8 Aralık 2012 Cumartesi

Mahkemenin 300 Metrelik Kararı 'Vatandaşa Da Emsal Dava Olabilir'..

Bölge İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediyesi  Ulaştırma Koordinasyon Merkezi'nin 'daha önce hayata geçirdiği', minibüslere güzergah kısıtlamasından ikisini iptal etti.. Bildiğiniz gibi; Şimdi de Fakülte Minibüsçüler Derneği dava açmaya hazırlanıyor.. Yerel mahkemenin verdiği kararlarda çok önemli ayrıntılar mevcut.. Dikkat ediniz; Mahkeme gerekçeli kararlarında 'minibüsçülerin çıkarını gözetmemiş'.. Kesin bir dille vatandaşın çilesine dikkat çekmiş ve kamuoyu yararına olmadığına vurgu yapmış.. Buradan ne mi çıkar.. Çok şey çıkar.. Önce gerekçeli kararları hatırlayalım..

İptal 1) Atakum-Türk İş Minibüsçüler Kooperatifi'nin açtığı dava.. "Yapılan güzergah değişikliği Atakum ilçesi'nin iç kesimlerinde yaşamını sürdüren vatandaşların raylı sistemi besleyecek hatları yetersiz. Bu nedenle ulaşımda sıkıntılar yaşanıyor. Bu durum kişileri toplu ulaşım araçları yerine kendi özel araçlarına yönlendireceği gibi söz konusu durumun ulaşım planlamasının özüne ve ruhuna aykırı olup kamusal fayda ilkesinin ihlali anlamına gelir."

İptal 2) Samsun Kurupelit-Fakülte minibüsçülerinin açtığı dava.. "Serbest Bölge önünde oluşturulan durak yerinin kent merkezine 2 kilometre uzak olduğundan, Kurupelit-Fakülte hattı güzergahı 2 kilometre kısıtlanmıştır.  Ve ideal yürüme mesafesi 300 metredir..

Bir bakıma işine, okuluna, evine giden kişiyi 300 metreden fazla yürütmenin ulaşım planlamasının özüne ve ruhuna aykırı olduğu açık açık belirtilmiş.. Vatandaşın ulaşımda 'tercih imkanlarını kısıtlayarak' yapılacak çalışmaların 'kamusal düzene' uymayacağı iptale 'gerekçe' oluşturmuş.. İptal kararlarında minibüslerin 'hatlarının kısıtlanmasıyla minibüs esnafının kayıpları göz önüne alınmamış, vatandaşın ulaşım hakkına vurgu yapılmış.. Mahkemelerin iki gerekçeli kararından hangisine bakarsanız bakın, vatandaşın yararları ve hayatının kolaylaştırılması ön planda tutulmuş..

Oysa Büyükşehir Belediyesi 'insan odaklı bir belediyecilik yapıyor olsaydı' bunu mahkemeye bırakmamalıydı.. Kendisi bu kolaylığı sağlamalıydı.. Zaten işi de bu..  Güncel hayata katkı vermek. Vatandaşın yaşamını kolaylaştırmak ve bunun için imkanlar sunmak, tercihlerini artırmak.... Raylı sistem zarar etmesin diye alınan UKOME kararları, 'içinde insan odaklı yaptırımlar' olmayınca işte bu şekilde yargıdan dönmeye başladı.. Tam bir kaosa döndü..

Şimdi ne olacak sorusundan daha önemlisi var aslında.. Mahkemelerin verdiği kararlarda 300 metrelik mesafenin ideal olduğuna ilişkin karar çok önemli.. Bu daha önce rahatlıkla ulaşımını tercihlerine ister dolmuş, ister otobüse binerek gerçekleştiren vatandaşa da 'dava açma hakkı veriyor'.. Yeni ringler koyduk diyerek vatandaşı 45 dakika duraklarda bekleten ring otobüsleri için Büyükşehir'e de dava açılabilir..

Vatandaşın ideal yürüme mesafesi 300 metre diyen mahkeme 'ideal bekleme süresi konusunda da' bir karar alabilir.. Örnek olsun diye Pelitköy TOKİ Yönetimi'ne buradan çağrı yapıyorum.. Raylı sistem ile 3 kilometre mesafede olan ve 400 konutun bulunduğu siteler için 'Raylı sistem bir ulaşım alternatifi değildir'.. Yürüme mesafesi 3 kilometre olması zaten yerel mahkemenin 'ideal yürüme mesafesi 300 metredir' açıklamasına göre 10 kat fazladır.. Yürümesin ringi beklesin açıklaması da yetersiz.. Bu kez de 'ideal bekleme süresi ne kadardır' konusunda emsal bir karar çıkarılabilir.. Yaklaşık 45 dakika ringin kalkmasını bekleyen vatandaşın bu gerekçeli iptal kararları doğrultusunda, 'otobüs seferlerini eskiden olduğu gibi yeniden ulaşıma kazandırması' mümkün gibi görülüyor..

Pelitköy TOKİ Konutları'nın Başkanı Musa Topal aydın biridir. Bu konuda öncülük yapabilir.. Belki de açacağı bir dava ile 'otobüs seferleri iptal edilen, Atakum'un üst mahallelerinde oturan ve kesinlikle raylı sistemin ulaşım için bir alternatiften çok eziyet olduğu binlerce yaşayan için emsal bir karar çıkabilir'.. Görülen o ki, Büyükşehir Belediyesi'nin koordine ediyorum diye 'ulaşımı işini dönüştürdüğü kaos', minibüsçülerin, vatandaşın açacağı davalar ile 'yargı tarafından' bir düzene sokulabilecek.. İşin aslına bakarsanız buna da şükür.. Allah'tan Bütünşehir Yasası, daha bir kaç gün önce çıktı da, geçtiğimiz seçim öncesi devreye girmedi.. İlçelerdeki 'ulaşım işi de şimdi ki yönetimiyle Büyükşehir UKOME'ye kalsaydı', siz düşünün artık..

08.12.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder