8 Kasım 2014 Cumartesi

Bunlar Ezberimizde Ama..

Samsun'un kalkınması için yıllardır duyduğum sözler...  
*Tarım
*Turizm
*Sağlık
*Lojistik köy projesi

Samsun'un değişen ve gelişen dünya ekonomisine entegre olabilmesi yapması gerekenler..
*Marka kent ve marka ürünler

Coğrafik olarak özelliğimiz..
*Ulaşım

Son yıllarda kentimize önem kazandıran gelişmeler..
*Enerji

Samsun'un marka olduğu en önemli alan
*Medikal alet üretimi..

Samsun Valisi'nin basın toplantısında ve bu kentin kalkınması için gündemine getirdiği konular 'Haliyle yeni atandığı bir kentte olduğundan yeni olabilir ama Samsun için oldukça sık duyduğumuz konular'.. Bundan yaklaşık 15 20 yıl önceki aralıkta ANAP ve DYP iktidarlarının milletvekilleri Samsun'un kalkınmasının tarım ve tarıma dayalı sanayi ile turizm, bölgesel ticaret olduğunu söyledi.
Rahmetli DYP Milletvekili Mehmet Çebi, "Tarıma dayalı sanayinin ve iki büyük ovanın geliştirilmesinden' söz etti, yıllarca.. Sonra 2002'den sonra AK Parti milletvekilleri 'Tarım, tekstil, turizm, ticaret ve sağlık' konularıyla kalkınmamız gerektiğini anlattı.. AK Partili Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, Gıda Sanayi ile girişimin öncüsü oldu ve 'Tarım, tekstil, turizm ve Ticaret diye' 4T formülü bile geliştirdi..

Çok geçmişe gitmeyeceğim. Diyarbakır'a atanan Valimiz Hüseyin Aksoy, geldiği günden itibaren Lojistik köy mastır planı, turizm mastır planı ile uğraştı.. Lojistik Köy'de önemli bir yol kat edildi.. Sonuçta 20 yıldan bahsediyorum.. Bu sözleri ilk söyleyenlerin çoktan Hak'kın rahmetine kavuştuğunu da bilerek 'yazıyorum'.. Sürecin uzunluğuna dikkat çekmek istiyorum.. Gerçekleşmiş bir sonuç göremiyorum... Yani bu kadar 'farklı yoldan' bir yol haritası çıkar mı bilmem?.. Geçmişte çıkmadı..

Bu kent hedefe kilitlenemedi.. Teşviklerden yararlanamadı, her ne hikmetse 'hep zenginlik elbisesi' giydirildi ama 'yoksunluklarına' el atılmadı.. Vali İbrahim Şahin bir de enerji yolu bulmuş ki; o yolu tehlikeli görüyorum.. İşte o yolu 'yol geçen hanı gibi gören enerji yatırımcıların da gözü o nedenle Samsun ve Terme bölgesinde'.. Yani Samsun enerji geçiş hattı olarak coğrafik konumu olarak belki bir görev üstlenebilir ama o görev 'enerji taşımayla sınırlı olmalı'..

Üreten merkez olursa; Başta tarım, turizm ve sağlık işi askıya alınır.. Vali Şahin'in ulaşım derken 'Hızlı trende etkili olurum' sözünü de beklerdim açıkçası.. Kahvaltıya katılan arkadaşlarıma sordum, bahsetmemiş.. Oysa o konuda kendisinden eski Ulaştırma Bakanlığı müsteşarı olarak çok şey bekliyoruz.. Yani o nokta bir çok 'projenin tetikleyicisi olacak'..

Samsun'u bölgedeki diğer illerle entegre hale getirecek.. Vali Şahin, basına yakınlığı nedeniyle bu kent için bir fırsat aslında.. O nedenle yazdıklarımdan neyi söylediğimi iyi anlayabileceğini tahmin edebiliyorum.. O nedenle çok net bir soru soruyorum.. Samsun'daki görev süreniz bir gün gelip tamamlandığında Samsunlular sizi 'imza attığınız hangi hizmetle' anacak.. Ona kenetlenebilirsek; 'çok şey kazandırmış olacaksınız'..

Hem kentin, hem basının, bürokrasinin ve hatta siyasilerin 'yol haritasına' yardımcı olmuş olacaksınız.. Çoklu yollar güzel de; nedense Samsun'un karşısına hep 'çıkmaz sokaklar' çıkıyor..

/A.Yener CABBAR
08 Kasım 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder