20 Nisan 2014 Pazar

Samsun'un Ovaları

Uzun bir sessizlik dönemi ardından Metro Holding'den ses geldi. Yöneticileri günlerdir, Samsun'da adeta kapı kapı geziyor. Yapılan bu ziyaretlerde Metro Grup'un tek işinin otobüsçülük olmadığı onun dışında yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi aktarımında bulunulurken, bir anlamda tanıtım yapılıyor. Hani aslında yalan da değil bugün belki de çok az sayıda insan dışında kime sorsanız ya da "Metro" deseniz "otobüs" yanıtı alırsınız.  İşte Metro Yöneticileri şimdi yaptıkları ziyaretlerde sadece bir otobüs şirketi olmadıklarını anlatıyorlar. Tabi bunda temel amaç grubun faaliyet gösterdiği gıda sektöründe kendisine yeni hedef olarak Karadeniz pazarını koymuş olması.

Zaten yapılan ziyaretlerde de bu açık bir biçimde ifade ediliyor. Yani dediğimiz gibi uzun bir sessizlik döneminin ardından başında Samsunlu işadamının bulunduğu şirketler topluluğu bölgede yeni yatırımların eşiğinde. Bizim için sevindirici olan bu. Bu arada anladığımız kadarıyla Vanet Gıda A.Ş'yi artık Samsunlular da çok yakın bir zaman sonra market raflarında gördükleri, salam, sosis, kavurma, jambon, pastırma gibi ürünleri ile tanıyacak. Ben de yapının Manisa ve Afyon'da girdiği tarım işinde 252 dönüm sera alanında  topraksız tarım teknolojisi kullanarak domates üretimi yapıp, bunu da iç ve dış pazara sunduğunu yeni duydum.

Bunlar elbette güzel şeyler ama aklıma hemen niçin böyle bir seracılık işi Samsun'da değil de bir başka bölgede yapıldı sorusu da gelmedi değil.  Bu durum Vali Hüseyin Aksoy'un da dikkatini çekmiş olmalı ki geçtiğimiz gün Holding yöneticilerinin kendisine yaptıkları ziyarette Bafra ve çarşamba Ovalarını hatırlatarak "Seracılık işini Samsun'un ovalarında da yapabilirsiniz " demiş.

İyi de demiş. Tarımcı değilim böyle bir üretim için niçin o bölgelerin tercih edildiğini bilemem. Bildiğim bir şey varsa o da herkesin her fırsatta dile getirdiği, 'Samsun Türkiye'nin en verimli iki ovasına sahip' sözüdür. Günümüzde kavak ve söğüt ağacı ormanına dönen ovanın kurtarılması ve bölge çiftçisine kazanç sağlayacak yeni üretim modelleri oluşturulmasında, herkesle birlikte gıda sektörüne giren Metro Gruba da büyük görev düşüyor. O bakımdan Vali Aksoy'un yaptığı hatırlatmayı bizce de önemli.

/Salim SÜRMELİ
20.04.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder