30 Nisan 2014 Çarşamba

Kağıttan Dernekler

Sivil Toplum örgütleri hiç şüphesiz demokrasinin olmazsa olma kurumlarıdır. Ülkemizde de ilimizde de birçok dernek, sendika, vakıf, oda adları altında çok sayıda sivil toplum örgütü bulunmaktadır. Yapılan çalışmalara göre Türkiye genelinde 100 bin civarında Samsun’da ise 1700 dernek olduğu görülüyor.

Samsun’un 1milyon 250 bin nüfusu üzerinden hesap ettiğinizde 1700 dernek sayısı çok değil. Ancak faaliyetleri ve etkileri açısından bakıldığında siz de benim gibi 1700 sayısını abartılı bulabilir, bundan çoğunun tabela dernekleri olduğu sonucunu çıkarabilirsiniz. Ki aynen öyledir de. Çoğunun ne adları bilinir ne yöneticileri. Yerleri de kendileri gibi kağıttandır.

Peki o zaman neden bu kadar dernek kurulur? Samimi gerekçe ve amaçlarla kurulan çok azı birlik ve beraberlik, az buçuk da şehre katkı için kurulursa da bunların bile çoğunun dağılması ya da kağıt üzerinde kalması kendi aralarındaki birlik ve beraberliğin bozulması hatta kavga çıkması nedeniyledir. Yine kağıttan derneklerin bir kısmı lokal, kahve, oyun amaçlıdır. En çok duyduklarımız ise hemşehri dernekleridir.  Bunların azı samimi olmakla beraber çoğunun amacı seçime yöneliktir.

Çoğunun amacı; Yerel ya da genel seçimlerde söz sahibi olmanın ötesinde aday olmak, üyeleri üzerinden siyasetçiyi baskı altına almak hatta tehditte bulunmaktır. Seçimler öncesi birkaç toplantı, birkaç kahvaltı, yemek, sonrası ara ki bulasın bu kağıttan dernek yöneticilerini.

Evet! STÖ’ler önemlidir.

Hemşehri dernekleri de bir STÖ’dür ancak bu derneklerin seçim malzemesi, gücü olarak üye ve hemşehri sayıları üzerinden siyaset ve siyasetçiyle pazarlık aracı olarak kullanılmasının doğru bir netice vermediği bu seçim sonuçlarıyla da ortaya çıkmış, bu doğrultuda hareket eden dernekler hiç olma noktasına gelmiştir.

Derneklerini yok hükmüne dönüştüren bazı arkadaşların da en azından kendilerini kurtarmak için bükemedikleri elleri öpmesi de dikkatlerden kaçmamıştır.

/Tevfik DEMİR
30 Nisan 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder