7 Mart 2013 Perşembe

Eti Bakır Tamam.. 'Sel Davası'nda Sessizlik Sürüyor..

Önceki gün konumuz, Samsun'u ilgilendiren iki önemli olaydı.. İki olayda da 'canlarımız yandı'..  Toplamda 21 kişi hayatını kaybetti.. İkisinde de ihmal ve kusur 'iddiaları gündeme geldi'.. Yetkili, bilgili, kim varsa konularla ilgili açıklamalar yaptı. Her iki konuda da 'ihmal olduğu, hizmet kusuru olduğu' onlarca kişi tarafından söylendi. Eti Bakır'da bilirkişi raporları ortaya tüm gerçekleri koydu..

Sel olayında bilirkişi raporları, hasar tespitleri yaptı ama 14 kişinin ölüm nedenleriyle ilgili 'kusurlar açısından' nedense ketum davrandı.. Kamuoyu bu konuda bilgilendirilmedi.. Sivil toplum örgütlerinden tutun da; Devletin bakanına kadar, hatta kusurlu görülen belediye başkanına kadar 'ihmal iddiasından' söz ettiler..

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, bilmem kaç kez, "O insanlar göz göre göre öldü. Sel kader değildi, Büyükşehir'in hizmet kusuru var dedi.. Dereleri ıslah etmediği için 'suçladı ama ucunu da  açık bıraktı'.. Kendisini de koydu terazinin diğer kefesine.. 'Benim hatam varsa, ben de çekerim cezamı. O ölen kişileri düşününce, içim burkuluyor' diye diretti.. Yani bırakın vatandaşı, konuyla ilgili olanların bile yüreğinde sızı var.. Kendi vicdanıyla hesaplaşırken, kamuoyu vicdanında 'suçu varsa' çekeyim diyor..

Eti Bakır'ın davası açıldı. Geriye 'sel davası' kaldı.. O konuda da Samsun kamuoyu 'adil bir yargılamayı bekliyor'.. Evinde güvenle uykuya dalan 'ama sel sularıyla' bir daha uyanamayan, ya da güvenli şekilde karayolurnda seyahat ederken, yavrularıyla birlikte hayatını kaybeden annenin, ölümünde kusurlu olanlar varsa, yargı önüne çıkarılmalıdır..

Kamu vicdanı Eti Bakır davası ile 'Adalet o işçilerin hesabını soracak' diye biraz da olsa rahatladı ancak, selde yaşanan can kayıplarıyla ilgili 8 ay geçmesine rağmen bir dava açılmamış olmasını da sorguladığı bir gerçek.. Bazıları aldığımız duyumlara göre 'neden bu olayı kaşıyorlar' diye tepki gösteriyorlar ama Samsunlular, konuları öyle yakından takip ediyor ki; gönderdikleri maillerle adeta basını bile 'olaylara kayıtsız kalmakla suçluyor'.. O e-postalardan bir derleme yaptım.. Okuyun anlarsınız vatandaşın nasıl tepkili olduğuna.. Ve Samsun'daki hangi konuları nasıl takip ettilerine..

Basını 'yazmamakla, hatta bayraktarlık yapmakla suçluyorlar'.. Sanırım bizleri yeterince okumuyorlar. Ama haklı oldukları yönde var.. Samsun'un o kadar gündemi var ki; ancak arada sırada vurgu yapabiliyoruz bu konulara.. İşte o okuyucu mailleri ve bazı internet ortamındaki yorumlar...


Eti Bakır İle İlgili Olanlar..
*Samsun millet vekillerine kızardım, bir de samsuna bakanlara. (bakanlık yapanlara).

*anladımki bu işte bayraktarlar da suçlu. evet siz bayraktarsınız . basın..

*Samsunun zehir solutan ve yanındaki samsun belediyesi (tekkeköy çinik te )sebekesine su artma tesisine  sülfürik asit yagmurları yagdıran ETİ BAKIR ZEHRİNİ  HEM SAMSUN HAVASINA VERİYOR.HEMDE DENİZİNİ KİRLETİYOR.. SİNEYE ÇEKİYORSUNUZ.... *VERGİSİNİ KÜREDE MADEN OCAGIM VAR DİYE VERGİYİ küçük işletmesine  AKTARIYOR.. kanunen suçlumu vergi yönünde hayır ama etik değil zehiri samsuna vergisi, belediye geliri Kastamonu’ya..

*BAKIMLARDA SAĞLIKSIZ SARTTA İŞÇİYE ZATEN ADAM GİBİ PARA VERMİYORLAR ve BİRDE İŞDEN ATIYORLAR..

*BELEDİYELER KANUNUNA BAKIN VERGİDEN DÜŞEN PAY İLE SAMSUN HALKINA NE KADAR HİZMET EDİLİR. BİR DÜŞÜNÜN. SİZLER BUNU DAHİ GÜNDEME GETİRMİYORSUNUZ..

*İŞTE SAMSUNUN EN FAZLA VERGİ VEREN 100 KİŞİSİ

*İŞTE SAMSUNA ZEHİR SOLUTAN  ETİ BAKIR

SİZLER BUNU DAHİ GÜNDEME GETİRMİYORSUNUZ..


Sel İle İlgili Olanlar

*takdiri ilahi yapacak bir şey yok bunlar doğal şeyler devletimize zeval gelmesin yeter!

*İste sel var! Sel var! Bu selin çok daha büyüğü gecen ay İngiltere’de yaşandı. Ölü sayısı bütün ülkede=1. Sel gelir insanlar vefat eder, yangın çıkar, deprem olur yüzlerce insanımız vefat eder. Trafik kazasında her gün birilerini yitiririz ve bütün millet bunu Allah’tan bilir, kaderden bilir! Allah rahmet eylesin der geçer bu ülkede! Her şeyi her ölümü doğadan, kazadan, Allah’ dan bilir, kafa sallayıp geçer bu millet.

*samsundaki selin asıl faturasını Osman Genç’e kesmek doğrumudur yanlış mıdır onu bilmiyorum. Asıl suçlunun Büyükşehir ve DSİ’ nin olduğunu herkesin bilmesi gerek.

*25 yıl içinde bu derenin 3.taşması ve hala buralardaki yapılar kaldırılmadı hatta müsade bile edildi. Tabi şuda var kimse selin neden geldiğini nerden geldiği konusunda tam aydınlatılmadan suçlu tayin etmek biraz zor. Baraj diye yaptıkları baraj suya dayanamayıp yıkılarak çöpü de önüne alarak bu yıkım yaşanmıştır. Burada yetkililerin asıl suçu saat 21:00 sularında bu tehlikeli bölgenin tamamen boşalttırmaları gerekiyordu.

*yağışın daha erken saatlerde Canik’in yükseklerinde başlamasıyla barajın kontrol altında tutulması gerekiyordu. Ama kimse bunu dikkate almadı kimsenin de aklına gelmedi. Saat 24:00 gibi barajın seti yıkılınca felaket geldi. Evet, burada büyük hata Osman Genç’in olabilir belki. Bir başkan olarak bu barajın bu suyu taşımayacağını bilmesi gerekiyordu.

*Başbakan daha önce ne demişti: Derenin intikamı ağır olur. Çarpık yapılaşmayı engelliyeceğiz. Sn Erdoğan TOKİ çarpık yapılaşma yapıyorsa 2 bebek ölüyorsa suçlusu hükümettir elbet. Gece kondu değil ya bu

*Dere yatağına konut, geri kalmış ülkenin geri kalmış yönetenlerine ait davranış, bedelini de ufacık çocuklar öder.

*HİÇ İSTİFA BEKLEMEYİN. TOKİ KONUTLARI DOĞRU YERE YAPMIŞTIR, SU YANLIŞ YERDEN GELMİŞTİR

*bir hatanızı da kabul edin. Evet hata yaptık diyin ya. İşte vatandaş bunları düşünüyor.. Ve kamu vicdanı 'sorguluyor'..

07.03.2013
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder