2 Aralık 2014 Salı

Amazon Konusunu Akıllı İşlemek Lazım...

Gazetecilik hayatımda Amazonlar konusunu Samsun ve dolayısıyle de Türkiye gündemine taşımış bir gazeteci olarak konuya değinmem gerekiyor.

“Amazonların Vatanındaki Batık Şehir Keşfedilmeyi Bekliyor” başlığı ile arkadaşlarca bir haber yapılmış.

Bakıldığında, konuyu bilmeyenler için haber ilginç olabilir. Ancak, benim bu güne kadar yaptığım araştırmalarda ve karıştırdığım kitaplarda Terme’de Simenit gölünün altındaki bir şehirden bahsedilmiyor.

“-Terme İlçesi’nde, tarihte kadın savaşçı Amazonların yaşadıkları rivayet edilen bölgede, su altında bulunan tarihi kent keşfedilmeyi bekliyor” haberini okuyunca bu haberin atmasyon olduğunu hemen anladım.

Haberde 7 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 2 dalgıcın bölgede çalışma yaptığı, ancak göl zeminindeki balçık tabakanın kalınlığı nedeniyle çalışmanın yarıda kaldığı belirtilmiş.

Tarihte Samsun’un Terme İlçesi Gölyazı bölgesinde yaşadıkları rivayet edilen Amazon kadın savaşçılarının izini sürmek için kentte yeni projeler başlatılmış..

Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Terme İlçe Belediyesi tarafından Amazon kadın savaşçılarının yaşadıkları düşünülen bölge olan Simenit Gölü ve çevresinin turizme kazandırılması için çalışma yürütülüyormuş.


Yaşlılar Anlatmış

7 yıl önce dönemin Gölyazı Belde Belediyesi tarafından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne resmi yazı yazılarak, bölgede yaşayan yaşlı kişilerin, çocukluklarında göldeki suyun altında tarihi kent gördüklerini anlattıkları, bu nedenle bölgede su altında araştırma yapılmasını istemiş, bunun üzerine Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nden ikisi dalgıç 3 görevli Terme’ye gelmiş, ancak bir sonuç alınamamış.


Hayal Güzel Birşey

Terme İlçe Belediye Başkanı Şenol Kul, Amazonların topraklarındaki bu batık şehir için tekrar bir değerlendirme yaptıklarını belirterek şunları söylemiş:

“Bu kalıntıların ortaya çıkarılması için çalışmaların üzerine gideceğiz. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nden tekrar yardım isteyeceğiz. Göle ulaşan 11 sulama kanalı var. Bu sulama kanallarıyla tarımsal kalıntılar bulunduğu için tabanı doluyor. Denize açıldığı yerde ağzı kum birikmesiyle kapandığı için su sirkülasyonu olmuyor. O ağız açılırsa gölün kendisini temizleyebileceğini düşünüyorum.”


Heredot Yazmış

Başkan Kul, Milattan Önce 8’nci yüzyılda Homeros’un yazdığı İlyada’da bu bölgede Amazonların bulunduğunun belirtildiğini, yine Herodot tarihinde de bu bilgilerin mevcut olduğunu dile getirerek şunları anlatmış:

“Bölgede Amazon kadın savaşçılarının yaşadığı biliniyor. Bilim adamlarının bölgemizde yaptıkları çalışmalar da var. Tüm dünyada Amazonlar denildiğinde Terme akla geliyor. Bu noktada kadın savaşçıların yaşadığı bölgedeki kayıp şehrin ortaya çıkarılması bizim için çok önemli. Özellikle Kızlar Adası çevresinde kalıntıların yoğunlaştığını biliyoruz. Şehrin ortaya çıkarılmasıyla bölgeye büyük bir turist kitlesi çekebiliriz.”

İl Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal da, kendilerine batık şehirle ilgili bilgiler geldiğini ifade etmiş ve “7 yıl önce bölgede bir çalışma yapıldı ancak göl zeminindeki balçık tabaka çalışmaları engelledi. Sualtı araştırması yapılması için önce balçık tabakanın temizlenmesi gerekiyor” diye konuşmuş..
           
Dedik ya, hayal etmek güzel bir şey. Her ne kadar Heredot tarihinde Terme dolaylarında batık bir şehirden bahsedilmiyor olsa da, efsanelerde Amazonlu kadın Savaşçıların Karadeniz sahilinde Terme yakınlarında yaşadıklarından bahsedilir.

Mesela ben, Terme Belediye Başkanı Şenol Kul’un yerinde olsam, bu konunun araştırılması için yabancı bilim adamlarının peşine düşerim. Onları buraya çağırır ve Amazon konusunun dünya ülkelerinde daha çok anlatılmasını sağlarım. Dedik ya, hayal etmek güzel bir şey. Ancak, bu konuyu turizme çevirmek için daha akılcı davranmak gerekiyor bence.!

/Ferruh ÇETİN
2.12.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder