12 Mart 2013 Salı

Samsun Neden Suskun?

Samsun'lulara Türkiye'nin her yöresindeki insanların bakış açıları pozitifdir. Samsun 19 Mayıs kentidir, Aydındır, sosyal anlamdaki gelişmişliği üst düzeydedir. Karadenizin incisidir. Kozmopolit yapısı nedeniyle de mozaiktir.

Tüm dönemlerde seçim tercihlerini iktidar partilerine yapmışlardır. Kentte anlamsız bir Trabzon'lu Samsun'lu çekişmesi yaşanır. Oysa nüfus oranlarına bakıldığında böyle bir çekişmenin yaşanması için bir neden olmadığı görülür. Ancak eksik olan en önemli faktör koleuktif çalışma ruhunun bir  türlü tesis edilememesidir. Kentin geleceğine yönelik projelerde karar vermek mevkiinde bulunan birimler, sadece kendi görüş ve kararları çerçevesinde projeleri yönlendirir ve gerçekleştirirler. Birlikte karar vermik gibi bir eylem kesinlikle söz konusu değildir.

Samsunspor ile ilgili bir takım iddialar ortaya atılır. Kulüp kayyum ile karşı karşıya kalır. Kulüp yönetimine kimse sahip çıkmaz. Ancak kulübü kimler bu hale getirdi sorusunun cevabı aranmaz, sorgulanmaz, ve bir alt ligde de sıkıntılı bir süreç içinde mücadelesini sürdürür. Zehir kusan santralllerin merkez üssü olarak ilan edilir. Avrupalının terk ettiği sistemler için mumlu davetiyeler ile yatırımlar Samsuna yönlendirilir. Sözde bölgede istihdam yaratılacak ve ülkenin enerji üretimine önemli katkılar sağlanacaktır.

1. sınıf tarım arazilerinin talan edilmesine göz yumulur. Ama Türk yargısı bu oldubittilere izin vermez. Yürütmeyi durdurma kararı alınır. Ancak bu yargı kararları da hiçe sayılır. Devletin organları da dahil olmak üzere herkes üç maymunu oynar.  Diğer yandan da santrallerde enerji üretimi olarak kullanılacak olan doğalgazın insanlığa ne kadar faydalı olduğu konusunda özellikle reklam pastasının kırıntılarından değil en büyük dilimlerinden istifade eden gazeteler tarafından methiyeler düzenlenir.

Doğa kanunlarına aykırı projelere göz yumulur. Doğa intikamını alır. 14 vatandaşımız hayatını kaybeder. Nedenleri bellidir. Ancak konu adeta unutturulmaya mahkum edilir. Siyasiler ise sadece ayaklarındaki çizmeler ile olay bölgesinde medyaya malzeme olurlar. TOKİ dahi suçunu kabul eder. Yani proje yalnış yerde ve mekanda uygulanmıştır. Ancak yine ateş düştüğü yerleri yakar. Çok düşük gelirli kesimden oluşan insanlarımızın hayatını kaybetmesinin sorumluları hakkında hiç bir yaptırım uygulanmaz.

Samsun artık üzerindeki ölü toprağı üzerinden atmalı, ve kentin gelişmesi adına, gelecek nesillere müreffef ve yaşanabilir bir Samsun'u miras bırakabilmek için hesap sorma müessesini çalıştırmalıdır. Hesap somak müessesesi sadece seçim sandıkları değildir. STÖ'ler bu çerçevede öncü olmalı ve medya da gerekli sorumluluğu üstlenmelidir.

/Süleyman SALUR
12 Mart 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder