1 Aralık 2014 Pazartesi

Büyükşehir Belediyesi Haddini Aşıyor Mu?

Samsun Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı 07.11.2014 tarihinde Cephe Yenileme İşlemi konulu bir yazı yazdı. İhbarname adındaki yazı İstiklal Caddesi’nde “Cadde AVM” diye düzenlenen bölgedeki evlerin sahiplerine ulaştırıldı. Biraz uzun ancak yazı aynen şöyle:

“5393 sayılı Belediye Kanununun 73. Maddesi ve Büyükşehir Belediye Meclisimizin 13.06.2014 tarih ve 190 sayılı kararı doğrultusunda İstiklal Caddesi üzeri Osmaniye ve Lise arasındaki çalışmalarımız doğrultusunda binanızda tabela, klima ve cephe yenileme işlemi yapılacaktır.

Söz konusu tabela, klima ve cephe yenileme işlemi ile ilgili ihale süreci başlamış olup, Kasım ayı içerisinde inşaata başlanılacaktır. İnşaatın tamamı Belediyemiz kontrolünde yapılacak ve ödemeler hakkedişler halinde müteahhit firmaya ödenecektir. İnşaat maliyetinin yüzde 25’lik kısmı belediyemizce karşılanacak olup, diğer yüzde 75’lik kısmı ise yürürlükteki mevzuat ve cephe miktarı ölçüsüne göre yap edilerek bina sahiplerince karşılanacaktır. Konu ile ilgili mağduriyetlerin yaşanmaması için varsa tabela ve klimalarınızın tarafınızca sökülmesi veya müteahhitçe söktürülmesinden sonra teslim alınması ve diğer hazırlıkların tamamlanması hususunda gereğini önemle rica ederim.” Yazının altındaki imza Mustafa Yurt’a ait.

Mustafa Yurt Genel Sekreter Yardımcısı ve Başkan adına imzalamış yazıyı. Verilen süre bugün bitmiş durumda. Tamam, da müteahhidi vatandaş nerede bulacak? Bafra’da çalışan bu müteahhit henüz Samsun’da ofisini bile aşmamış. İstiklal Caddesi’nde oturanlar şimdi bu müteahhidi arıyorlarmış. Yazıyı okuyunca Büyükşehir Belediyesi’nin haddini aşmakta olduğu kanısına vardım. İnsanlar istedikleri müteahhide işlerini yaptıramazlar mı? Siz verirsiniz projeyi “Bunu istiyoruz” dersiniz. Vatandaş da yaptırır. İlle de sizin belirlediğiniz müteahhide yaptıracaksa ben bu diretmenin altında buzağı ararım.

Kimdir bu müteahhit? Samsun’da yok mudur? İhale yapılmış mıdır? İhaleye kaç kişi girmiştir? İhale nerede yapılmıştır? İhaleyi alan Yaşar Türküsev’e ait şahıs şirketinin bir siyasiyle bağlantısı var mıdır?
İş kaç liraya ihale edilmiştir? Vatandaşların cebinden kaç lira çıkacaktır? Malzemeler nereden alınacaktır? Daha bir dolu soru sorulabilir. Bu işten banim burnuma pis kokular gelmektedir. Umarım ben yanılırım…


Zabıta Ne İş Yapmalıdır?

Son günlerde Büyükşehir Belediyesi Zabıtalarının ilçelerde denetim yapmaları gündem oluşturuyor. Samsun’daki işlerini bitirmiş gibi ilçelere dalan Büyükşehir Belediyesi zabıtalarının ortamı germekte olduğu da işin cabası. Bazı ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Zabıtalarının bu denetimlerini istemediklerini ve bu konuda da seslerini yükselttiklerini artık bilmeyen kalmadı. Bu işin sonu nerede kadar gidecek bilemiyorum. Ancak, Büyükşehir Belediyesi zabıtalarının bu denetimlerine karşı seslerini yükseltenlerin AK Partili belediye başkanları olduğunu da görmezden gelmemek şarttır. Tamam da bu Büyükşehir Zabıtası sadece uzaklardaki ilçelere mi karışır, merkezdeki ilçelere hiç karışmaz mı?

Bakıyorum da merkezdeki belediyelerin zabıtaları hiç mi hiç kaldırım işgallerine bakmıyor, neden?
Esnafa seçim öncesi verilen sözleri mi var? İlkadım Belediyesi’nin bir sokağında da Zabıta ile ilgili bir şikayet var. Anladığım kadarıyla Belediye Başkanı Erdoğan Tok’a bu şikayet ulaşmamış ki sorun çözüme kavuşmamış. Yoksa Erdoğan Tok bir kişinin değil, toplumun yanında olurdu. Şikâyet şöyle: Ulugazi Mahallesi Şifayurdu Sokak’ta mahalle sakinleri bir çay ocağının yola açılmasından şikâyetçi olmuş.

Ancak gelin görün ki Zabıta Müdürü Süleyman Yılmaz’a konunun iletilmesinin ardından çay ocağı yayılmacılığını daha da arttırmış. Gelin görün ki o sokaktan yaşlısı da geçiyor, genci de, erkeği de kadını da… Ve özellikle de kadınların geçişi sırasında, çay ocağının önünde sokağa yayılmış olan yerinde oturanların gözle ve başla takipleri geçenleri rahatsız ediyor. Şimdi sormak gerekir; Başkanların da çoluk çocuğu geçmez mi oradan?
(…)

/İsmail BAŞARAN
1 Aralık 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder