18 Aralık 2012 Salı

Sahipsiz Kent Samsun…

Samsun, Karadeniz bölgesinde, iki ovanın tam ortasına kurulmuş, kurtuluş meşalesinin yakıldığı önemli bir kenttir. Samsun, Türkiye’de ilk on altı ilin içerisine girip, Büyükşehir belediyesi olmasına rağmen, bir yığın olumsuzlukların yaşandığı bir kenttir. Genel seçimlerde, Türkiye ortalamasının üzerinde oy aldığı Samsun’a, siyasi iktidarın da, işsizliğin giderilmesi ve diğer yatırımlar konusunda pek fazla desteği olmamıştır.

Samsun, Spor bakanı dahil, bir çok bakan çıkarmış istisna illerimizden biri olmasına rağmen, siyasetteki bu şansını avantaja çevirebilmiş değildir. Samsun, verimli iki ovanın ortasına kurulmuş, dünyanın en önemli ve en şanslı, sebze ve meyve ve de tahıl ambarı olabilecek illerinden birisidir.  Ovalarından yararlanıp, tarıma dayalı sanayi ile beslendiğinde yüzü gülebilecekken, bu konuda da dişe dokunur bir atılım yapılamamıştır. Çarşamba ovası, kurulan santraller ile mahvedilirken, Bafra ovası’da, büyük bir ihtimalle Sinop’a kurulacak nükleer santralle mahvedilecek korkusu, yaygın bir şekilde yaşanmaktadır.

Samsun’un bu ilgisizlikler nedeni ile
— Trafiği ağlıyor,
— Dolmuşçuları ağlıyor,
— Tarımı ağlıyor,
— Alt yapısı ağlıyor,
— Sporu ağlıyor, sporseverleri ağlıyor.
— İşsizlik ve yoksulluk yüzünden Samsun’luların anaları ağlıyor.

Samsun sahipsiz kalmış bir kent sanki… Belediye başkanlarının halk günlerinde, halkımızın belediye başkanlarımızdan en çok ne istediklerini başkanlarımızdan dinlesek. Meselenin ayrıntıları net olarak ortaya çıkacaktır. Satılan Tekel’in, Gübre sanayinin, Bakır işletmelerinin, Samsun Limanının, Gelemen devlet üretme çiftliğinin yerleri doldurulamamıştır. Önemli konularda, ne yapılması gerektiğini, Milli iradeye sormak lazım diyenlerin, Samsundaki Tekelin satışında, Samsun Limanın satışında, Gelemen çiftliğinin satışında, Bakır işletmelerinin ve Gübre sanayinin satışında, neden Milli irade akıllarına gelmemiştir? Samsunlular, sahipsiz bırakılmış kentliler olarak, artık masal dinlemek istemiyor. Masallar çocukken uyuyana kadar, büyüyünce uyanana kadar etkili olurmuş. Siyasette ki anlatılan masallar ise seçimlere kadar…

/Tekin AKIN
18 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder