30 Temmuz 2013 Salı

OMV 'Üretime Geçti' Okulu Unuttu Mu?..

Avusturyalı Enerji devi OMV..  Avusturya'dan başka bir çok ülkede dev yatırımları var.. Bir gün 'patronları' haritaya baktı ve Türkiye'de bir santral kuralım dedi.. En risksiz bölge Karadeniz'di..  Hem çevresindeki komşularıyla sıkıntısı yok, hem de 'enerji üretiminde ortaya çıkacak olan korkunç ısıyı' soğutabilecek bir denize sahipti..

Neresi olabilir diye şöyle bir baktılar.. İl merkezlerinden uzak olsun dediler.. Seçenekler, böylece iller arasındaki arazilere kaydı.. Sinop zaten santrallere tepkili bir il. Bartın, Kastamonu, Zonguldak  kısmı da olmaz.. Turizme yelken açmışlar.. Trabzon, Rize olmaz; 'HES'lere olan tepkiler yüzünden çok popüler..  Fırtına vadisi çok fırtına kopardı.. Giresun, Ordu fındık bölgesi kıyameti koparır çevreciler..  Kala kala Samsun kalıyor elbette..

Çünkü enerji koridoru olmaya aday bir il..  Sonra doğusu sanayileşmeye elverişli.. Turizm de batısında olsun deyip, 'Kozluk'u işaretlediler' Avusturyalı dostlarımız..  Aslında onlardan önce tüm bu çalışmaların ön hazırlığını Celal Metin isimli bir iş adamı yaptı, onların adına..  Neyse onların da haritadan işaretlediği yer Kozluk ta değildi bir bakıma..

Avusturyalı dostlarımız, santral yerini İl Özel İdare'nin yetki alanı içinde olan Akçay Köyü'nden seçtiler..  Ama referandum oldu Akçay Kozluk'a dahil edildi, işler karıştı.. Avusturya'dan 'buraya iyi santral olur diyen dostlarımız', Samsun'a geldiklerinde bir baktılar ki; santralin yeri iyi ama Kozluk'lu vatandaşlar da akıllı insanlar.. İyi geliyorsunuz da sosyal sorumluluk projeleriniz ne olacak diye sordular.. AK Partili Belediye Başkanı Şenol Kul akademisyen.. Konuya hakim. 'Okul yapın buraya' dedi..  Hay hay dedi Avusturyalı dostlarımız. Büyük Elçileri işi abarttı "Bundan daha masum bir istek olamaz" dedi.

Bakanları 'derhal okul yapılacak" derken, OMV yöneticileri "Tabii ki elbette" diye diye yılları atladılar, taa bugünlere kadar geldik.. Tam deneme üretim iznini aldılar,  temeli de atarlar dedik ki; OMV yetkilileri yine sessizliğe büründü..  Anlayamadığım konu şu aslında..

Bu OMV'nin yetkilileri olan Avusturyalı dostlarımız ve Türk  Genel Müdürleri Korkut Öztürkmen, acaba Vali Hüseyin Aksoy'la, yani devletle bir protokol yaptıklarını da mı unuttu.. Devletle 'dalga geçer gibi', ha bugün, ha yarın temel atacağız bile demeyen Avusturyalı dostlarımızın8 ne yapmaya çalıştığını anlamış değilim.. Kaldı ki Kozluk Belediye Başkanı Şenol Kul'un ilk kez bu kadar 'vurgulu bir eleştiri getirdiğine şahit oldum'..  Başkan Kul, "OMV şirketinin yöneticilerinin sözüne saygınlığımız azalıyor" dedi.

Haritadan Tükiye'nin cennet Karadeniz'e bakıp, parmağının ucuyla yer seçen OMV'li dostlarımız, o santral yapılan bölgede 'devletle yapılan protokolü yerine getirmeden' sizce üretim yapabilir mi?.. Bence yapamaz..  OMV diyecek ki; 'Devlet izin verdi üretime geçtim'.. Vatandaş ve devletin yetkilileri diyecek ki; 'Devletle okul protokolü yaptın, okul nerede?..  Sonra o izni kim verdi OMV'ye.. Samsun Valiliği ve İl Özel İdaresi..

Şimdi sormak istiyorum.. OMV ile Okul Protokolünü yapan Valilik, o deneme üretim iznini verirken, okulun temelini ne zaman atacaksınız diye sormadı mı acaba?.. Sormadıysa, hata yapılmıştır.. Ama daha da önemlisi şudur.. Avusturyalı dostlarımız; Kozluk'a söz verdiği okulu yapmamakla Kozluk halkını ve bölge halkını üzmüştür.  Onları oyalaması, gençlerin 'öğretmen Lisesi' hayaliyle oynaması, beldenin gençlerini ziyadesiyle üzmüştür.. Ve o üzüntü sonuçta önceki günkü iftarda tepkilere yol açmıştır..

Şimdi olması gereken ve beklenen şudur..  OMV'li yetkililer ve Avusturyalı dostlarımız, okul inşaatının gecikmesi nedeniyle Samsun'a, Kozluk'luya ve en önemlisi  Samsun Vali Hüseyin Aksoy'a bir özür borçludur..  Çünkü o protokolün altında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı adına Vali olarak Aksoy'un imzası vardır.. Dolayısıyla olay, sorumluluk açısından çözüme muhtaçtır..

30.07.2013
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder