16 Mart 2013 Cumartesi

Samsun'da İşadamı Olmak...

Ne zaman bir işadamıyla sohbet etsem duyduğum sözler aynı.. 'Samsun'da işadamı olmak zor iştir'..
Ne zaman işadamları bir vesileyle bir araya gelse, oradan çıkan açıklamada yine sözler ve yakınmalar aynı.. 'Samsun'da işadamı olmak zor'.. Ne  zaman bir işadamı derneğinin yöneticileriyle bir araya gelsek, ya da büromuza bir ziyaret gerçekleştirseler, anlattıkları ve sıkıntıları değişmiyor..

'Samsun'da işadamı olmak zor' Ne zaman Samsun'da yayın yapan bir basın kuruluşu işadamlarıyla toplantı yapsa, sonuç olarak açıklanan sözler ve dertler değişmiyor.. (Haberexen Yayın gurubu'nun başındaki arkadaşımız Mustafa Çakır bunu sık sık yapıyor)...  'Samsun'da işadamı olmak zor'..

Samsun'un ekonomisini yıllarca yakından izleyen Dünya Gazetesi'nin Bölge Koordinatörü olan köşe yazarımız Ragıp Göker ile sohbet etsek, özellikle 'dışarıdan yatırıma gelen işadamlarına yapılan baskılar' ve Samsun'da büyümeyi hedefleyen işadamlarının sıkıntılarını dile getirir..

O da 'Samsun'da işadamı olmak' zor der.. Ve geçtiğimiz gün..  Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, işadamlarına bir kahvaltı verdi.. Onun anlattıkları da benzer.. Samsun'da ihracat rakamları sıkıntılı... İhracat yapabilecek yeni firmalar bulmak gerekiyor, diyor.. Hatta Çakır, 'o firmalara destek olunması gerektiğini de söylüyor'.. Destek.. Yani 'ihracat yapması için katkı vermek ya da ihracata yöneltmek için önünü açmak.. İşte orada bir dakika duralım ve düşünelim isterseniz..

Çünkü 'Bu söz Samsun'da işadamı olmak zor sözünü, auta atıyor.. Yani işadamları sohbetlerinden, resmi ya da gayri resmi toplantılarından çıkan sonuç ve yakınmalarla çok örtüşmüyor.. Samsun'da işadamı olmak kolay, yeter ki sen iste, alt yapını oluşturmanda katkı verilecek anlamına bile gelebilir' açıkçası.. Çünkü, bugüne kadar dinlediğimiz, ya da işadamlarının bir araya gelmesinden

ortaya çıkan yakınmaların hemen hemen tamamında 'Bu destek yoksunluğundan söz edilirken, destek olunması gerekir sözünü bu kez Samsun Ticaret Borsası Başkanı söylüyor.. Bu umutlu bir söylemdir.. Nasıl destek olunacağı, ihracata yönelik çalışma yapan firmalara nasıl katkı verileceği, o firmaların nasıl tespit edileceğiyle ilgili de 'argümanlar' ortaya konulursa, oldukça önemlidir.. Bu söz 'belki bir kahvaltıda söylenmiş olabilir' ama içerik açısından ve Samsun'un ihracata yönelik vizyonu bakımından' 'kentsel ekonomi ödevimiz bile olabilir'.. Genç ve yenilikçi firmaların 'gözlerini ışıltabilir'..

Ama burada önemli bir soru vardır...  'NASIL OLACAK'.. İşte onun yanıtını ve sürecini de 'bu kentin Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, işadamlarının üyesi olduğu dernekler, birlikte masaya yatırabilir.. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un da orketstra şefi olduğu bir 'Samsun ekonomi toplantısı' da ilk adımı oluşturabilir.. Neden olmasın..

16.03.2013
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder