26 Aralık 2012 Çarşamba

Samsun'u Bekleyen 'Susuzluk' Tehditi..

Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz günlerde Samsunspor tesislerinin  karşısındaki yolda çalışma yapan SAMGAZ'ın çalışmasını 'izinsiz' diyerek  durdurdu.. SAMGAZ ise 'iznimiz var' diyerek Büyükşehir'le ilgili suç duyurusunda  bulunacağını açıkladı.. Bulundu mu bulunmadı mı, bilmiyorum.. Ama işlerin nasıl karışık olduğuyla ilgili daha da önemlisi var..

Geçtiğimiz günlerde de Karayolları 7. Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu ilginç bir  açıklamada bulundu.. Viyadük, kanalizasyon ve diğer tesisat işlemlerinde taşeron firmaların  kamulaştırma beledi ödememek için karayolunun kenarında alt yapı çalışması  yaptığını ve bunun tehdit oluşturduğunu söyledi.. Hatta dikkati çekebilmek için çok uç noktada bir de örnek verdi.. "Allah korusun bir doğalgaz hattına zarar verseler, bir kaza olsa savcılık  oluruz" dedi. Olmaz olmaz demeyin.. Samsun Eti Bakır'da yaşanan bir kapak montesi  faciasında 7 can verdi. Yani kaza olabilir nitelikte önemli bir uyarı yaptı..

Uyarıyı yaptı da ne oldu, kimse buna kulak astı mı?.. SAMGAZ'ı yol kenarında çalışma yapıyor diye durdudan Büyükşehir Belediyesi,  bu uyarılar sonrası Müdür Çobanoğlu'nun sözlerinden yola çıkarak, "Durun"  dedi mi bilmiyorum.. Dememiş olmalı. Çünkü deseydi Belediyevleri mevkiinde yapımına başlanan  viyadük çalışmasında 'yaşanması muhtemel tehlike' nedeniyle uyarıları  dikkate alırlardı.. Almamış olmalılar ki; bakın şimdi durum ne halde..

Atatürk Bulvarı'nın Çarşamba istikametindeki yol, yaklaşık bir ay önce trafiğe  kapatıldı. Araçlar geçiş için 500 metre boyunca yol kenarındaki kaldırımdan  bozma hattı kullanıyor.. Ve sıkı durun.. Bilirkişilerin iddiasına göre kaldırımın altından ise Çarşamba Gökçeçakmak  Barajı'ndan Samsun'a bağlanan içme suyu boru hattı geçiyor.  Hatta  Yüksek Mimar Mahmut Konuksever konuya hakim..  Borunun çapını bile söylüyor..  "Samsun'a içme suyu sağlayan 220 cm iç çapındaki çelik gömlekli öngerilmeli  beton borular var orada. Ve kesinlikle o yükü çekmez. En iyi ihtimalle bileşim  yerlerinden su kaçırmaya başlar" diyor.. Peki bu arada SASKİ İçme Suyu Daire Başkanı Hasan Altınışık, ne diyor?..

"Geçtiğimiz Cuma günü bölgede çalışma yaptık ve kaldırımda çökme tespit  ettik. Durumu aynı gün Karayolları. Bölge Müdürlüğü'ne ilettik" .. İyi de 'ne demek şimdi bu'.. SASKİ'nin ilettiği makam yani Karayolları zaten bu konudan veryansın ediyor.. Hatta anlaşılan taşeronlara söz bile geçiremiyorlar ki, kamulaştırma bedeli  ödemek istemiyorlar, diye dert yanıyor.. Karayolları yetkililerin söylediği ise tam bir muamma; "Bölgede kullanılacak  başka yol yok".. Yani Samsun çaresiz..

Yetkililer ise 'bizler gibi seyirci durumunda'.. Hatta mağdur ve şikayetçi.. Bize de geriye yapacak tek şey kalıyor.. Dua edelim. Hep birlikte 'bir çökme olmasın, kaza yaşanmasın' diyelim ve  bugünlerimize de şükredelim..  Umarız, yaklaşık 17 yıl önce oraya döşenen borular halen sağlamdır,  üzerinden tonlarca ve yüzlerce geçen araçlara dayanırlar ve Samsun içme  susuz kalmaz..

Evet dua edelim.. Borular patlamazsa, çatlamazsa da şükredelim.. Şükredelim ama bir aydır dayandığına göre 'o sağlam boruları oraya  döşeyen', Samsun'a bu içme suyunu sağlayan rahmetli Büyükşehir Belediye  Başkanı Muzaffer Önder'e ve dönemin DSİ Bölge Müdürü Ünal Mesci'nin de  hakkını verelim..

26.12.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder