13 Mart 2013 Çarşamba

Samsun'da Yöneticiler 'Tarım Arazisine' Farklı Bakar..

Samsun'daki bir çok siyasetçi, yönetici, bürokrat tarım arazisine farklı bakar aslında.. Danıştay'ın, yerel mahkemelerin 'tarım arazisi tarım içindir, sanayi amaçlı kullanılamaz' diye karar verse de 'yöneticilerimizin' fikrini değiştirmek zordur bu kentte.. Çünkü tarım arazisi aynı zamanda 'rant arazileridir'.. Ve bu rantlardan 'paranın potranları' faydalanmalıdır.. Çünkü bir kent, ancak birilerine çıkar sağlayabiliyorsa, rantabl olabiliyor..

Tarım arazisi varsın kalmasın, her yeri sanayiye dönüştürelim. Termik santraller yapalım, fabrikalar kuralım, depolar oluşturalım.. Paradan önemli ve ranttan kıymetli ne olabilir ki.. Tarım arazisi dediğin 'çiftçinin ekip biçtiği yer. Ne kadar ekersen o kadar biçersin misali'.. Çiftçilikle ne olabilir ki.. Ama fabrikayı kurup bacayı tüttürdün mü, 'patronların keyfine diyecek yoktur'.. Köylü milletin efendisi sözleri de tabelada kaldı..

'Yerli malı' haftası kutlamayalı ne kadar oldu değil mi?.. O nedenle tarıma gerek yok. Çıkarın hepsini ranta dönüşsün. Vatandaş itiraz ediyormuş; ederse etsin, 'paranın patronlarından' daha mı önemli.. Onlar ulaşım olarak en yakın, en avantajlı yerleri seçerler ki; vatandaşın toprağı da olsa umurlarında olmaz aslında..

Tarım yapılmasına uygun olmayan yerleri nedense tercih etmezler. Çünkü, hazır tarım arazileri varken ne gerek var ki.. Köylü toprağı bırakıp başka yere gitsin.. Tarım da yapmasın.. Para da etmiyor zaten ürünü, değil mi?..  İşte o nedenle 'kamu menfaati var denilerek' Avusturyalı OMV'nin Kozluk'taki termik santralinin önemli bir kısmı tarım arazine konuşlandırıldı.. Hatta bu yapılırken, arazi tarım vasfından bile çıkarıldı.. Ama yasa dedi ki; çıkaramazsın.. Orası tarım arazisidir, orayı sanayide kullanamazsın.. Danıştay Lisansın iptaline kadar gidebilecek bir süreç başlattı..

Çevreciler EPDK'nın vereceği kararı beklerken, bakın Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi mart ayı ikinci toplantısında 'benzer bir konu gündeme geldi'.. Tekkeköy ilçesinde 176 hektar alana yapılacak olan Lojistik Köy için vatandaşlar itiraz etti..  İtiraz  da tabii ki iptal edildi. Daha önce de kömür depolarıyla ilgili itiraz vardı, o da aynı şekilde sonuçlanmıştı..

Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, Lojistik Köy alanı içerisinde bazı özel mülkiyetlerin olduğunu belirterek, söz konusu tarım arazilerinin sanayi alanına çevrilmesine vatandaşın itiraz ettiğini söyledi ama bizim siyasetçilerimizi, meclis üyelerini inandıramadı.. CHP'li Meclis Üyesi Suat Hayri Erdönmez, "Tekkeköy ilçesine mobil santrali yerleştirdik. Sanayiyi yerleştirdik. Kimseden ses çıkmadı. Şimdi tarım arazileri de gidiyor" dedi o da ikna edemedi..

Meclis Başkanvekili Turan Çakır da "Esasen vatandaş istemiyor. Ama bu alanlar sanayinin oluşmaya başladığı yerler. Vatandaş tarım yapıyordur. Ama bu işi vatandaşa iyi anlatmalıyız. Aslında biz onlara iyilik yapıyoruz. Gelecekte mülkiyet sahipleri daha avantajlı bir konuma gelecek" deyiverdi..

İşte tam Çakır'ın söylediği noktada bu kentteki yöneticiler.. Tarım arazisini sanayide kullanmak için veren vatandaş, ileride karlı çıkacak.. İyi de 'iki ovanın bulunduğu bu kentte' tarım nereye gidiyor onu sorgulayan yöneticimiz, bir elin parmakları  kadar.. Tarım arazisini ver kazan, mantığı ne yazık ki; Büyükşehir Belediyesi'nin köy kültürüyle yetişen Başkanvekili'nde bile var..

O zaman yapacak bir şey kalmıyor.. İtirazı kabul edenler, etmeyenler… Eller kalktı, indi.. Sonuç baştan belli… İtiraz reddedilmiştir.. Olay bundan ibarettir.. Hayırlı olsun.. Hem lojistik köye, hem de arazisini sanayiye terk edip, kente göç etmek zorunda kalan köylüye..

13.03.2013
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder