22 Nisan 2014 Salı

19 Mayıs Yörükler Kuş Cenneti

16 Aralık 2013 tarihli YEREL SİYASETTEN GENEL SİYASETE başlıklı köşe yazımın son paragrafını Yusuf Ziya Yılmaz’ın seçim öncesinde projelerini açıkladığı bir konuşmasındaki söylemine atıfta bulunarak aşağıdaki satırlarla bitirmiştim.

 “Yusuf Ziya Yılmaz Karayolu Bölge Müdürlüğü kökenli bir Belediye Başkanı. Mesleki donanım olarak yıkıp açmak, yol, köprü viyadük yapan bir mesleki deneyimden geliyor. Şimdi ise Çevreciliğe soyunmuş olacak ki 19 Mayıs Yörükler Kuş cennetini şehir tarafından ve şehir hizmetinde kullanmak ve istifade edilmek için düşündüğünü söylemiş. Bunun içinde ‘Kuş cennetinin sahilden bir yolla Samsun’a bağlamakla ilgili  bir çalışma yapıyorum’ demiş.  Sonrasında ise bu çalışma da şu anda oldukça tempolu bir şekilde Polis Okuluna 2 Km kadar yaklaştık. 2015’in sonunda Kuş Cennetini artık şehir halkının Karayoluyla gidebileceği bir duruma getireceğiz.’ Demiş. Aman Başkan bu iş Necipbey Caddesinin tarihi Bafra girişini kapatmaya veya Saathane Bölgesinde yaptığın İmar planı ile Ticareti yasaklamaya benzemez. Tepkileri çok daha büyük olur. Bu bir ilim meselesidir. Açılacak böyle bir yol şayet Kuş Cennetini bir mesire yeri haline getirirse ortada ne Kuşlar ne de Cenneti kalır. Bu uygulamadan önce Karayolculuğunu bir tarafa bırakarak bu konuda ilgililerle ciddi bir şekilde bir araştırma yapın. Yoksa bu ben yaptım oldu zihniyeti şehrin başına daha çok çoraplar örecektir. Ne yaparsanız daha öncede söylediğim gibi Samsun isimli aynı teknenin içindeyiz. Bu sebeple bir uyarı yapalım dedik.”

Seçim sonrasında Başkanın aynı konudaki ısrarı üzerine Türkiye’nin sayılı sulak alanlarından biri olan Kızılırmak deltasını koruma amacıyla kurulan Kızılırmak Deltası Gönüllüleri platformu ikinci toplantısını Samsun Omtel Otel de yaparak Büyükşehir Belediyesinin inşaatına devam ettiği sahil yolu projesinin deltaya etkilerini tartışmış, TEMA Vakfı Samsun İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez’in yönettiği ve katılımın yüksek ve seviyeli olduğu bu toplantı da platform üyesi ve Ornitoloji araştırma merkezi görevlisi Dr. Arzu Gürsoy Kızılırmak deltasına gideceği söylenen sahil yolu projesinin Deltadaki doğal yapıya muhtemel etkileri konulu bir sunum yapmış, bu sunumunda fotoğraflarla şimdiden doğal yapının bozulduğunu gözler önüne sermiştir. Dr. Arzu Gürsoy özetle bu yol doğa adına bir çok şeyi beraberinde yok edecektir demiştir.

Görünen o ki sayın Başkan bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da enine boyuna araştırıp ilgilerle istişare bile etmeden “Düşündüm, projelendirdim, uyguladım bitti” çizgisinden uzaklaşamamaktadır. Bu ben yaptım oldu mantığı yerine hemen her konuda ilgilerle ve taraflarla konuları etraflıca inceleyerek karar aşamasına getirse bunda hem Samsun şehri hem de kendisi kazançlı çıkacaktır.

Hele hele bu doğa konusunda yapılacak bir hata ile doğaya zarar verilmesi halinde bunun dönüşü olmayabilir. Bu nedenle Başkandan iş işten geçmeden yukarıda bahsettiğim toplantılarda ilgililerce ortaya konan ilmi gerçeklere eğilmesini ve bunların ışığında bu projesini yeniden değerlendirmesini dilerim.

/Yücel TÜRE
22 Nisan 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder