28 Mart 2013 Perşembe

Samsun ve Osman Genç

Nihayet bir yiğit, bir yürekli ve siyasetçi çıktı ve Samsun’un acı gerçeğini herkesin yüzüne karşı çok net ifadelerle ve rakamların inkar edilemez gerçekçiliğinin aydınlığında dile getirdi. Üstelik o siyasetçi muhalefette değil, ülkenin ve Samsun’un son on yılına damgasını vuran iktidar partisine mensup birisi. Öyle iktidar döneminin kimi fırsatçıları gibi sonradan olma sözde AK Partililerden de değil, özde AK Partili, ta Milli Görüş günlerinden ve mücadelenin içinden gelen birisi, Canik Belediye Başkanı Osman Genç. Şu sözler onun: “Birileri çıkıyor bu kentin sosyal ve ekonomik gelişmişlikte 10.sırada olduğunu söylüyor. İfadelere bakıyoruz, Samsun uçtu gidiyor sanıyoruz. Durun bakalım ayaklarınız yere bassın. 10. sırada denilen Samsun 33. sırada.”

Bu 10. sıra palavrasının mucitleri, bu “uçtu uçtu Samsun uçtu” masalcıları ve bu rakamları biz yazdığımızda bizi “mobing yapmakla” suçlamaya yeltenen patlıcanın dalkavukları bakalım şimdi ne yapacak, ne diyecek, ne yazacaklar? Samsun’un 10’unculuğu ya da havalarda uçtuğu bir palavradan ibaret; hiçbir alt verisi yok. Aklına esenin aklına estiği gibi dile getirdiği bir söylem ama Samsun’un 33’üncülüğü ciddi bir çalışmanın ürünü. Çalışmayı yapan da AK Parti Hükümeti’nin Kalkınma Bakanlığı. Daha geçen yıl sonuçlandı ve yayınlandı. Biz de bu sütunlarda bunu birkaç kez yazdık, çizdik, 10’unculuk palavrasının sahiplerine ve kent halkına gerçekleri anlatmaya çalıştık. Bizim anlatmakta zorlandığımız gerçek, nihayet kendisi de aktif ve icracı bir siyasetçi olan Osman Genç tarafından net bir şekilde dile getirildi. Umarım bu ses bu kentte gerekli yankıyı bulur ve bu kent artık kendi gerçeğiyle yiğitçe yüzleşir, uzun zamandan beri zamanını, enerjisini ve hayallerini çalan siyasiler ve markacı dalkavuklarla hesaplaşır.

Samsun’un geldiği yer konusunda değil geleceği konusunda da gerçekler ya gizleniyor ya da çarpıtılıyor. Yıllarca tersane, hızlı tren, turizm kenti, lojistik kent masallarıyla uyutulduk. Tersane ne yazık ki daha açılmadan suya battı; binlerce insanın “aş ve iş” ümitlerini de beraberinde aldı götürdü. Hızlı tren devletin ne gündeminde var ne de söyleminde. En azından 2023’e hatta 2030’a kadar yok. Turizm ve lojistik mastır planlarımız daha yeni bitti. Eğitimde hem nicelik hem nitelik olarak özlenen yerde değiliz. Bu son üç acı gerçeği de son dört beş ay içinde bir başka gerçekçi insan, bir ciddi devlet adamı olan Samsun Valisi Sayın Hüseyin Aksoy açıkladı.    

Gerçeklere sırtımızı dönebiliriz ama kaçamayız. Biz ne kadar kaçmak istersek isteyelim o gelir bizi bulur. İktidarın işine gelmediğinden, muhalefetin ise ya bilmediğinden ya tembelliğinden ya da yerel iktidarı yerel sorunlarla üzüp yerel ve kişisel ilişkileri bozmak istemeyişinden olsa gerek bakmadığı, dile getirmediği 2013 yılı yatırım programı Samsun’un ihmalinin belgesidir. Onu da yarın yazarız Allah izin verirse.

28.03.2013
/Osman KARA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder