24 Aralık 2012 Pazartesi

Samsun'da Kazanıyorlar Ama 'Samsun'a Katkıları Ne'

Her yıl ballandıra ballandıra açıklarlar.. İstanbul Ticaret Odası'nın raporuna giren Türkiye'nin ilk 500 şirketi.. Samsun'dan 5 firma hemen her yıl Türkiye'nin ilk 500 şirketi arasında yer alır, çok şükür.. Yani bir deyişle; Türkiye'nin 'en büyükleri arasındadır'.. Yerel basında 'boy boy resimleri verilir', manşet haberlerle 'işte göğsümüzü kabartanlar' diye manşetler atılır.. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın başkanı da çıkar, 5 firmayı başarılarından dolayı kutlar, hatta şükranlarını bile sunar.. 'Kentin yüz akları olarak lanse eder' kamuoyuna..

Açıklanan raporlarda ayrıntılar da vardır..  5 firma bir önceki yıla göre gelişme göstermişlerdir.. Yani daha büyümüşlerdir. Bütçeleri daha da artmış, gelişip, serpilmişler.. Kazandıkları para bir yıl öncesine göre artmıştır.. İyi de Samsun'da kazanıyorlar ama Samsun'a vergi, SSK ve çalıştırdığı işçiden başka ne katkıları var acaba.. Samsunlu ile ne kadar paydaş.. Mesela hangisinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk projesi var..  Doğaya, çevreye, ekonomiye, el sanatlarına, kadına ne gibi sürdürülebilir 'sosyal sorumluluk' projeleriyle katkı veriyorlar.. Uluslararası arenada 'kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle' nasıl yer almışlar..  Türkiye'nin ilk 500 şirketi olma özelliğinin dışında, 'içinde insan olan hangi projeleriyle' isimlerini duyurmuşlar... Doğayla ilgili, çevreyle ilgili hangi çalışmalarda sponsorluk ve önderlik yapmışlar..

Samsun'a koydukları katkıları 'hangi platforma' anlatabilmişler.. İsmine okul yaptırmak, selzedeye bir kaç bin lira bağışlamak, spora '3 -5 kuruş katkımız olsun' gibi 'günlük yaklaşımların ötesine 'ne katkıları var acaba' gerçekten bilmiyorum.. Bağış gibi bir yaklaşımı  da 'kurumsal sosyal sorumluluk olarak görmüyorum' zaten..  Sürdürülebilir olmayan her şey 'gelip geçici ve kalıcı olmayacağına göre', sorumluluk da olamaz elbette.. Çoğunun ismini 'şirketini ne kadar büyüttüğü ile duymaktan' başka hangi özelliğiyle hatırlıyoruz ki.. Kazandıklarıyla öne çıkan, kazandırdıklarıyla bilinmeyen Samsun'un en büyükleri, ilk 500'teki diğer şirketlere baksın görecektir..  Hemen hepsinin sürdürülebilir, el tutulur, gözle görülür kurumsal sosyal sorumluluk projeleri var..

Ama isterseniz fazla uzağa gitmeyin.. Samsun'dan bir örnek vermekte mümkün.. Hem de ilk 500'te olan şirketleri geride bırakarak uluslararası arenada kurumsal sosyal sorumluluk değerlendirmesinde 'alkışlanan bir şirket' var.. 2010'da Samsun'un yaşamına girdi ama dokunmadık yer bırakmadı.. Bu sürede 14 KSS projesi hazırladı ve hayata geçirdi.. Kadın Emeği Pazarı'nı kurdu, internet üzerinden online satışı üstlendi. Gençlere 'icatlarını getir değerlendirelim' dedi. Başarılı öğrencilere her yıl ödül verdi özendirdi, Orta Karadeniz'in unutulmaya yüz tutmuş kültürüne ışık oldu, destekledi, seminerler, toplantılar düzenledi.

Bölge bölge gezdi. Çevreyi doğayı koruyalım dedi, kökeni Samsunlu bir şirket olmamasına rağmen 'Samsunlu şirketler kılını kıpırdatmazken' Bafra'da nesli tükenmekte olan dikkuyrukları koruma altına aldı. Orman Bakanlığı'na proje sundu, sponsorluğunu üstlendi. Bölgenin tarihini aydınlatalım diyerek, her türlü çalışmaya destek sözü verdi, günümüzün koşulları karşısında küçük atölyelerde yaşam savaşı veren el zanaatlarını yerel kültürü korumak adına da kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin ustalarını buldu, maddi destek verdi, 'siz yaşamalısınız' dedi; sanayileşme karşısında dirençlerine destek oldu..

Ve Samsunlu bıçak ustası ve diğerleri önceki gün İstanbul'da Kadir Has Üniversitesi'nde düzenlenen "İşletme 2023; Cumhuriyetin 100. Yılında Kurumsal Sosyal Sorumluluk Pazaryeri” Organizasyonu’nda, uluslararası bir jürinin karşısına çıktı. Avrupa Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği/Corporate Responsibility Europe (CRE) 2012'nin en başarılı KSS projelerine Türkiye'nin önde gelen ilk 500 şirketinden yoğun katılım oldu.  Samsun'daki 5 şirket proje gönderdi mi, sanmıyorum ama devler şirketlerden 18'i değerlendirmeye alındı.. Avrupa Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği'nin uluslararası yetkililerinden oluşan jürisi o ustaları izledi, yerlisi yabancısı ayakta alkışladı ve 'ŞÜKRANLARIMIZI SUNUYORUZ' dedi onlara ve mesleklerini günümüze taşıdıkları için şükran plaketi verdi.

Onları bugünlere taşıyan, onlara destek olan, para kazandığı bölgeye kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle de 'paydaşlık' aşılayan, Anadolu'ya kıvılcım olan o şirkete de 'Uluslararası Yılın Sosyal Sorumluluk birincilik ödülünü' oy birliği ile verdi. Herkes ayakta alkışladı..  Samsun'un adını uluslararası organizasyonda duyuran, bölgemizdeki ustaları 'binlerce kişinin karşısında' şükran plaketi verdiren o şirket de göğsümüzü 'laf olsun diye değil, gerçekten kabarttı'.. O şirket Çalık YEDAŞ.. ikincilik ödülünü Doğan Organik, üçüncüklük ödülünü Orta Anadolu ve Jüri Özel Teşvik Ödülü ise Doğuş Otomotiv’e aldığına göre, ödülün önemini siz düşünün artık.. Büyüklük; parayla, bütçeyle, serpilip, gelişmeyle ölçülmüyor.. 'Çevrene, bölgene, insana, doğaya ne kattığınla' değerlendiriliyor.. Yürekten kutluyorum..

/A.Yener CABBAR
24 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder