12 Mart 2013 Salı

OMV'nin Yine Bacası Tütüyordu..

Terme İlçesi Kozluk Beldesi'nde termik santral kurulumu tamamlanan ancak, Danıştay'dan birden fazla çıkan hukuk kararlarıyla yürütmesi durdurulan Avusturyalı OMV, geçtiğimiz günlerde Samsun'da 'medya atağı' yaptı.. Samsun'daki hangi internet sitesinden bir arkadaşla görüşse 'OMV'den aradılar, siteye reklam için' dedi. Hatta Samsun'un en eski haber sitesi olan Kuzeyhaber sitesinin sahibi ve köşe yazarımız duayen gazeteci abimiz İsmail Başaran, "Beni de aradılar kabul etmedim" diye anlattı... Aslında ben de şaşırmıştım.. Nedir bu internet sitelerine 'reklam' girişimi diye ki;

Geçtiğimiz gece Trabzon'dan dönerken anladım bir bakıma.. Danıştay'ın lisansının iptalini gündeme getirdiği OMV, sanki Danıştay'ın kararlarını görmezden gelircesine 'yine bacasından dumanlarını çıkarıyordu'.. Ortalığı da bir duman kaplamıştı.. Yanımızda bulunan gazeteci bir arkadaşımızın ilk tepkisi şöyle oldu. "Danıştay'ın kararları niye uygulanmıyor ki. Nasıl oluyor da ortada bir hukuk kararı varken deneme de olsa santrali çalıştırabiliyor"..

Aslında ilginç bir soru ama Samsun'da şu an için 'geçerliliği olmayan ve demode olmuş bir soruydu' bu.. Çünkü bunu yazmayan çizmeyen kalmadı bu zamana kadar.. Hatta bırakın yazmayı çizmeyi, bir sivil toplum örgütü mahkemeye bile verdi.  Savcılığa suç duyurusunda bile bulunuldu.. Sonuçta, OMV'nin termik santrali, 'Bölgesel olarak kirlilik göz önüne alınmalı' yönündeki yürütmenin durdurulma kararına rağmen, 'bacasından duman çıkarmayı sürdürüyor'..

İşin ilginç tarafı, Samsun'da tıbbı atıkları usulüne uygun olarak bertaraf etmedikleri için 3'ü resmi 6 hastaneye yaklaşık 700 bin lira 'çevre cezası yazabilen' ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI İL MÜDÜRLÜĞÜ'nün olduğu kentte... Peki nasıl oluyor bu diyeceksiniz.. İşte ona yanıt vermek zor..

Avusturyalı OMV'nin, hukuk kararlarına rağmen bacasından 'deneme de olsa' duman çıkmasına izin veren aynı il müdürlüğü, aynı yasalarla, aynı bakanlığın çevre mevzuatlarınca, "Yargılama bitene kadar çalıştıramazsın. Lehine sonuçlanırsa buna izin verebiliriz" demiyor.. Şimdi diyeceksiniz ki; bu çifte standart mıdır?.. Evet bu haliyle çifte standarttır.. Yasalar önünde Avusturyalı şirkette olsan, Türk şirketi de olsan uygulama fark etmemeli..

Tıbbi atıklar çevre için ne kadar zararlıysa, OMV Termik Santrali'nin 'kurulduğu yer açısından bölgeye verebileceği çevresel zararlar da Danıştay'ın gerekçeli kararlarındaki çevresel çekincelerde belirtildiği gibi değerlendirilmelidir.. Şimdi merak ettiğim için ikinci kez soruyorum.. 'Acaba Çevre Müdürlüğü'nün OMV'nin bacasından duman çıktığından' haberi var mıdır?.. Var ise 'ne gibi işlem yapılmıştır'.. Yok haberimiz olmadı diyeceklerse 'Neden haberdar değiller'.. Gayet basit iki soru.. Ama 'Tek yanıtı var'..

12.03.2013
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder