6 Aralık 2014 Cumartesi

8. Uluslararası Mübadele Ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi

1923 Lozan Antlaşması ile Türkiye ve Yunanistan ın  “Benim” dediği vatandaşlarının karşılıklı olarak, din esası üzerinden zorunlu göçe tabi tutulması malumunuz olduğu üzere “mübadele” olarak adlandırıldı. Geride bırakılan sadece ev bark tarla olmadı. Geride tarihin derinliğine köklerini salmış koskoca yerli bir yaşam, gözlerdeki ışık, dizlerdeki fer, anılardaki hıçkırıklar bırakılmadı sadece. İnsanın insanlığa zulmü, kapanmaz bir yara bırakıldı. Kökler sorgulandı! Öyle ya “Nereden gelip nereye gittiğini” sorgulayabilen, “Kimlik” diye bir meselesi olan canlı, insandı sonuçta. 1.200.000 Ortodoks Hristiyan Rum Yunanistan a, 500.000 Müslüman Türk de Yunanistan dan Türkiye ye göç etmek zorunda kaldı.

Mübadelenin ana kıstası ırk ya da dil olmadığı için temelş esas din olduğu için Rumların içinde Türkçeden başka dil bilmeyen ve konuşmayan Türk Ortodoks Hıristiyan Gagavuzlar ile Karamanlı Ortodokslar, Yunanistan dan gelen Müslümanların arasında da Türklerin yanında Drama, Kavala, Karacaova ve Kesriye den gelen Bulgarca ve Makedonca konuşan Pomaklar, Romence konuşan Ulahlar, Rumca (Yunanca) konuşan Patriyotlar ve kendi dilleriyle konuşan Arnavutlar da vardı.

Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi kapsamında Türkiye de sadece İstanbul kenti ile Gökçeada ve Bozcaada da oturan Rumlar, Yunanistan da ise sadece Batı Trakya Türkleri mübadeleden muaf tutulmuşlardı. Mübadelede Drama, Girit, Kavala, Selanik, Vodina ve Yanya dan Türkiye ye gelenler İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Çanakkale, Adana, Balıkesir, Bilecik, Bursa, İzmir, Kocaeli, Manisa, Mersin ve Samsun yerleştiler.

Samsun’a gelenlerin çocukları geçmişlerini unutmadı. Tarihin kalın çizgilerinden giderek geçmişi sorgulayıp geleceğe ışık tuttular. Samsun’un medarı iftiharı Samsun Mübadele ve Türk Kültürü Araştırmaları Derneği’ni kurarak da  her yıl bu kapsamda uluslararası  etkinlikler ile  kongreler düzenledi. Bu yıl da 8.si düzenlenecek olan 8. Uluslararası Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi 6-7 Aralık tarihlerinde DSİ 56’lar Konferans Salonu’nda yapılacak.

Bugün, 6 Aralık Cumartesi günü saat 10:30’da yapılacak açılış oturumuyla başlayacak kongre, aynı gün öğleden sonra ve Pazar günü ise öğle saatlerine kadar beş oturum halinde düzenlenecek. Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, Bulgaristan, Kosova, Arnavutluk gibi Balkan ülkelerinin iştirak edeceği kongrede Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, Prof. Dr. Necati Demir, Prof. Dr. Mehmet Özbilgin, Prof. Dr. Mehmet Yavuzerler, Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Prof. Dr. Ahmet Günşen, gazeteci Cüneyt Ülsever ve gazeteci İskender Özsoy gibi son derece ünlü Türk uzmanlar tarafından akademik içerikli sunuşlar yapılacak.

Başta Dernek Başkanı Erdoğan ÖZORAL Bey olmak üzere, dur durak bilmeden Samsun’un kültür ve sanat hayatına kalıcı izler bırakan kongrenin fikir babaları eski başkanlar Sn. Salih MERİÇ ve Akın ÜNER şahsında emeği geçenlere başarılarının devamını diliyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Güzel günlere uyanın, Sağlıcakla kalın.

/Uğur DEDE
06.12.2014
http://www.habergazetesi.com.tr/yazarlar/8078/8-uluslararasi-mubadele-ve-balkan-turk-kulturu-arastirmalari-kongresi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder