22 Kasım 2014 Cumartesi

Türk Dilencilerini Koruma Vakfı kurulabilir…

Eğer yakın zamanda, Türk dilencilerini koruma vakfı kuruldu diye bir haber duyarsanız hiç şaşırmayın. Dilencilik piyasası kızıştı, müthiş bir rekabetle karşı karşıya ülkemin dilencileri.   Önümüzdeki günlerde, sokaklarda dilencilerin meydan savaşları yaşanırsa, ona da hiç şaşırmayın. Suriyeli işsizler yüzünden ekmek, aslanın midesine indi. Bu rekabet sadece dilenciler arasında yaşanmıyor, daha kötü ve tehlikeli olanı, ülkemizde asgari ücretle çalışan emekçilerimizin de bu rekabetten etkilenecek olmalarıdır. Asgari ücretin yarısına ve sigortasız çalışmayı kabul eden Suriyeli işsizlerle,  haksız rekabet etme durumunda bırakılan yerli işçilerimizin durumunu, masaya yatırmanın zamanı gelmiştir.

Türk dilencilerinin, Türk işsizlerinin, Türk yoksullarının ve Türk emekçilerinin karşısında, rekabet etmesi gereken önemli bir tehlike oluştu ülkemizde. Suriyeli işsizler, ülkemizdeki emekçilerin yasalar ile belirlenmiş piyasa değerlerini düşürdüler. İnşaat sektöründe asgari ücretin yarısına çalışan Suriyeliler dururken, ülkemin işsizini asgari ücretle çalıştırıp, sigorta ödeyip maliyeti artırmak istemeyen işverenlerin can simidi oluverdi Suriyeliler.
                 
Suriyelilerin ülkemize gelişlerini insani olarak değerlendirmeye çalışıyorum. Bu iş insani olmaktan çıkmak üzere. Biz bir hukuk devletiyiz, hukuk devletlerinde İşyerlerinde, yabancı işçi çalıştırmanın bir usulü olmalı. Emeği ile geçinenlerin emeklerini açık eksilte ile kullanmaya ayak kalkanların yakasına mutlaka devletin yasaları yapışmalıdır. Asgari ücret yasasını yok sayıp, asgari ücretin yarısı ile işçi çalıştırıp, işleri ucuza getirmenin iş ahlakı ile tanımlanması mümkün değildir.

Emek sendikaları, bu haksız rekabete burnunu sokmalıdır. Türk emekçilerinin karşı karşıya olduğu bu haksız rekabetin, emeğin ihaleye çıkartılması olduğunun altını çizmek istiyorum. Emek sendikaları, bu durumu mutlaka değerlendirmelidirler ve dillendirmelidirler.  Emeğin uluslar arası dayanışmasını savunan bir insan olarak, emeğin değeri üzerinden haksız bir rekabet yaratmayı hoş göremeyiz.   Suriyeli işsizleri kullanarak emek sömürüsü yapmanın önlenmesi lazımdır.

/Tekin AKIN
22 Kasım 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder