19 Aralık 2012 Çarşamba

Davalık Kent...

Samsun'da ilginç bir süreç var.. Hizmet diye yapılan bir çok şey vatandaştan ya da konunun ilgilendirdiği  kesimden kabul görmüyor ve davalık oluyor.. Kentin yöneticileri de şaşkındır sanırım; Biz hizmet yapıyoruz ama dava  peşinden geliyor'.. Demek ki eksiklik var bir yerde.. Alkış ve övgü yerine neden davalar açılıyor  acaba.. Bir yöneticinin arksında bırakacağı hizmetler, görev süresinden sonra da  anlatılmalı ama bizim yöneticiler öyle mi?.. Bu iş, şu başkandan bize bela kaldı dedirtecek, konuda neredeyse.. Örnek çok ama kamuoyunun yakından ilgilendiği bir kaç hatırlatma yapalım..

Samsun'un ilk mobil santralı, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın  hatırasıdır mesela.. Bartın'ın istemediği santral, Samsun'a resmen 'davetli olarak'  kondurulmuştur.. Sonrasında doğalgazlı üretime geçse de, her konusu açıldığında Başkan  Yılmaz akla gelir.. Saathane Meydanı Kentsel Dönüşümü davalıktır.. Cezaevi'nin yeni yapılacağı yer davalıktır.. Tekkeköy Viyadüğü davalıktır ve Belediye Başkanı Hayati Tekin, 'İsraf projesi'  olarak adlandırıyor... Canik Viyadüğü davalıktır.. En başta karşı çıkan da Canik Belediye Başkanı Osman Genç'tir..

Samsun'a yapılan AVM'ler davalık olmuştur.. Baruthane'ye yapılacak olan 36 katlı otel davalıktır.. OMV davalıktır.. Kuzey Yıldızı TOKİ Konutları'nda sel nedeniyle 5 kişi yaşamını yitirmiştir.. Davalık olacaktır.. Atakum Belediye Başkanı Metin Burma'nın yapmayı planladığı Kent Meydanı'nın yerine yapılacak havuz tartışma konusudur.. Sahilin doldurulması davalık olmuştur..

Hatta bu ilin Milli Emlak Müdürlüğü'ne operasyon düzenlenmiştir.. Büyükşehir Belediyesi'nin A Takımı davalıktır.. Otoparklarla ilgili bazı belediye başkanları ve meclis üyeleri davalıktır... Raylı sistem zarar etmesin diye alınan ulaştırma kaosları nedeniyle UKOME davalıktır.. Dolmuşçular davacıdır..  Hatta bu kentin tek mezbanesi bile davalıktır..  Yani bu kentte yapılan işlerin bir çoğu 'davalık durumdadır'..

Bir o kadar da inanın unuttuğum vardır.. İlçe belediye başkanlarının davaların haklarında açılan tazminat davalarına girmedim bile..  

Şimdi isterseniz hep birlikte düşünelim.. Bir kentin yöneticileri, 'hizmet diye iş yapmaya kalkıyor' ve davalar ardı ardına geliyor.. Neden.. Tek nedeni var.. Ben yaptım oldu olmuyor... Vatandaşa uymuyor.. Bir yöneticiye uyan diğerine uymuyor.. En basit örneğini ise Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin söylüyor.. Tekkeköy'ü ilgilendiren bir proje için 'israftan başka bir şey şov ve seçim projesi  diyor'..  Mimarlar Odası da zaten dava açmış.. Şimdi bir bakalım tümüne.. Bakalım hangi proje için koltuktan kalıp gittikten sonra 'Çok iyi hizmetti denilecek' acaba.. Şu kente bir çivi çakmak için uğraşırken, biraz da 'istihdama yönelik işler yapsalar' heykelleri dikilecek aslında.. Ama, nedendir bilinmez bir projeyi hayata geçirmeden önce 'vatandaşa danışmak' yerine billboardlara maket görüntülerini asmayı adet edinmişler.. O nedenle de ileride 'hizmetlerinden çok çok davalık olan işleriyle' anılacaklar..

Çünkü, Samsun halen beton kirliliğiyle göz önünde olan Valilik Binası'nın neden fuar alanına yapıldığını tartışıyor.. Türkiye'nin ikinci büyük fuarını neden kaybettiğine anlam veremiyor.. Mobil santralin neden Samsun'a davet edildiğini anlayamıyor.. Yıllar geçtiği zaman da 'bugünkü davalık yatırımları' unutamayacak.. Tartışacak..

19.12.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder