11 Aralık 2014 Perşembe

Samsun İçin Tehlike Çok Büyük

Hedef HALK günlerdir gözümüze sokar gibi Samsun’da santral kurmak için yapılan başvuru yağmuruna dikkati çekiyor. Gazete aslında “Dört koldan ölüm” manşetiyle duyurduğu haberinde Samsun halkını “Tehlikenin Farkında mısınız” diye uyarıyor. Haberde de okudunuz, Samsun’da şu anda çalışır durumda 23 santral varmış. Topraklarımızın üzerinde santral kurmak için yaklaşık 70 dolayında lisans başvurusu yapılmış, bunların 37’si ret edilmiş. “Samsun’u zehirleyeceğiz”  diyenlerin 37’sine şimdilik izin verilmemiş olsa da ‘Tehlike’ henüz geçmiş değil aslında. Daha önce de dile getirmiştim ama tekrar yazmakta fayda görüyorum.

Terme’ye santral kurmak için başvuran firmalardan biri olan Tim Avrasya’nın sahibi Pamir Tuğlu, kuracağı santralin proje bedelini 960 milyon lira olarak açıklamıştı. Yatırım için başlangıçta öngörülen miktar buysa gerçekleşme durumunda o santral için harcanacak para bir milyar lirayı yani eski parayla yaklaşık bir KATRİLYON’u bulacaktır. Ben Türkiye’de hala çok sayıda dürüst ve namuslu bürokratın varlığına inanıyorum. Kimseyi itham etmek istemem ama bu santrallerin her biri için anlaşılan 500 milyon lira ile bir milyar lira arasında değişen miktarlarda yatırım yapılacak.

Bu kadar çok paranın ortada olduğu bir durumda bir miktarının da rüşvet olarak dağıtılmasından korkarım. “Paranın yüzü sıcaktır”, diye düşünürken, böyle bir şeyin olmasına ihtimal vermem ama “Hediye almak, Türk geleneğidir” diyen siyasetçilerin olduğu bir ülkede rüşvetin hediye olarak algılanmasından da korkarım. ‘‘Para adamı bozar’ inancındayım ama bizim kısmetimize, paranın hiçbir şekil ve şartta bozmayacağı yürekli bürokratların çıkmasını dilemek isterim.

Meselenin bir başka ve bence çok önemli bir boyutu da hükümetin enerji politikalarıdır. Biliyorsunuz hükümet enerji yatırımlarına sıcak bakıyor. AK Parti hükümetinin enerji politikası “Olsun da, nasıl olursa olsun” şeklinde bir algı uyandırıyor. Yırca köyündeki zeytin ağaçları kesildiğinde Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Ama oraya bir milyar 300 milyon liralık yatırım yapacaksın, oradaki kesilecek 100-200 tane zeytin ağacının Türkiye’nin gelişmesine de mani olmaması lazım” demişti.

Meseleye böyle bakan Enerji Bakanının olduğu bir ülkede Samsun’un temiz kalması kimin umurunda olur acaba. Bu sorun, Samsunlu bazı gazeteciler ile Terme Belediye Başkanı Şenol Kul’un önderlik ettiği birkaç doğaseverin çabalarıyla def edilebilecek ölçüde değil. Tehlike çok daha büyük yani onu söylemek istiyorum.

/ Ragıp GÖKER
11 Aralık 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder