20 Mart 2013 Çarşamba

Samsun’dan Dünyaya, Dünyadan Samsun’a Bakabilmek…

Dünya, küçük bir köy. Bazen mahallemizde ya da sitemizdeki bir olaya doğrudan tanık olamadan dünyanın öbür ucundaki adam tanık olabilmektedir. Kitle iletişim araçlarının yaygınlığı ve yoğunluğu nedeniyledir ki, hızla dünya toplumları homojenleşmektedir. Meydana gelen olaylar, dünyanın her tarafında benzerlik arz etmektedir. Kadına şiddet, intihar, depresyon, boşanmalar, doğum azlığı, toplumun ihtiyarlaması, çevre kirliliği, ekolojik dengesizlik, küresel ısınma, silahlanma, öldürme, psikolojik hastalıklar, tedavisi güç hastalıklar, madde bağımlılığı, asayiş zaafı, sapık ilişkiler, ekonomik buhran, işsizlik vb. gibi olumsuzluklar Samsun’da Türkiye’de ve tüm dünyada yaşanmaktadır.

Ancak, oranlar farklıdır. Samsun’da yazarken ya da konuşurken tüm dünyayı hesap ederek yazmak ve konuşmak gerekir. Merkez belediye sınırlarının ötesini göremeyenler yazmamalı ve konuşmamalıdır. Samsun’u Türkiye’den ve dünyadan soyutlayarak anlamak ve sorunlarını çözmek mümkün değildir. Türkiye’nin ve dünyanın gittiği istikameti göremeyen yazar-çizer, politikacı, bürokrat, işadamı v.s. Samsun’a, daha doğrusu bulunduğu ile ve hatta ilçesine bile faydalı olamaz. Evrensel düşünmek zorundayız. Yerelde konuşan ve yazanların; gözlerini ayak parmaklarının ucundan kaydırıp ufuklara bakmaları gerekir.

Küreselleşen dünyamızın Türkiye’ye ve Samsun’a sıçrayan sorunları, yine evrensel değerlerle çözeceğiz. Ancak, başkalarının evrenselleştirdiği yerel ve bölgesel değerlerle değil,  bu topraklarda yeşermiş ve kendisini ispatlamış 1000 yıllık birikim, deneyim ve evrensel değerlerimizle çözüm üreteceğiz. Evrensel bir dine ve kültüre sahibiz. Yazanların ve konuşanların bu kültürün ve inancın temsilcileri olduklarını unutmamaları gerekir.

Samsun basınıyla, ekonomisiyle, kültürüyle ve sosyal düzeni ile Türkiye’nin ve dünyanın bir kenti olduğu unutulmamalıdır. Yazdıklarımızı ve konuştuklarımızı tüm Türkiye’nin ve dünyanın okuduğunu ve dinlediğini bilmemiz gerekmektedir. Selam ve sevgi ile…

20.03.2013
/Mustafa GENÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder