30 Kasım 2014 Pazar

SAMGAZ, SASKİ, YEDAŞ Haksız Kazanç Sağlıyor

SAMGAZ Genel Müdürü Kenan Şara,. Doğalgaz aboneliğiyle ilgili yaptığı açıklamada,  güvence bedellerinin hangi amaçla alındığını, hangi durumlarda gazın kesileceğini, kesildikten sonra açma-kapamanın nasıl olacağını söylemedi. SAMGAZ’da,  406 TL güvenci bedeli bulunan bir abonenin 20 veya 30 TL lik bir ödenmemiş faturadan dolayı gazının niçin kesildiğini, abonenin gazı kesilerek niçin mağdur edildiğini, gazı kesilerek mağdur edildiği yetmiyormuş gibi caba olarak da abonenin  406 TL güvence bedeli  SAMGAZ’da olduğu halde, bir de aboneden 20 TL’lik fatura için 30 TL açma-kapama ücretinin niçin alındığını söylemedi.  Aboneler bu sorunun cevabını Genel Müdür’den bekliyor. Güvence bedeli, ödenmemiş faturanın güvencesi değil mi?  406 TL’nin altındaki borçtan gazın kesilmesini -böyle gelmiş böyle gider- diyerek mi açıklayacaksınız, Sayın Şara?

SAMGAZ’daki durum, SASKİ ve YEDAŞ’ta da aynı. SAMGAZ’da olduğu gibi bu kurumlarda da faturanın 10 katı güvence bedeline rağmen, abonelerin suyu kesilerek, susuz kalmalarına, elektriği kesilerek karanlıkta kalmalarına neden olduklarının yanında, bir de aboneden açma kapama parası alınıyor. Belirli yönetmeliklere uygun olsa da bu paralar haksız, hukuksuz alınıyor, kurumlar haksız kazanç sağlarken, aboneler mağdur ediliyor.

Sayın Yılmaz, Sayın Türkoğlu

Haksız kazanç sağlamak suç değil mi, Sayın Yusuf Ziya Yılmaz, Sayın Nurettin Türkoğlu?  YEDAŞ’ta sistemden kaynaklanan tüketimin zamanında faturalandırılmasından dolayı da aboneler mağdur ediliyor. ‘Tüketim miktarınız ve bedeli ikinci bir faturayla bildirilecektir’ denmesine rağmen ikinci fatura gelmeden veya aboneye ulaşmadan elektrik kesiliyor ve açma – kapama bedeli alınıyor. Şikayet edildiğinde de ilgili görevliler kesilme dönemiyle ilgisi olmayan, kime veya ne zamana ait olduğu belli olmayan,  herhangi bir faturanın resmini çekerek vatandaşa ‘İşte faturanız’ deniyor. Müşterinin mağdur edilmesi bir tarafa müşteriyle alay ediliyor.

Şara, Doğal gaz kullanımın yaygınlaşması amacıyla bağlantı ve abonelik bedellerinde yasal bir zorunluluk olmamasına rağmen taksit kampanyaları ile doğal gaz kullanımına teşvik edildiğini, bağlantı, abonelik ve güvence bedellerinin Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK)’unca belirlendiğini. 2014 yılı için bireysel kullanım; bağımsız bölüm için güvence bedelinin 406 TL olarak belirlendiğini,  219 bin 385 aboneye ulaşıldığı bilgisini kamuoyuyla paylaştı.

/Mehmet AKSOY
30 Kasım 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder