30 Mart 2013 Cumartesi

Ovamız Çöle Dönmesin

Karadeniz Bölgesinde Yeşilırmak Havzası olarak tanımlanan, Terme – Çarşamba Ovası Alivyonlu topraklarıyla tarımın kalbi olarak bilinmektedir. Ovada tarımla uğraş veren çiftçiler yıllardır sulu tarıma geçemediler. Hepsi hasretle gelecek suyun yolunu beklemektedir.

1975 yılında ovanın tarımda sulanması amacıyla törenle temeli atılmış, 1981 yılında Suat Uğurlu Barajı sulama havzası olarak tamamlanmıştır. O gün - bu gün hala tarım arazileri sulanacak. Suyun hasretiyle yanan üreticilerin çoğu zorluklara dayanamayarak tarımı bırakıp göç etti gitti. Üretici suyun gelişini biz göremedik, torunlarımız acaba görecek mi? diye sitem etmektedir. Çalışmalar uzun sürdükçe bölgeden göç daha da fazla olacaktır.

Terme – Çarşamba Ovasına getirilecek su 82707 hektar tarım arazisini sulayacak. Sulamada planlanan açık kanal çalışmalarının günlerce söyledik,  yine söylüyoruz. Yapılan çalışmalar yanlış. Açık kanal ve kanaletler projesiyle sulama beton ayaklar üzerinde yapıldığından, geçtiği yerlerde % 5 oranında tarım arazisinin tarım dışında kalmasına sebep olacaktır. Açık kanal sisteminde özellikle suyun, yaz sıcaklarında, buharlaşma yoluyla uçuşacak ve aşırı su kaybı olacaktır. Suyun hovardaca kullanıldığı günümüzde bu yanlış çalışmaların dikkate alınmaması akıl ve bilimle izahı yoktur.

Yapılmakta olan projenin yanlış sulama yapılmasıyla 30 – 40 yıllık bir süreçte ovamız tuzlanma ile karşı karşıya kalacaktır. Uzmanlarca konu bilimsel olarak bilinmekteyken; günü kurtarmak amaçlı proje yatırımı yapmak ovayı bile bile çöle çevirmekten başka bir şey değildir.  Amasya ve Tokatta bölge siyasileri açık kanalet sistemiyle yapılan salma sulama projesini çağ dışı olduğunu savunarak değişiklik yaptırarak modern tarıma uygun kapalı borularla yer altından getirildi.

Üretici çalışmaları yağmurlama – damlama tarım tekniği ile uygun sulama sistemine kavuştu. Bizim siyasilerimizin derhal harekete geçip, bu proje sistemini OMÜ'den teknik heyete araştırma yaptırılarak, Afrika Ülkelerinin dışında örneği olmayan bu projeye dur demelerini ova üreticilerimiz adına en kutsi görev olduğunu belirtmek isterim. Hatırlatması benden. Yarınınız bu günden güzel olsun.

/Yetkin KARAMOLLAOĞLU
30/3/2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder