14 Aralık 2012 Cuma

Foto Montaj Mı Yaptın Diyeceğine Gidip Baksana Müdür Bey..

Samsun'da çevre temizliğini geçtik zaten de 'kontrolü kimlere emanet' buyurun bakın.. Ne kadar çevreci, ne kadar işini önemsiyor.. Ne kadar halkın sağlığını, doğanın tahrip edilmemesi için çaba harcıyor.. Ne kadar işinde etkin ve takipçi.. Ne kadar, çevreye duyarlı ve işine hakim.. OMV deneme üretimine başladı.. Bugün 5. gün..

Gazetemizin muhabirleri bu konuyla ilgili, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Kozluk Belediyesi, sivil toplum örgütleri kim varsa görüşüyor.. Deneme üretimi başladı ama 'durum nedir' diye soruşturuyor.. Çıkan dumanlar zararlı mı değil mi?.. Yargı kararına rağmen üretime geçmesi doğal mı?.. Kamu kurumları bu konuda bir şey yapacak mı?.. Hangi yetkili bu konuda ne diyor, ne demiyor, ne yapıyor, ne yapmıyor, niye yapmıyor, kamuoyunu bilgilendiriyoruz..  Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED Hizmetleri Şube Müdürü Taşkın Uzun da bu işin Samsun'daki yetkili uzmanı.. Yani devlet adına 'ÇED hizmetlerini' yürüten yetkili.. ÇED raporu alma zorunluluğu olan yatırımların çevreye etkilerini değerlendiren bir ekibin başı.. Daha doğrusu o koltukta oturan yetkili.. Uzman mıdır, değil midir bilmiyorum açıkçası.. Neyi ne kadar bilir, işini yaparken ne kadar iyidir bilmiyorum..

Ama bakın bizim çevre uzmanı denetimde yetkili müdür, OMV'nin çıkardığı dumanın çevreye zararı var mı yok mu, uğraşacağına ne ile uğraşıyor.. Ne ile ilgili yorumda bulunuyor.. OMV ile ilgili bacasından duman çıkan resmi yayınlamıştık. İşte onunla.. Muhabir arkadaşımız Ercan Üslü'ye diyor ki; bu duman fotomontaj bile olabilir.. Gazeteciler bunu yapabilir, diyor uzman Uzun.... Aslında ne dediğinin farkında bile değil biliyor musunuz?..

Gazetecilere 'fotomontaj yaparsınız' dediği için söylemiyorum bu sözü.. O bacadan duman çıkıyor mu, çıkmıyor mu, deneme üretimine geçmiş mi, geçmemiş mi, halen 'onu gözleriyle görmediği için' yanı işini yapmadığı için söylüyorum.. İnsan bir yetkili sorumlu olarak hiç mi merak etmez.. Aleyhine yürütmenin durdurma kararı bulunan bir işletme 'deneme üretimine geçmiş, doğru mu değil mi diye hiç bakmaz mı, ya da baktırmaz mı?.. Terme'de İlçe Müdürlüğü yok mu, onlardan gören gözlerle bir bakış istemez mi.. Yada bir kare resim çekin atın, dosyada olsun, şu gün şu saatte deneme üretimine geçti diye bir bilgi edinmez mi?.. Ama bakın ne diyor.. "Gazetenizde yer verdiğiniz fotoğrafın, haberde bahsettiğiniz yer olduğu belli bile değil. Tesisin fotoğrafını çekip arka plana başka bir tesisin bacasını koymuş bile olabilirsiniz. Siz gazeteciler bunu yapıyorsunuz"!.. Pes doğrusu..

İşte çevreyi emanet ettiğimiz ÇED işlerini yürüten müdürün, işini yapmak, doğrusunu öğrenmek yerine 5 gün geçmesine 'halen fotomontaj mı, değil mi tartışması yapması' ne kadar etik acaba.. Şimdi acaba Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Doğru mu OMV deneme üretimine geçti mi diye sorsa, ne diyecek merak ediyorum.. Gazetelerde geçti yazıyor ama resim fotomontaj olabilir Sayın Valim mi diyecek.. Vali de 'sormaz mı acaba, gidip kontrol ettiniz mi diye' merak etmemek elde değil.. İşler bu kadar ağır mı yürüyor anlamadım ama ben Müdür Taşkın Uzun'u, bizim köşe yazarımız İsmail Başaran'a havale edeceğim mecburen.. Çünkü o resmi OMV'nın Kozluk'taki Futbol Turnuvası'na katılan İsmail Başaran çekti. Bize de o getirdi..

İsmail Başaran, yıllarını bu mesleğe vermiş, benzer haberi sitesine de koymuş.. Yani yılların ustası Başaran, şimdi tutup ta fotomontajla mı uğraştı.. İsmail abi, Taşkın beye siz izah eder misiniz, o resmi ne zaman nerede ve nasıl çektiniz.. Üzerinde fotomontaj gibi bir çalışma hile yaptınız mı.. Hile yapmadıysanız, 'uygun bir dille anlatırsınız' artık.. Yani OMV'nin bacasından çıkan dumanı 5 gün geçmesine rağmen halen görmeyen, kendi kurumunca görüntületmeyen Sayın Taşkın Uzun, sizin resimle ilgili muhatabınız o fotoğrafı çeken İsmail Başaran'dır..

Sanırım size 'gazeteciler o fotomontajı yapar' sözüyle ilgili yanıtı da o verecektir.. Ama siz de o sırada 'tahmini bırakıp, işinizi yapsanız da, kamuoyunu doğru fotoğraf ve bilgilerle bilgilendirseniz değil mi?..

14.12.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder