3 Aralık 2014 Çarşamba

Samsun 'Engelli Bir Şehir Mi'?..

Bu soruya şöyle yanıt verilebilir.. Engellilere çıkarılan zorluk açısından basına Samsun kadar konu olmuş bir şehir daha yoktur.. Yıllar öncesinde Büyükşehir'in önünde yapılan alt geçit, yaygın basına manşet olmuştu.. 'Engelliler için girişi olup, çıkışı olmayan bir alt geçittir o'.. 'Komik alt geçit' diye de bilinir..

Büyük Cami'nin orada yapılan duvar çalışması da yine basına konu oldu.. Engelli rampasının önünde koca bir duvar.. Engelli şaşkın.. Nasıl rampaya devam edecek mümkün değil.. Doğru geriye.. Komik bile yazmak mümkün değil.. Acı bir şehircilik anlayışıdır aslında bu.. Samsun'da projeler engellilere göre şekillenmez.. 'Ne zaman eleştiri gelir o zaman engelli akıllara gelir'..

Eğer kent 'tüm insanların yaşayabileceği bir şekilde ortak amaçlı olarak' inşa edilirse, engel diye bir şey de kalmaz.. Ama engel kafalarda olursa, 'sıkıntı büyük'.. Dün yazarımız Ragıp Göker, masasından kalktı ve "Eskişehir 3. Devlet Üniversitesi'ni getiriyormuş" dedi.. Samsun'a bak bir de.. İkinci Devlet Üniversitesi 'Canik'e getirilmek isteniyor' ama ticaret, konut alanı diye bir sürü 'engel konuluyor' işe ön ayak olanların karşısına'.. Buna zihinlerdeki engel diyebiliriz aslında.. O nedenle bu kent gelişmiyor.. O nedenle 'onca OSB boş kalıyor'.. Yatırımcı ürküyor, 'önüne çıkarılacak engellerden çekiniyor'..

Samsun'a 5 yıldızlı yatırım yapayım derken, operasyon yiyenler bile oldu.. Yatırımı geri çekti.. Ama 'Allah vergisi' bazı kişilerin işleri rast gidiyor.. Olmayacak yere, sahile, kıyı kenar çizgisi filan dinlemeden 26 katlı dev inşaatı yerleştirebiliyor.. Olmaz, yapılamaz, mümkün değil denilen yasal engelleri de 'mucize gibi' 'indir, kaldır ellerle' şak diye aşabiliyor..

Tarım Lisesi'nin Atakum'dan tahliye edilmesi için onlarca 'kanuni engel varken' Gelemen'e taşınabiliyor.. Ama aynı yere yapılması düşünülen dini tesis 'mahkeme kararına rağmen' durdurulamıyor, engellenemiyor.. Sahilin talan edilmesine 'yargı bile engel olamazken', mobil santralle Samsun'u ilk kez tanıştıranlar, 600 MW'lık santrali 'hiç bir engelle karşılaşmadan' çaktırmadan döşeyebiliyor.. Hatta 'İl Çevre Müdürlüğü' mevzuatlarınca 'ÇED gibi' bir engeli olmasına rağmen.. Çünkü o engel 'bakanlık tarafından hallediliyor'..

O nedenle de Samsun denizinin 'günde yüz binlerce metreküp deniz suyunu türbin soğutması için' engelsiz olarak santrallere kullandırıyor.. Samsun 'engelli bir şehir mi derseniz' kesinlikle evet.. Ama Samsun 'engelsiz bir şehir mi diye sorarsanız' adamına göre; sonuna kadar engelsizdir, evet' derim.. Engel sadece 'kafalarda çünkü'.. 'Kime olduğuna göre de derecesi değişiyor'.. Sağlık açısından engelli olan vatandaşların durumuna gelince; Onlar 3 Aralık'ta hatırlanır, güzel mesajlar verilir, sonrasında 'engelleriyle' yaşamaya devam ederler.. Bu kafayla da en iyi hizmet ise 'akülü tekerlekli sandalye hediye etmektir'..

/A.Yener CABBAR
03 Aralık 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder