21 Aralık 2014 Pazar

Köylüye Anlatmadınız.. Mahalleli Olmak 'Pahalı İştir'..

Büyükşehir Yasası'na kökten karşı olanlardanım.. Daha önce şimdi Diyarbakır Valisi olan Hüseyin Aksoy ile konuyu konuştuğumuz da 'çok sıkıntı olacak gözüküyor' demişti... Ama ben sıkıntıyla sınırlı kalacağını sanmıyorum.. Özellikle köyler yangın yerine dönecek.. Hatta 'mahalleli olduğuna' bin pişman olacak.. Ve böyle giderse ve düzeltilmezse; bana göre AK Parti'nin bugüne kadar yaptığı en büyük stratejik bir hata olarak ortaya çıkacak.. Sandığa da yansıyacak..

İstanbul, Ankara, İzmir veya Kocaeli gibi sanayi olarak gelişmiş illerde belki sıkıntı olmayacak, gelir düzeyleri yüksek ve zaten Büyükşehir olarak yönetiliyor olabilir.. Ama nüfusunun yarısına yakını köylerde yaşayan Samsun için bu mümkün mü?.. Biz evimizin önündeki çöp konteynırı 5 metre ileriye gitse, serzenişte bulunurken, çöp konteynırını köyünde hiç bir zaman görmemiş köylü, bizimle aynı su parasını öder mi?.. Alt yapısı olmayan kanalizasyonu köy meydanının ortasından akan köylü alt yapı gideri olarak çevre temizlik vergisi neden ödesin.. Allah'ın dağından aylarca çalışıp, boruları birbirine kavuşturup, yeri geldiğinde kütükleri oyup içini su yolu yaparak, köyüne su getiren adam, anlar mı senin 'SASKİ su sayacından'..

Bunların hepsini bir yere bırakın.. Samsun Büyükşehir Belediyesi ekip olarak zaten tüm ilçelere ve köylere hizmet götürebilecek kabiliyette değil.. Daha şimdiden paralar suyunu çekti edebiyatı yapılıyor.. Samsun'da sorunlar dağ gibi birikmişken kimin aklına gelir Terme'nin, Ayvacık'ın, Vezirköprü'nün Alaçam'ın dağ köyüne giden yolu.. Kış gelir yollar kapanır siz o zaman seyredin işin seyrini..

İl Özel İdare'nin gece gündüz demeden çalışan aslanları gibi bir ekip ruhu nasıl oluşturulacak ki.. Şehir içinde Pelitköy'e kar yağdığında çıkamıyoruz, kim düşünür Nebiyan Dağı'nın yolu kapandı mı, kapanmadı mı diye..

Şimdi SASKİ diğer ilçelerden sonra Terme'de köylere ateş gibi düştü.. Faturaların sıfırı bir hayli fazla.. Binlik, 4 binlik faturalar var.. Köylü perişan bile değil.. ŞAŞKIN.. Peki siz şimdi köylüye mahalleli oldunuz böyle oldu dediniz de, acaba 30 Mart seçimleri öncesi 'SASKİ böyle yapar'.. Şehirde oturanla bir farkınız kalmaz dediniz mi?..

Ne dedi Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, tesadüfen Kavak'taki mitingde dinledim.. Kendisini eleştirenleri ve 'türevlerini' eleştirirken; "Bizi ayırmayın (Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu'ndan bahsediyor) birlikte seçin. Köyünüze hizmet getirmemiz için bize destek olun. Sandığa gittiğinizde Samsun'da yaptıklarımızı düşünün. Buralara da neler yapabileceğimizi bilin".. Ya da benzer sözler.. Doğrusu mangalda kül bırakmamıştı.. Mangalda yine kül yok.. Ama bu kez hizmetten değil.. SASKİ faturalarından..

Vatandaş yangın çıksa su kullanalım mı diye düşünecek noktaya geldi.. Hayatında 4 bin lirayı bir ayda kazanmak nasip olmamış köylü, mahalleli oldu diye tek faturada '4 bin lira ödeyecek'.. Neymiş birikmiş..Neymiş 1 yıldır tahsilat yapamamışlar.. Neymiş 'artık mahalleli olmuşlar'.. Neymiş çevre temizlik vergisi de vereceklermiş'.. Neymiş SASKİ.. Neymiş köyün adının mahalle olmasıyla 'köy mahalle olmuyor'.. Sadece faturalar 'şehirden' geliyor.. Büyükşehir’e hoş geldin ‘Mehmet amca, Ayşe teyze’.. Buralarda hal böyle..

/A.Yener CABBAR
21 Aralık 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder