18 Mart 2013 Pazartesi

ABD’lilerin Samsun Sevdası

12 Şubat 2013 günü ABD Ankara Büyükelçiliği Siyasi Bölüm Diplomatı Adam CARDWELL, Elçilik Hava Ataşesi Albay Ralph HANSON ve Deniz Ataşesi Yarbay Michael BUCKLEY Samsun’a gelmişler ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ı makamında ziyaret etmişlerdi. Bu ziyaret ile ilgili olarak Sayın Yılmaz, “Samsun, Karadeniz’in en büyük metropolüdür. Misafirler, Samsun’u daha yakından tanımak ve ileride muhtemel Samsun Limanı ziyaretleriyle ilgili bir durum değerlendirmesi yapmak üzere gelmişler” açıklamasında bulunmuştu.

Ben bu ziyarete pek akıl erdirememiştim. Akıl erdiremeyen sadece ben değildim; Zaman Gazetesi de akıl erdirememiş ya da bir şeylerden şüphelenmiş olsa gerek ki habere “ABD’li diplomatların ilginç Samsun merakı” başlığını atmıştı. Benim merakımı Yeniçağ Gazetesi köşe yazarı Sayın Aslan Bulut’a Trabzon’dan gönderilen bir mektup giderdi, daha doğrusu o “esrarengiz seyahatin” ya da Zaman’ın tabiriyle “ABD’lilerin ilginç Samsun merakının” ardındaki esrar perdesi aralandı. Bu sürpriz ziyaretin ve “ilginç merakın” esrarı “ileride muhtemel Samsun Limanı ziyaretleri” sözcüklerinde gizliymiş. “Muhtemel ziyaretten” kasıt, iki üç kişilik diplomatik ziyaret değil birkaç on binlik askeri tahliye ziyaretiymiş. 2015’te gerçekleşecek olan bir büyük tahliyenin ara istasyonunu arıyormuş ABD’liler. Havadan gelecek askerlerin denizden tahliyesi için. İki kent var Karadeniz’de bu işe uygun havaalanı ve limanı olan; biri Samsun biri de Trabzon. Galiba şimdilik Trabzon Samsun’dan bir adım önde ABD’liler için! Samsun yedekte bekletilecek gibi!

Aslan Bulut’un 14 Mart 2013 günlü köşe yazısında verdiği bilgiye göre ABD ve yedeğindeki Nato 2015 yılında Afganistan’daki askeri varlığını tahliye kararı almış. Bu askerler havayoluyla Samsun ya da Trabzon’a, oradan da denizyoluyla Almanya’ya nakledilecekler. Samsun’a gelen ABD heyetinden siyasi danışmanın yanında hava ve deniz ataşelerinin bulunmasının sebebi de bu olsa gerek.  

Sözü burada Sayın Aslan Bulut’a bırakıyor ve onun yazısının bir bölümünü affına sığınarak alıntılıyorum. İlginç sevdanın ilginç öyküsünü anlatıyor Sayın Bulut’un yazısı:

21 Şubat 2013 günü Trabzon’dan İbrahim Çoruh imzalı bir mektup aldım. Çoruh mektubunda, “Babadan kalma araziye ev yaptırırken; alçı sıva için anlaştığım usta sözleştiğimiz tarihte gelmedi. Kendisini aradığımda cevabı beni şok etti. Usta, ’Şu anda ... Otelde çalışıyorum. Şubat ayı sonuna kadar oradayım. Size ancak mart ayında gelebilirim’ dedi. Ankara’ya döneceğimi, bir ara vakit ayırmasını rica ettiğimde, ’Abi, imkânı yok. Beni çok sıkıştırıyorlar, 2 bin Amerikalı gelip burada iki yıl kalacakmış. Oteli bir an önce hazır etmek istiyorlar’ dedi. Bunun doğruluk derecesini araştırır mısınız?”  diyordu. 

24 Şubat’ta Trabzon’a Milli Anayasa paneli için gittiğimde, konuyu gazeteci arkadaşlarıma sordum. Bir gazeteci dostum, Usta Otel’de 200’e yakın Amerikalı’nın kaldığını söyledi. Konuyu, bütün yönleriyle araştırmaya çalışırken Trabzon’un Günebakış Gazetesi, 12 Mart 2013 tarihinde  “NATO, Trabzon’da otel kapattı”  başlıklı bir haber yayınladı.
Haberde,  “NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in 2015 yılı içinde Afganistan’daki tüm askeri birliklerin çekileceğini açıklamasından sonra Trabzon lojistik üs haline geldi. 3 yıl sürecek taşınma ihalesini üstlenen Almanya, aktarma noktası olarak Trabzon’u seçerken, Usta Otel’i 28 aylığına kiraladı” deniliyordu.

Haberde, şu bilgiler veriliyordu:  “Alman yetkililer Afganistan’dan çıkışın başladığını, Trabzon’a yığınak yapılacağını kaydetti. Avrupa ülkeleri hava sahası üzerinden askeri malzeme taşınmasının yasak olması sebebiyle kargo uçaklarının Trabzon Havaalanı’na ineceği ve Trabzon Limanı üzerinden de Avrupa’ya sevkiyat gerçekleşeceği belirtildi.  Öte yandan Usta Park Otel’in sahibi Hüseyin Usta, otellerinde halen 30 NATO askerinin konakladığını söyledi. Usta, ’15 Nisan 2013 tarihine kadar bu sayının 195’i bulmasını bekliyoruz’ dedi.”

Bu haberle birlikte, BDP’nin Karadeniz gezisinden önce, Amerikan heyetlerinin Trabzon ve Samsun’da ne aradıkları biraz anlaşıldı galiba! Ancak, hükümet, yine Meclis kararı olmadan, Trabzon’a yabancı askerleri getirerek Anayasa suçu işlemiş oldu! Bilindiği gibi ABD, Irak işgali öncesinde de Trabzon ve Samsun limanlarını istemişti. Şimdi o emellerine kısmen ulaştılar. Bu daha başlangıç.

18.03.2013
/Osman KARA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder