28 Nisan 2014 Pazartesi

Kara Çocukların Manifestosu

Biz Kentin Kara Çocukları!

Uzun bir yolculuktan döndük. Hasret ve hüzündür yükümüz. Dönüşün her adımında umut ettik, umut etmeyi çok sevdik. Var olmayı, var olduğunu sanmayı.

Biz Kentin Kara Çocukları!

Rengimizin derinliği kadar özgür, koyusu kadar gerçek, karası kadar hazırız sevdaya. Kimsenin anlamadığı bir dilin sahibiyiz. Yüreğimizden konuşur, yüreğimizle dinler, yüreğimizde susarız. Kırlaştıkça saçlarımız, derinleşir kara tenimizin acısı. Arka sokakların ateşi içimizi ısıtır, ümidimizi harlarız birbirimizin gözlerinde. Sızlanmalar ardına gizlemediğimiz bir hüznümüz vardır.

Çocukluğumuzu, kaybettiğimiz bozuk paranın uzaklaşan, uzaklaştıkça azalan tınısında, külahtaki dondurmanın kendisi ile birlikte eriyen sevincinde, patlayan plastik topun tamir olma ihtimalinin olmadığını öğrendiğimizde yitirdik.

Yetişkinliğimizi, sevdiğimizden gelecek cevabın olumsuzda olsa, onun sesine olan tutkumuzda bulduk...

Sevgilinin cümlesi henüz bitmedi… Henüz son yudumuna daha çok var limonatanın, daha ikinci yarısı başlamadı filmin… Ve sevdamız… Belki evet der bize. Belki devrim olur kalbinde yeniden aşkı bulur.

Bizim aşkımız bir doğa olayı, bir afet, ya da yaklaşan kıyamet. Gözlerinin rengini bir de bizden dinle, bir de bizimle söyle güneş şarkılarını. Biz fısıldayalım kulağına essaletü hayrun…

Biz Kentin Kara Çocukları!

Yüzümüzde kazan karasını ancak bir tufan yağmuru çıkartabilir. Nuh'un gemisinden davete gecikmişsek bile, Musa'nın asasıyla kurtulan yine biz… Ve yine kapkara yüzümüz. Her şarkı bizden bir şey söylüyor. Her şiir bize yazıldı. Her film bizi anlatıyor. Biliyoruz ki ne kadar çoksan; o kadar yoksun ve ne kadar yoksan; o kadar çoksun!

Tüm fotoğrafları denize emanet ettik. Biliyoruz ki; Umudun rengi mavi, tadı tuzlu.
Ve şimdi ağır ağır giriyoruz kentin rüyalarına.

Ey hayat bizi unut. Var mıydık diye sorma. Bir köy otobüsü biletinde sigorta edilmiş hayatın çetelesini tutamaz hiçbir muhasebe.

Ey insanlık bize ders verme, sadece şarkını söyle. Bil ki; anlamın şarkılarında gizli.
Ey şair! şiir yaz bize, ikna etme. "Umut Vardır" diye başlasın.

Ve ey sevgili umudumuzu yok etme; belki o zaman açılır tenimizin rengi.

/Cem GENÇOĞLU
28 Nisan 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder