7 Aralık 2014 Pazar

Çiftlik'in Otoparkı Olmadan AVM'si Oldu..

Bizde işler biraz tersinden yürüyor.. Büyük AVM merkezlerinin hangisine bakarsanız bakın, önceliği otoparktır.. Çünkü; AVM'lerin özelliği her türlü alış verişinizi yapabileceğiniz çeşitli seçeneklerin olması.. O nedenle de vatandaş aracını otoparkına çekiyor alış verişini yapıyor.. İstiklal Caddesi de 'açık bir AVM olarak' hizmet vermek için tasarlandı.. Araç trafiğine kapatıldı.. Haliyle araç trafiğine kapatıldığına göre o araçlar bir yere park edecek... Ama otopark düşünülmediğinden 'araçlar sokak arasında kaldı'.. O da park edebilecek yer bulabilirsen.. Tam bir keşmekeş yaşanıyor..

Yeme içme sektörü işlerini artırdı ancak diğer işyerleri 'AVM olmanın' ve otoparksızlığın bedelini işyerlerini siftahsız kapatmayla ödemeye başladı... Çiftlik AVM sözünü kullanıyorsan, otoparkın olacak o kadar.. Otoparkın olmazsa, 'uyduruk AVM' olursun ki, Çiftlikte şimdi o durumdadır.. O kadar çok şikayet geliyor ki; bizim de gün demimize bu nedenle girdi.. Bir süre öncesinde Çiftlik esnafı bitti diye haber yapınca arayan tanıdıklar oldu.. 'Haberde sıkıntı var dedi'.. Nasıl dedim, açıkladı.. "Yeme içme sektörünün işleri arttı. Mağazalar sıfır çekiyor"... Nedeni de yürüyen gezen vatandaş yemek yiyor, kafeye giriyor ama alış veriş için otopark olmadığından gelemiyor.. Otopark olsun 'işler tavana' vurur' dediler..

Sonra arkadaşımıza tekrar Çiftlik bölgesini haber yapalım dedim, gerçekten anlatılanlar doğru çıktı.. Yani, Çiftlik AVM'de işlerin durma noktasına gelmesinin nedeni bir büyük hatta katlı otoparkın olmaması.. Peki çözümü çok mu zor.. Elbette değil.. Mimarlar Odası  da açıkladı.. Cazibe merkezi olması için otopark sorunun çözülmesi şart diye..

Şimdi Büyükşehir "Bu işi çözeriz, biz düşünmedik mi ama yer yok böyle bir katlı otopark için diyebilir.. Neden olmasın ki.. O bölge AVM için hazırlandıysa, Büyükşehir alternatifleri de çoktan düşünmüş olmalı.. Yoksa bu haliyle komik oluyor.. AVM var, otopark yok.. Duyulmuş, görülmüş değil..

Samsun'daki açık AVM'yi merak eden dışarıdan gelen bir konuk olsa, arabasıyla dolap beygiri gibi dönmek zorunda kalır.. Samsun'u bilen aracını park edecek yer bulamazken, bilmeyen ne yapsın.. Samsun'un gündemini önceliği olarak gören gazetemiz bu sorunu masaya yatırdı ve yatırmaya da devam edecek.. Çünkü Çiftlik esnafı göz göre göre eriyor.. Her gün onlarca kişi arıyor ve 'bu sorun çözülsün' istiyor..

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, engelsiz bir şehir için  'Çiftlik AVM'nin otopark engelini çözmeli.. Otoparksız bir açık AVM, sadece sözde AVM olur ki; örneği İstiklal Caddesi boyunca 'gözler önünde'.. İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok'ta bu konuya el atmalı..  Çiftlik esnafının bu derdini Büyükşehir'e taşımalı.. Yazık, Samsun'un en cazip bölgelerinden biri 'otopark nedeniyle' tercih edilmeyen atıl bir yer haline geliyor.. Kısa sürede çözüme kavuşturulmazsa, "Yeme içme sektöründen başkası kalmayacak" istiklalde.. Yani bu haliyle 'istikbali' pek parlak gözükmüyor.. Caddenin bir arka sokakları 'araç park mezarlığı' gibi.. Yaya olarak geçmek bile sorun.. Ayrıca araç magandalarının da ‘uğrak yeri’.. Samsun'a da 'yakışmıyor'..

/A.Yener CABBAR
7 Aralık 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder