31 Aralık 2012 Pazartesi

Türkiye'ye 'Afiş'e Olduk...

Günlerdir Samsun'un EMITT Fuarı için hazırladığı 'afişleri' tartışıyoruz.. Yap boza döndü.. Samsun'u 'tanımadığı' anlaşılan bir reklam şirketinin hazırladığı afiş ile 'Türkiye'ye Afiş'e olduk adeta.. Önce 'oldukça yetersiz bir afiş hazırladılar', bunu kamuoyunun gündemine getirince, tepkiler çığ gibi yükseldi.. Atatürk Anıtı niye yok diye eleştirince, sonra ise Cumhuriyet tarihi ile ilgili misyonunu ön plana çıkaran bir afiş hazırlandı.. Bu kez de kültürel ve doğa dokuları eksikti..

Çok zor muydu acaba böylesine bir afiş hazırlanırken, 'Samsun'un olmazsa olmazlarını' belirleyebilmek.. Ama EMITT Fuarı ile ilgili hazırlanan afişte, eksiklik olacağı aslında baştan belliymiş.. Samsun'un katılacağı bir fuar için dışarıdan bir reklam ajansı ile temasa geçilmiş.. 'Hani Samsun'da var, Samsun'dan al' diyorduk ne oldu.. Hadi onu da geçtik, afişin hazırlanmasıyla ilgili kimse üzerine sorumlulukta almıyor.. Kültür Müdürlüğü bizim haberimiz yok diyor.. Büyükşehir Belediyesi ise 'bizim bir katkımız olmadı' savunmasını yapıyor.. O zaman bu afişleri 'kim hazırladı', kime danıştı, kim olurunu verdi. Koca bir kentin vizyonu hakkında 'son sözü kim söyledi'..

Hal böyle olunca, afişi hazırlayan şirkete suç bulmamak lazım.. Samsun dışından bakınca, balık kafesleri ilginç gelebilir elbette..  Biraz gökyüzü, biraz yeşillik, bir de cami koydun mu, al sana Samsun tanıtımı.. Bir de balık tutan adam heykeli kondurdun mu, tamamdır Samsun.. Bu kadardır hepsi. Yeterlidir anlatmak için; demiş olmalı ajans.. Şimdi kafalar daha da karıştı anlaşılan. Dün apar topar hazırlanan bir tasarımla Atatürk Heykeli ve Bandırma Vapuru'nun olduğu yeni bir afiş hazırlandı.. Ama bu kez de afiş Cumhuriyet tarihi ile sınırlı kaldı.. Samsun'un bu misyonu olmazsa olmazıdır elbette.. Ama doğal güzellikleri ve Cumhuriyet öncesi tarihi nerede?..  Basit bir kolaj ile hepsini anlatmak bu kadar zor olmasa gerek..

Sanırım afişi hazırlayan ajansa oldukça yardımcı olduk.. Kötü niyetli değiller elbette ama 'hiçbir kurumun üzerine sorumluluk almadığı noktada' bu kadar oluyor demek ki.. Bakalım sonuç olarak EMITT Fuarı'na hangi afişle katılacağız, en merak ettiğim de bu aslında..
****

Samsun'daki sel afet olamadı..
Samsun'un yaşadığı sel felaketini 'bir çok kişi afet olarak' kabul etmedi ama yetkililer ısrarla 'afet' dedi.. Biz daha ilk günden itibaren 'kusurların felaketi olarak' yorumladık.. Samsun'a sel sonrası gelen bakanlar da 'bu bir afet' dedi..

Ama bakın Maliye Bakanlığı, Samsun'daki seli afet olarak yorumlamıyor ve esnafın vergi borçlarını yapılandırma kapsamına almıyor... Şimdi hangi bakış açısına inanacak vatandaş, anlamak zor.. Rize, Van ve Kütahya’da yaşanan seli doğal afet kabul eden bakanlık, esnafın vergi borcunu taksitlendiriyor ama  Samsun’daki sel felaketini ise afet olarak görmüyor.. Artık karar verin.. Samsun'un 3 Temmuz akşamı yaşadığı ve 13 kişinin hayatını kaybettiği sel 'afet mi değil mi'?.. Felaket olduğunu biliyoruz da, bu taban tabana ters uygulamalar da 'tam bir felakete dönüştü'..

31.12.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder