16 Mart 2013 Cumartesi

Gazi Mustafa Kemal Atatürkün Samsunda Söylediği Söz

Bilmem farkında mısınız? Şu “Samsun Yerel Tarih Grubu” oldukça güzel işler yapıyor. Başkanı Emin KIRBIYIK aynı zamanda Samsun Eğitim Derneği’nin ve Samsun Ticaret Lisesi Mezunlar Derneği’nin başkanlıklarını da yürütüyor. Vefası büyük olan değerli ağabeyim Emin KIRBIYIK geçmişte meclis üyeliği de yapmış olup 27 sivil toplum örgütünde aktif çalışmaları devam ediyor…
***

Mali Müşavir olan Emin KIRBIYIK, AKS Televizyonu’ndan Şakir DEMİRCİ ile dün akşam bendenizi ziyarete geldi. Sağ olsunlar elleri de boş gelmemişler. Söylediklerine göre “Samsun Yerel Tarih Grubu” adına Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da söylediği sözlerin naçizane fotoğrafını getirmişler. -Teşekkür ederim.
***

Şimdi getirdikleri hediyeyi açıp bakalım mı? Bakalım. Ooo! Muhteşem bir tablo! Atamızın resmi ve Samsun’a 2. gelişinde yani 22 Eylül 1924’te, İstiklal Ticaret Mektebi’ni ziyaretinde öğretmenlere hitaben söyledikleri el yazısı ile yazılı. Okuyalım mı? Okuyalım. Hem de yüksek sesle okuyalım:

“Efendiler!
Dünyada her şey için, maddiyat için, hayat için, muvaffakiyet için, en hakiki mürşit ilimdir, fendir. İlim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, dalalettir.”
***

Atatürk’ün bu sözü Samsun’da söylediğini biliyordum ancak İstiklal Ticaret Mektebi’ni yani bugünkü Samsun Ticaret Lisesi binasında okul defterine yazdıklarını bilmiyordum. Şimdi öğrendim. Onu da okuyalım mı? Okuyalım:

“Samsun” Muallimler Birliği Hey’etini tebrik ederim.
Gösterdikleri münevver birlik asar-ı takdire sezadır. Samsun evlatları bu birliğin feyzinden ne kadar müstefit olacaklardır. Bütün Türkiye’ye şamil, Muallimler Birliği’nin, bütün milleti münevver birlik haline getirdiği zaman, Türk milletinin nasıl bir demir kitle olacağını düşünmek cidden büyük zevk ve saadettir. Bu kadar nurlu, bu kadar mes’ut netice verecek bir hedefin rehberlerini hürmetle selamlarım.”
  ***

Bilmem farkında mısınız? Şu Samsun Yerel Tarih Grubu oldukça güzel işler yapıyor… Ansiklopedik bilgilerin dışında bizlere yeni bilgiler aktarıyorlar… Fotoğraf sergileri ile, konferansları ile araştırmalarıyla, Kent Müzesi ile ilgili öncü çalışmalarıyla insanlarımız tarafından takdirle karşılanıyorlar… Bizlere de Emin KIRBIYIK’a  ve tüm grup üyelerine teşekkür etmek kalıyor. Sağ olsunlar… Var olsunlar…

16.03.2013
/Ersin ERGE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder