1 Aralık 2014 Pazartesi

Dünya ‘Çevre Avukatları’ Samsun’a Yöneldi..

Cengiz Enerji, OWM (Avusturya), Akfen,Tekfen, San – Sal, AKSA ve diğer Termik santral sahipleri, çevreye verdikleri zarardan dolayı dünya gündemine taşınarak, sadece insana değil; insanlığa karşı suç işlemekten yargılanacak. Nasıl mı anlatalım..  Çünkü , ‘UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına dair bir sözleşmesi var…

Bu sözleşmede ovalarımız ‘Dünya Doğal Mirası’ olarak görüldüğü gibi, korunmasında da uluslar arası kuruluşlar hemfikir. ‘Sınır tanımayan gazeteciler’, çevre davalarını kaybetmemekle ün yapmış uluslararası avukatlar ve Yeşil Barış Örgütü (Greenpeace) çevre kirliliği yaratan bütün termik santralleri özellikle ‘Samsun’u gündemine alıyor. Nedeni açık; Dört mevsimli, ılıman iklimde, dünya açlığın, sulanabilir Bafra, Çarşamba ve Terme alüvyon ovaları çevremizi kuşatan santrallerin tehdidinde.. Örnekleri de var..

1) ABD petrol devi Texaco (Chevron) Ekvador’da Amazon Ormanları’nı kirletmekten 9,5 milyar dolar tazminata mahküm edildi.

2) Texaco’yu mahküm eden Avukat Steven Donziger’in asistanı ’Samsun’da doğal mirası tehdit eden, ‘enerji koridoruna’ dönüşen kirli yatırımlarla ilgileneceklerini söylüyor.

3) 2014 Mayıs’ında üst mahkemelerce onaylanarak kazanılan 19 milyar dolarlık tazminat davalarından sonra işlerinin daha kolay olacağını, Birezilya, Arjantin ve Kanada’yla birlikte Türkiye’nin de ele alınabileceğini açıkça belirtiyor..

Şimdi ise ‘dünyanın çevre avukatlarının gözü Samsun ve Terme’de.. Gerekçeleri de yıllar öncesindeki Azot ve Bakır fabrikalarının çevreye verdikleri zarara karşın ödenen milyonlarca liralık tazminatlara dayanıyor..  Yani Samsun’daki santraller dünyanın ünlü çevre avukatlarını zengin edebilir.. Bu yağlı kapıyı ise bölgeyi santral cehennemine çeviren Cengiz Enerji, OWM (Avusturya), Akfen,Tekfen, San – Sal, AKSA ve Terme’ye kömürlü santral getirmeye çalışan KOR Enerji açtı..

İddialarına göre ‘Azot ve Bakır’ tazminat ödediğine göre çevre kirleniyor… Termik santraller daha çok kirlettiğine göre ‘tazminatlar cepte’.. Yol açıldığına göre süreç de şöyle işleyecek.. Bu konuda ‘Sınır tanımayan gazeteciler’ ve Greenpeace ile temasa geçilecek ve gündem oluşturulacak. Ekvador’da 30.000 bin kişinin açtığı dava uzun sürse de ‘o dava emsal gösterilip’ Türkiye’de kısa sürede sonuç alınacak. Davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) safhasında iç hukukun tüketilmesi gerekiyor ki; buna bizim yargımız da çanak tutuyor..

Çünkü Termik santraller tüm Danıştay ve Yargıtay kararlarına rağmen bacalarını tüttürüyor…  AYM kararına rağmen ÇED genişletiliyor… Yani iç hukuk tükeniyor.. AİHM’ye yol açılıyor..  Ancak uluslar arası çevre hukukçuları ‘, Türkiye gibi petrol ve enerjiye bağımlı ülkelerin yargılarının da bağımlı olabileceğini göz önüne alarak suçun işlendiği yerin dışında da ‘dünya mirası hukukuna’ uygun olarak dünyanın her yerinden dava açabileceklerini öne sürüyor..

Bu şu demek.. Samsun’daki santrallerin dünyayı kirletmesi nedeniyle ABD’den bile dava açılıp, sonuç alınabilir ve Türkiye’deki santrallerin patronları ‘milyar dolarlık tazminatlar ödeyebilir’.. Ulurarası arenada Tekkeköy, Çarşamba ve Terme’de termik santraller, Samsun’a kilitlenmiş kimyasal başlıklı füze rampaları kadar tehlikeli görülüyor. Yani konunu özü şu..

Samsun’daki santrallerin patronlarına sesleniyorum.. Siz Samsun’u ‘sahipsiz, Google Eart’tan görüp, parmağınızın ucuyla ‘şuraya santral kuralım’ diyebilirsiniz Ancak, artık küresel dünyanın ‘çevreci bekçileri’ koruyucuları var.. Ben, ‘ uluslar arası adli yardım uzmanı olarak’ uluslar arası hukukçulara ve çevrecilere aynı hızla ulaşıyorum. Bu örgütlerle iletişim halinde olduğumdan ‘Samsun’un doğal zenginliğini de termik santral fotoğrafını da’ paylaşmaktayım.. Ve siz ‘Samsun’a enerji tribünlerini döşerken’, ben de gazetemizle verdiğimiz santral karşıtı  mücadeleyi ‘o uluslar arası platforma taşıyorum’.. Yani sizden haberdarlar.. Çok uğraştık ve sonunda ibreyi ‘bu tarafa da çevirdik’.. Burada yetkililer sessiz kalabilir, yargı kararlarına uymayabilirsiniz.. Ama Samsun’un çığlığını dünya duydu haberiniz olsun..

/Mehmet AKSOY
1 Aralık 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder