5 Aralık 2012 Çarşamba

Mahkeme De 'Ulaşımı Sıkıntılı' Dedi..

Samsun'da Büyükşehir Belediyesi UKOME'nin dolmuşlarla 'güzergah kısıtlama' kararında dolmuşçular açtıkları davayı kazandı. Atakum-Türk İş Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı Yaşar Sungur da, mahkemelik olan Kamalı-Toki güzergahı noktasında mahkemenin kendi lehlerine kesin karar verdiğini açıkladı.. Mahkeme gerekçeli kararında 'Raylı sistemi besleyecek kanalların yetersiz olduğunu vurguladı ve Büyükşehir Belediyesi'nin bu kararında kamu yararı olmadığı kararını verdi..

Şimdi bu karar aslında şu demek.. 'Ben yaptım oldu' olmaz, yapılan işte kamu yararı olacak ve ulaşımla ilgili iyileştirme olması gerekir.. Ama Samsun'da durum öyle mi?.. Raylı sistem zarar etmesin diye bütün düzenlemeler, yolcuları raylı sisteme binmeye zorlamaya yönelik.. Ya raylıya binersin ya da 'fazladan yol yürürsün' niteliğinde karar yargıdan döndü.. Şimdi tekrar başa döndük.. Dolmuşçular eski güzergahlarına dönecek..

1. İdari Mahkemesi'nin gerekçeli kararındaki bazı noktalar 'Samsun'un yaşadığı ulaşım sıkıntısını' adeta ortaya koyar nitelikte.. "Yapılan güzergah değişikliği ile ilgili Atakum ilçesinin iç kesimlerinde yaşamını sürdüren vatandaşların raylı sistemi besleyecek hatların yetersiz kalması nedeniyle ulaşımda sıkıntılara yol açıyor. *Bu durum kişileri toplu ulaşım araçları yerine kendi özel araçlarına yönlendirir ve söz konusu durum ulaşım planlamasının özüne ve ruhuna aykırı olduğu gibi; kamusal fayda ilkesini de ihlal anlamına gelir'.. Böylece görülüyor ki; bilirkişi raporu ve o görüşler eşliğinde karar veren mahkeme; Büyükşehir Belediyesi UKOME'nin aldığı kararın Samsun'daki vatandaşın lehine bir uygulama olmadığını ortaya koymuştur..

Şimdi aslına bakarsanız bu emsal bir karardır.. Bir çok noktada uygulanan ve ulaşımda sıkıntıya neden olan uygulamalar bulunduğu bir gerçek.. Keyfi uygulamalara son verilmesi açısından da 'önemli bir karar'.. Dün aslında sadece bu gelişme yaşanmadı.. Saathane Meydanı'ndaki kentsel dönüşümle ilgili de bilirkişinin ilginç bir raporu açıklandı.. İşin ilginç tarafı dönüşümü yapacak olan yine aynı kurum...  Yani Büyükşehir Belediyesi.. Tarihsel dokular yok olmasın diye o konuda mahkemelik..

Ama ne gariptir ki; orası için hazırlanan bilirkişi raporu, 'tarihsel dokuya rastlanmadığını' söylüyor.. Ne ilginç değil mi?.. Adı bile tarihsel olan 'Saathane' Meydanı'nda tarihsel bir doku yok.. Bu bilirkişi raporu da daha çok tartışılır sanırım.. Ama sonuçta 'Ben yaptım oldu' ne kadar denilse de, yargı bu konuda son kararı söylüyor.. Olan ise o süreç içinde Samsun'a, Samsunlu'ya oluyor..

O kentin yaşayanlarına danışmadan, fikirleri alınmadan, hatta tartışılmadan yapılan her şeyin mahkemelik olduğunun görülmesine rağmen; nasıl oluyor da bunda ısrar ediliyor asıl bunu anlamak çok zor.. Sizin için dedikleri bu olsa gerek.. Ama Samsun’a  uymuyor işte..

05.12.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder