6 Mart 2013 Çarşamba

Hurdacılar

Samsun’da hurdacılık sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın birçoğunun sahibi Giresun, özellikle Alucralıdır. Bir toplantı sebebi ile ziyaret ettiğim Samsun Hurda Oto Levazımatı Alıcı ve Satıcıları Odası Başkanı Nazmi Kaçak’la yaptığım sohbetle konunun özüne inme fırsatını buldum. Giresun’dan iş için Samsun’a gelenler ilk başta sepetçilik (Pazarlarda yük taşıma işi) ile çalışma hayatına girmişler. Yük taşıdıkları evlerin kullanılmayan eski ev eşyalarını alarak bunları pazarlarda satmaya, çocukluğumuzun yaylı somyalarının yaylarını sökerek saman balyalama işiyle uğraşanlara, köşebentlerini ise demir doğramacılara satmaya başlamışlar.

Şehirde alüminyum ev aletleri, bakır ve demir çelik sektörünün üretime geçmesiyle hurdacılık işi sektör haline dönüşmüş Samsun’da. İlkokulda baba mesleği sorulduğunda hurdacı demekten sıkıldığını/utandığını söyleyen Samsun Hurda Oto Levazımatı Alıcı ve Satıcıları Odası Başkanı Nazmi Kaçak, günümüzde mesleği ile övündüğünü söylüyor. 48 dönüm arazi üzerine toplam 68 işyerinden (500’er m2 kapalı alanlı) oluşan yeni yapılmış “Hurdacılar Toplu İşyerini” birlikte gezerken sektördeki gelişimi görmemek mümkün değil. Bazı işyerleri yeni yasal düzenlemeler kapsamında lisans alabilmek için müracaatlarını dahi yapmışlar.

Atık elektrik kablolarından bakır ve alüminyumu ayrıştırmak için tasarlanmış bir işyerinden bahsetmeden geçemeyeceğim. Un fabrikalarımızda kullanılan çöp sasörü ve jet filtreleri kullanarak tasarlanmış sistemle kabloların plastik ve metal kısmını (Bakır, Alüminyum) el değmeden ayrıştıran bir işyeri. Kablo soyma makineleri ise merdanelerden sektöre uyarlanmış. Kabloların el değmeden bakır ve alüminyumdan ayrıştırılmasını birlikte izledik. Biz Türklerin istediğinde yapamayacağı bir şey yok, yeter ki odaklanalım ve organize olabilelim.

68 işyerinin hepsinin de faal olduğu (!) Hurdacılar Toplu İşyeri, sektörün ihtiyacı ve gelişimi dikkate alınarak yapılmış. Altyapı eksiklikleri tam anlamıyla giderilememiş de olsa yer seçimi, kısa zamanda kullanıma girmesi ve işyerlerinin tamamının dolu olması farkındalık yaratan unsurlar. Ankara’nın dışında sadece Samsun’da ‘Hurdacılar Toplu İşyeri’ olduğunu belirten Başkan Nazmi KAÇAK dünyada yıldızı parlayan sektörler içerisinde sağlık ve gıdadan sonra üçüncü sırada atık (Hurda) sektörünün geldiğini ve öneminin günden güne arttığını söylüyordu. Hak vermemek elde değil, azalan kaynaklar, artan çevre kirliliği beraberinde gelişen çevre bilinci sektörü öne çıkaran başlıca unsurlar.

Ayrılırken tebrik ettim Başkanı, birlikte hareket edebilmenin somut çıktılarını bizlere gösterdiği, çareyi başkalarından ummak yerine çarenin kendilerinde olduğunun örneğini verdiği için. Evet değerli okurlar, günümüzün yoğun rekabet ortamında çareyi başkalarında aramayın, zira çare sizsiniz.Bu çare; birlikte düşünebilmek, birlikte planlayarak birlikte uygulamaya geçmekten ve şeffaf olabilmekten ibarettir.

06.03.2013
/Kadir GÜRKAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder