29 Nisan 2014 Salı

Saathane'de Neler Oluyor? Kamuoyu Bilgilendirmesi

Samsun Belediyesi Muzaffer Önder döneminde Saathane Bölgesi için şehir plancısı Erkan Uçkun'a koruma amaçlı bir imar planı hazırlatır. 1992'de yürürlüğe giren bu plan ile Büyük Cami'den Yalı Camisi'ne kadar olan bölgenin tarihi dokusu koruma altına alınmasına rağmen, zaman içinde bölgede bazı yapılaşmalar yaşanarak şimdi Büyük Cami ile Şeyh Hamza Sokak arasındaki altı katlı binalar ile bulvarın kenarında bulunan FinansBank şubesinin olduğu sekiz katlı bina bu koruma yasağını delmiş oldu. Bütün olumsuzluklara rağmen bölge, tarihsel çarşı vasfını koruyarak bugüne kadar bozulmadan gelmeyi başardı. Saathane'nin 300 yıllık ticari bir tarihi bölge olduğu, Büyükşehir Belediyemizin hazırlattığı Samsun Tarihi kitaplarında da açıkça vurgulanmıştır. Bölgenin bu tarihi arasta dokusunu koruyarak birçok ilimizde çok güzel uygulamalarını gördüğümüz şekilde restore edilerek gelecek nesillere aktarılmasını beklerken, Büyükşehir Belediyemiz 2011 yılı başlarında hazırladığı bir imar planı ile bahse konu bölgede tescil edilmiş (medrese, Taşhan, cami ve hamam) dört adet tarihi bina dışındaki bütün binaların yıkılarak bölgenin ticaretten arındırılacağı bir meydana dönüşecek bu plan ortaya çıktı.

Bölge esnaf ve mülk sahiplerinin işyerlerini yok edecek ve mülkiyet haklarını sembolik bedellerle teslim alacak, hukuk dışı yaptırımlar taşıyan bu uygulamaya karşı bölge esnafının verdiği mücadele üçüncü yılını doldurmuştur. Bu üç yıllık süreçte Büyükşehir Belediyemiz hukukun boşluklarını da kullanarak, verilecek kararların nihai sonucunu beklemeden yaptığı yıkımlarla bu tarihi ticaret bölgesini maalesef bir afet bölgesi görüntüsüne çevirmeyi başarmıştır. Bu üç yıl içinde belediyenin en selahiyetli ağızlarından verilen demeçlerle bölge esnafını yıldırmayı hedefleyenler, esnafın açtığı davalar sonunda yaptığı imar planı Danıştay’ca reddolunmuş, 2. Etap'taki Uygulama İmar Planı da Samsun İdare Mahkemesince iptal edilmiştir. Bu yargı kararları karşısında bahse konu iki imar planını terk etmek zorunda kalan Büyükşehir Belediyemiz yeni bir imar uygulamasını Büyükşehir Meclisi'nin yaptığı ilk toplantıya yetiştirerek, yenilenen merkez üyeleri ve ilçelerden katılan diğer meclis üyelerinin konu hakkında tam bilgilendirilmesi yapılamadığından, oybirliğiyle bu plan meclisten geçmiştir.

Bölge esnafına üç yıldır yapılan bu zulüm ortaya çıkan yargı kararlarıyla kısmen önlendi denilirken, Büyükşehir Belediyesinin yaptığı bu dördüncü plan değişikliği ile esnaf ve mülk sahipleri tekrar maliyeti yüksek bir hukuk mücadelesiyle karşı karşıya bırakılmıştır. Bir taktik olarak bölgenin mimari yapısını azami bozarak esnaf üzerinde ticaretini köreltici etkisini sürdüren Büyükşehir Belediyemiz, yargı kararlarıyla da netleşen yaptığı hataların ceremesini de Samsun halkının sırtına yüklemektedir.
Bugüne kadar bölge ensafının verdiği uğraş bölgede karma bir plan yapılarak, bir yandan tescilli tarihi eserler ortaya çıkarılırken diğer yandan Samsun'un tarihi hafızasında uzun yıllar yer tutmuş Saathane çarşılarının restore edilerek korunması amacını taşımaktadır.

Bölgedeki sokak adları bu ticaret tarihinin canlı delili olup Eski Telgrafhane Sokak, Balık Pazarı Sokak, Patlıcan Pazarı Sokak, Çarıkçılar Sokak, Buğday Pazarı Caddesi, Çarşı Karakolu adlarını halen taşımaktadır. Eski Telgrafhane Sokak ise adını Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı için Samsun'a çıktığında Karargaha çektiği ilk telgrafın çekildiği telgrafhane binasının bu sokakta bulunmasından almıştır.

Bursa'da yapılan Tarihi Çarşılar Sempozyumu'nda Türkiye'nin önemli çarşı dokuları anlatılırken, çarşılar bölgeye açılan eski dar sokakların çokluğuna göre de sıralanmıştır. Yurdumuzda dokuzu aşan sokağın açıldığı TEK çarşı ise, 12 sokağın açıldığı Tarihi Saathane Çarşısı'dır. Ve tarihçilerimiz tarafından özenle ortaya konan bu bilgilere rağmen, Samsun halkına tarihin bir mirası olarak kalan bu çarşılar bugün maalesef bir meydan açımı için yok edilmek istenmektedir. Samsun olarak Tarihi Bedestan'ı, Demirciler Yokuşu'nu ve eski evleri koruyamadık derken aslına uygun son örnekleri taşıyan bu tarihi dokuyu da maalesef kaybetmek üzereyiz.

Bir sonraki yazımda Saathane Bölgesi ile ilgili üniversitelerimizin tarih ve sanat tarihi hocalarının resmi raporlarla ortaya koyduğu belgeleri de sizlerle paylaşacağım. Kim bilir tarih adına belki aklıselim hakim olur! Bir Samsunlu olarak bu konuda bütün çabam, Saathane Çarşıları gibi Samsun'un ticari hafızası olan ve hemen hepimizin yaşamından kesitler taşıyan bu ticari bölgeyi kaybetmeyelim diyedir.

/Yücel TÜRE
29 Nisan 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder