18 Mart 2013 Pazartesi

Lojistik Köy'ün 'Rantını Köylüler' Yesin..

Ne zaman nereye bir şey yapılacak olsa, 'nereye kısmı' ortaya çıkmadan önce, 'rantçılar piyasaya çıkar ve bir yatırıp, beş, on kazanmasını bilirler'.. Bu Samsun'a özgü bir olay değil.. Hangi eli giderseniz gidin, bu böyledir genellikle.. Ama bizim Samsun'da alışkanlık haline geldi sanırım biraz..
'Rant ekonomistleri' oluştu Samsun'da.. Atakum Belediye Başkanı Metin Burma bir ara bir şeyler söyledi. Çok ilgilenmedi kimse.. Ama söylemek istediği şe şuydu aslında.. Belediye nereyi park, bahçe, ya da başka bir yatırım için istimlak edecekse, istimlak öncesi oradan birileri yer toplar, sonra da belediyeyle girer pazarlığa... Olmadı mahkeme yoluna gider, yine de koyduğunu iki misli alır.. Buna 'rant yatırımları' diyoruz.. Bu ve benzer olaylar da yine her yerde aynıdır.. Ama Samsun'da biraz daha fazla, hatta alışkanlık gibi..

Gelelim Lojistik Köy olayına.. Bu olayda da iddialar havada uçuşuyor.. Toybelen Mevkii'nde olmalı diyenler de çıktı.. Hatta biz bile bu konuyu dile getirdik. Bakın Tekkeköy tarafında olmazmış, o bölge daha iyiymiş, rantablmış diye yazdık.. Sonra 'Birileri çıktı anlattı. O iş başka dedi'.  Nasıl diye sorduk, yine rant ekonomistleri çıktı işin içinden.. Birileri oralardan arazileri toplamış ya da toplatmış.. Söylenene göre Lojistik Köyün, Tekkeköy'e kurulması planlanınca araziler ellerinde kalmış.. İddia elbette.. 'Arazilerin el değiştirme boyutunu ve tapu noktasının' doğru olup olmadığını araştıracak kurumlar belli.. Tekkeköy'e yapılmasında ısrarcı olanların 'rant' peşinde olup olmadığıyla ilgili de aynı iddialar var mı derseniz çok şey duymadım.. O nedenle arkadaşlarımızı Tekkeköy'e, Lojistik Köyün yapılması planlanan yere gönderdik.. Köylülerle konuştuk.. Alanı gezdi arkadaşlarımız.. Dertlerini dinledik.. Araziler el değiştirmemiş, köylüler arazilerine sahip.. 'Sıkıntıları aslında sanayiye karşı olmak değil'.. Topraklarının değerlerini biliyorlar, gençlerin köyden göç etmesinden korkuyorlar.. Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin'in sözünden çıkmıyorlar. Başkan Tekin de onları dinliyor ve önemsiyor.. Kısacası Başkan ne derse o diyorlar..

Şimdi olay şu.. Madem Toybelen mevkiine yapılsın diye ısrar edenler noktasında farklı iddialar var, o işin suyu çıkmıştır.. Yani Lojistik Köy Tekkeköy'e yapılmalıdır.. Ama bu yapılırken de, eğer orada toprak değer kazanacaksa, orada bir rant oluşturulacaksa, o rantı da köylüler yesin.. Ve bu yapılırken de mümkün olduğu kadar tarım arazileri değil de, daha çok tarım yapılmayan noktalara doğru lojistik köyün yeri kaydırılsın.. Köylüler de 'tarım yapabilecekleri başka alanlardan toprak edinebilsin.. Eğer köylünün toprağı değerini bulabilecekse, sanayileşen bölge, çocuklarına aş iş kapısı olacaksa, 'Buna neden hayır desin ki'.. O nedenle Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'a önemli bir sorumluluk düşüyor.. Rant ekonomistlerine değil, köylüye 'katkı verilsin'.. Bu noktada köylünün 'kilit isim olarak gördüğü Hayati Tekin'e de önemli bir görev düşüyor'..

Köylünün haklarını korumak.. Rantçılar ise avuçlarını yalasın.. Toybelen mevkiinde 'lojistik köy' olacak diye satın alınan araziler ne olacakmış diye soranlar da olabilir.. Aldığım duyuma göre oraya da 'Lojistik köy olmazsa başka bir rant oluşturulur' diyerek, plan projeler yapılıyormuş.. Hadi hayırlısı.. Yakında çıkar kokusu.

/A.Yener CABBAR
18 Mart 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder