29 Nisan 2014 Salı

Samsun'un Utandıran Rekoru

"Bugün çocuk olmak” başlığı ile daha 2 gün önce TÜİK'in çocuklar üzerinde yaptığı araştırmanın verilerini ele almış ve ülkenin neredeyse artık kanayan bir yarası haline gelen çocuk gelinlere yönelik TÜİK'in rakamsal verilerini açıklamıştık. Yine aynı kurumun yaptığı araştırma içinde 16-17 yaş grubu kızların yüzde 69.9’u kendisinden  6  ve daha büyük yaşta bir erkek ile evlendirildiklerini hatta çocuk gelinlerin yüzde 15.2’sinin ise eşi ile arasındaki yaş farkının 11 ve daha yukarı olduğuna dikkati çekmiştik.

Ama biz tüm bunları yurt genelinde k verirken kendimizi yani Samsun'u hepten unutmuşuz. Unuttuğumuz o konuyu da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ TBMM'ye sunduğu çocuk gelinlerle ilgili listesi ile hatırlattı. Bakanın meclise sunduğu listeye göre; Samsun'da tam 59 kız çocuğu yaşları büyütülerek evlendirilmiş ve bu sayı bir Türkiye rekoru olmuş.  Bozdağ’ın açıklamasına göre 2002-2012 yılları arasında 8 bin 256 kız  çocuğu  evlenebilmek için mahkeme kararıyla yaşını büyüttürdü.

Rakamlar il bazına indirildiğinde ise Samsun 59 kız çocuğunu yaşı büyütülerek evlendiren iller sıralamasında ilk sırada yer aldı ve bu rakam Türkiye rekoru olarak da kayıtlara geçti. Bizler kalkınma, yatırım, ekonomi, istikrar, tanıtım, turizm derken en önemli olanı bu çocuklarımızı ve onların ailelerini eğitmeyi unutmuşuz. Her halde yapılacak tek şey bu rekordan kurtulmak olmalı. Bundan sonra sanırım çok fazla söze de gerek yok...

/Salim SÜRMELİ
29.04.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder