14 Aralık 2012 Cuma

Toplu Açılış Ve Samsun…

Samsun iki önemli büyük ovaya sahip. İki de ülkenin en büyük ırmaklarına. Aslında zengin bir il. Su kaynakları ve verimli topraklarıyla. Samsun’un sınırlarında iki ırmak üzerinde 4 barajımız var. Enerji ihtiyacımıza sağladığı katkı küçümsenemez. Sadece enerji mi? Şüphesiz hayır. Sulamada da önemli yere sahip. Samsun için zor olan geçmiş iktidarlar tarafından başarılmış. Kolayı AK Parti’de. Bu kolay becerilebiliniyor mu? Kör-topal.

Reklamının binde biri. Beni yazımın bu bölümüne getiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Ankara’dan yaptığı toplu açılışlar. Teknoloji nimetleri kullanılarak zorlanmadan gerçekleşti. Bafra Ovası Sağ Sahil Sulaması, Vezirköprü Duruçay Göleti Sulaması, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Gözlem ve Radar İstasyonu, Çarşamba Regülatör ve HES ile ‘Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projesi’nin de aralarında bulunduğu 112 tesis toplu olarak açıldı. Ülkemize, milletimize hayırlı olsun.
Bu açılışlar yeni bir dönemin başlangıcı değil. Ülkemizin dört bir yanına götürülen hizmetler ise hiç değil. Ama olması gerekir.

Dünya değişime uğradı. Teknoloji akıl almaz biçimde gelişiyor. Böyle bir gelişim toplu açılışları da gerçekleştiriyor. Teknoloji, işi kolaylaştırıyor. Bu sağlanan kolaylığa rağmen önceki gün Samsun’a kazandırıldıkları açılışla gözler önüne serilenler, bugün beğenilmeyen geçmişteki iktidarların yaptığı barajların en küçüğü öneminde değil. Değerlendirme yaparken, adaletli olunmalı. Hak, hak sahibine teslim edilmeli. Geçmişteki iktidarların o günün şartlarında gerçekleştirilen ve halen ülkemiz için büyük önem taşıyan büyük hizmetleri küçümserken, günümüzde rutin olmaktan öte gitmeyen hizmetlerle halkı avutmak kabullenilir şey değil.


Bugün sağlanan kolaylıklara rağmen becerilemeyenler, geçmişin iktidarları o zor dönemlerde becermekle birlikte bugünün iktidarlarına özelleştirme ile sermaye olmayı sürdürüyor. Kısacası geçmişinin değerini bilmeyenler, geleceğe değer sunamaz. Bu böyle biline.


Güzel ve çirkin…
Fırsat buldukça dolaşırım. Gelişim ve değişim adına. Gezerken, hoşuma giden güzelliklerle mutlu olurken, bu mutluluğuma yer yer karşılaştığım çirkinlikler gölge düşürür. Güzele ’Bravo’, çirkine ‘yuh bee’ demekten kendimi alamam. Geçen pazar günü Canik bölgesindeydim. Canik’teki alış-veriş merkezlerini dolaştım. Canik’teki gelişim ve değişim doğrusu memnuniyet verici.

Gölge düşüren ise herkesin karşı çıkmasına rağmen yapılan şu viyadük denilen ucube. Canik’in adeta çirkinlik abidesi. Her iki tarafına çirkinlikle birlikte değer kaybettirecek türden. Hele hele Lovelet’in önüne, yani deniz tarafına set çekecek gibi. Diyeceksiniz ki; ulaşımı çıkılmaz olmaktan çıkarmak için bu gerekli. Bu alternatifsiz değildi. Doğu Çevre Yolu en uygun olanı. Bu yol yapılacak.

Viyadükler ise yapılacak olan Doğu Çevre Yolu varken, birilerine kazandırmaktan öte bir şey değil. Birilerine kazandırırken, Canik’i çirkinleştirmek Samsun’a ihanettir. Bu ihanet, Ulaştırma Bakanı’nı aldatanlar tarafından Samsun’a yapılmıştır. Samsunlu bu gerçekleri görüp, ihanet edenlere cezasını veremediği sürece bırakın yeni güzellikleri, yeni çirkinliklere mahkum olur. Bizden sadece hatırlatması.


Samsun’da mülkiyet sorunu varmış!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin Samsun’daydı. İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Partililerle sohbet etti. Hem sordu hem de cevap verdi. Türkiye’de kaç belediye başkanı yargılanıyor biliyor musunuz?  Cevap veren çıkar diye etrafına bakındı ve cevabı kendisi verdi: Bin 97 belediyede soruşturma var. Soruşturma açılan belediyelerin tümünün başkanları yargılanıyor mu, bilemem. Sayın Tekin de söylemedi. Kimse de merak edip Gürsel Tekin’e yargılanan belediye başkanları arasında AK Partili var mı, diye soran olmamış. O da söylememiş. Sayın Tekin Samsun’da mülkiyet sorunu olduğunu söylemiş. Bu sorun sadece Samsun’un değil, tüm Türkiye’nin. Samsun diğer yerlerimizden farklı biraz daha kemiriliyor. Hesabını soran yok. ‘Bizdendir’ deniliyor. Nereye kadar mı? Kimsenin ahı kimsede kalmaz. Belki yarın, belki de yarından da yakın. Ne dersiniz?

14.12.2012
/Avni DEMİR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder