarif beyefendi.  Fevzi Birer adında bir doktor. Cumhuriyet Meydanından Tekele giderken Çarşı Camisinin yan cephesinde açmış olduğu muayenehanesine giderken, dönerken dükkânımızın önünden geçiyor, kendisini gıpta ile izliyorduk.

Evleri Gazipaşa Mahallesinde Kızılırmak ilkokul yanında bulunuyor aynı zamanda babası merhum Hilmi Birer`in evlerimizin önünde bakkaliye dükkânı var. Dr. Fevzi Bey her gün muayenehaneye gelirken ve dönerken önümden geçtiği dükkân sahipleri ile selamlaşıyor. Zaman, zaman hal hatır sorarak çevresi ile bütünleşiyordu. Çevresine gösterdiği nezaket ve saygısı kısa sürede Bafralıların sevgisi ve güvenini kazanmasını sağladı.  Öyle bir ortam oluştu ki Dr. Fevzi Bey Bafra`mızın ve Bafralıların kalbinde şahsiyetine yakışır yerini aldı.

Dr. Fevzi Bey doktorluk hizmetini devam ettirirken yaşları itibari ile yavaş yavaş mesleklerini sona erdirirken Dr. Fuat Çağatay ve Dr. Cahit Beyfer hayata veda ettiler. Ruhları şad olsun.

Dr. Fevzi Bey mesleki faaliyetini devam ettirirken evlenme çağına adım atmış oldu.  Bafra`mızın meşhur hayran kişisi olarak tanınmış. Mahalle komşumuz baba dostumuz Ali İşman amcamızın ortanca kızı Yüksel İşman kardeşimiz ile evlenerek mutlu yuvalarını kurdular. Bu evlilik bizlerle de yakın dostluk münasebetimizin kurulmasına vesile oldu.

Dr. Fevzi Beyin babası merhum Hilmi Birer Bey sağlığında oğlu Dr. Fevzi Birer`e doktorluk mesleğini ömrümün sonuna kadar Bafra`da icra ederek, Bafralılara sağlık hizmeti vermesini vasiyet etmişti. Dr. Fevzi Bey babasının bu vasiyetini hayatının sonuna kadar yerine getirmiştir.

1974 yılında Samsunda oturmak gayesiyle bir daire satın almış, ancak her gün sabahleyin arabası ile Bafra`ya muayenehanesine gelmiş, akşam evine geri dönmüştür. Dr. Fevzi Bey gerek insani meziyetleri ile gerek hekimlik mesleği itibari ile bölgemizin temayüz etmiş, saygın önde gelen meslektaşları arasında ön saflarda yerini almış bir şahsiyettir.

Günün teknik imkânsızlıklarına rağmen hasta muayenehanesinde kulak ve parmak izlenimleri ile koyduğu teşhisler, teknik cihazların teşhisleri uyum sağlıyordu. Dr. Fevzi Bey sevgili eşi kardeşimiz Yüksel Hanımla çok mutlu geçirdiği uzun yıllar içinde üç tane dünya tatlısı, hanımefendi Ayşegül, Esma, Nükhet evlatlarına sahip oldular. Aile bütünlüğü içinde çok mutlu yaşadılar. Evlatlarını, eşi Yüksel Hanım kardeşlerimizle birlikte yüksek tahsillerini yaptırıp, yuvalarını kurarak hayata hazırlayarak, anne ve baba olmanın mutluluğunu birlikte paylaştılar.

Doktorluk döneminde Bafra`mız şehir içi ve köylerimizden gelen hastalar kendisini evlat ve kardeş muhabbeti ile sevmiş, saymışlardı. O günler, bugünün sağlık hizmet imkânları mevcut değildi. Özellikle köylerimizden gelen mali imkanı müsait olmayan hastalarımdan para almadığı gibi, ilaçları kendisi eczaneden aldırıp ücretsiz olarak verip gönderirdi. Rahmetli babam Hacı Hafız Ahmet Efendi, rahmetli annem Hacı Servet Hanımefendi yaşları itibari ile sahip oldukları rahatsızlıkları nedeni ile sık sık Dr. Fevzi Beyin kontrolünden geçerek moral buluyorlardı.

Kendileri ile çok yakın ailevi dostluk münasebetimiz olduğu halde birbirimizden habersiz olarak Samsun`da 56`lar semtinde yeni yapılan Konyalı Apartmanımızda aynı katta bitişik daireleri almışız. Hayatımızın en mutlu anılarından biri olmuştur.

Bu arada rahmetli annemin gerçekleşmiş bir sözümü anmak isterim. Rahmetli babamızın ve annemizin en ufak bir rahatsızlıklarında Dr. Fevzi Beye haber verirdik. Kendilerinden sonsuz hepimiz huzur bulurduk. Annem bir gün rahatsızlandı. “Anne ben şimdi Fevzi Beye gidiyorum” dedim. Anneciğim bana oğlum büyük bir ev yaptır da Fevzi Beylerle birlikte oturalım baridedi. Bu söz bugün gerçekleşmiş durumda. Dairelerimiz bitişik, kapılarımız karşılıklı. Uzun yıllar mutluluğu birlikte paylaştık. Bütün bu güzellikleri birlikte paylaşırken ilahi kudret sevgili aile dostumuz Dr. Fevzi Birer beyefendi kardeşimizi sevgili eşi Yüksel Hanım kardeşimizden, sevgili evlatları Ayşegül, Esma ve Nükhet`den ve sevgili dostlarından, mutlu yuvasından ebediyen ayırdı.

Bu ayrılık hepimizin kaçınılmaz akıbeti olacaktır.

Yüce Mevlamız`dan ebedi istirahatgahında rahmet ile taltif etmesini niyaz ediyor. Aile efradına sağlık ve esenlik dileklerimizi sunuyorum.
Nafiz Kaya 
0533 747 3950

/Recep Yılmaz
01.04.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder