24 Aralık 2014 Çarşamba

Samsun’a Bir Türlü Bir İsim Bulamadık

Başlığa bakıp ta bu ilin adı var ya, işte SAMSUN dediğinizi şimdiden duyar gibiyim. Muhterem okurlarım tabi ki bu şehrin bir adı var o da Samsun dur. Biz tahsil hayatımızda okullarımızda, Türkiye Coğrafyası ve İktisadi Coğrafya derslerimizde donanımlı bilge öğretmenlerimizden sadece Samsunu değil, ülkemizin tüm illerini ve yörelerini, yer altı ve yer üstü zenginlikleri ovaları, verimli tarım arazileri, ırmak ve akarsuları, dağları, iklimleri vs açısından detaylı olarak okuduk ve öğrendik. Bizi böylesine bilgilendirip okutan tüm öğretmenlerimize saygılar sunuyorum. Hayatta olmayanlarına ise, rahmetler diliyorum.

Bizim buradaki serzenişimiz bazı siyasilerin ve sivil toplum kuruluşlarının yetkililerinedir. İşlerine geldiği gibi bu ile isim yakıştırmalarını doğru ve inandırıcı bulmuyoruz. Bir bakıyorsunuz, Samsun sanayi ve ekonomide uçmuş, büyümüş ve kalkınmış bir sanayi kenti olmuş. Bir bakıyorsunuz Samsun İli büyük bir tarım kenti oluvermiş ve bunu takiben birde bakıyorsunuz ki turizm, fuarlar ve kültür, sanat kenti veya sağlık merkezi üssü oluvermiş.

Tabi gönül isterdi ki bu sayılanların hepsi de bu ilde olmuş olsaydı. Ancak 12 yıldan beri bunlara hasret bir samsun ili ortada işte. Bu beyanların sahipleri, bir karar verseniz de bizde bu şehrin ne olduğunu anlasak olmaz mı? Kafalarımızı karıştırdığınız yetmedi mi? Ulaşımı mükemmel, tarım arazileri ve akarsuları çok çok mükemmel ve tarımsal endüstriye elverişli her türlü imkânlara da sahip, sanayi için de çok elverişli arazisi ve iş gücüde var.

Şimdi soruyoruz, bu kadar imkânlara sahip olan bu ilin milli ekonomiye sağladığı ve milli ekonomiden aldığı katkı payı nedir? Hadi açıklayın bakalım. yıllık genel bütçeye ne kadar katkı sağlamış ve genel bütçeden ne kadar pay almıştır? Yani ne sanayi ne tarım, ne kültür ve turizm ne sağlık üssü ne üretim, nede bir ihracat üssü olma özelliğini çoktan yitirmiştir. Samsun ili TERMİK SANTRALLER ÜSSÜ olma yolunda tam gaz devam etmektedir. İçi boş hayal ürünü vaatlerle gündem değiştirip, milleti umutlandırmanın, daha doğrusu kandırmanın bir gereği var mı?

Termede kuruluş faaliyetlerine başlayan termik santral ile Tekkeköy de cengiz inşaatın 600 megavatlık santralinin neredeyse faaliyet aşamasına geldiğinden haberi olan var mı? Varsa, neden tepkilerini veya önlemlerini alarak halkı bu konularda bilgilendiremiyorlar. Başta Büyük Şehir Belediye Başkanı, ildeki siyasi kimliği olan kişiler ve iktidar milletvekilleri neredesiniz. Hani samsun ve Samsunlular adına bu olaylara karşı sesinizi ve tepkilerinizi hiç duyamaz olduk. Medya önünde ojeli beyanatlarla bol, bol şov yapılıyor. Halkın karşısında ise, doğrular konuşulmuyor.

Milleti aldatma politikalarını bir tarafa bırakarak doğruları konuşmaya ne zaman başlayacaksınız? Bu konularda bu ilde yaşayan vatandaşlar olarak bizimde bilgi sahibi olmamız yasal bir hak değil mi? Veya bilgilendirmek görevleriniz değil mi? En önemlisi de bu santrallerin ne ile çalıştırılacağı konusunu unutmayalım. Demek ki, Samsun bir veya birkaç rantiyecinin ali menfaatleri için gözden çıkarılmış termik santrallar üssüymüş..

/Necati YUSUFOĞLU
24 Aralık 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder